Η Άλκη Ζέη αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου
Σε επίτιμη διδάκτορα της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πατρών, αναγορεύθηκε σήμερα η συγγραφέας Άλκη Ζέη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.
Η Άλκη Ζέη, κατά την αντιφώνησή της, μίλησε για τις περιπέτειες του λογοτεχνικού βίου και των βιβλίων της, που γράφτηκαν όλα, όπως είπε, «με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» και εξήγησε: «Μετά την τρίτη δημοτικού, όταν αφήσαμε την πλάκα και το κονδύλι, μαζί με τον κατάλογο που έδωσαν στους γονείς μας με όσα έπρεπε να εφοδιαστούμε για να πάμε στην επόμενη τάξη, ήταν κι ένα μολύβι "φάμπερ νούμερο 2". Η λέξη φάμπερ με εντυπωσίασε. Το δοκίμασα και μου φάνηκε πως έγραφε μόνο του. Θαρρώ, πως θα συνέχιζα να γράφω με αυτό, εάν δεν είχε εφευρεθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, γιατί την γραφομηχανή, δεν την συμπάθησα ποτέ».
Επίσης, η Άλκη Ζέη περιέγραψε το πώς ξεκίνησε να γράφει: «Όταν ήμουν 9 ετών ο δίδυμος αδελφός της μητέρας μου, αρραβωνιάστηκε τη Διδώ Σωτηρίου, που τότε ήταν δημοσιογράφος. Με εντυπωσίασε που έγραφε σε εφημερίδα και περιοδικά και υπέγραφε με το όνομά της. Εκείνη μου εξήγησε, πως τις σκέψεις σου μπορείς να της γράφεις. Αυτό με ενθουσίασε. Πήρα λοιπόν μια κόλλα διαγωνισμού και με το μολύβι φάμπερ νούμερο 2, άρχισα να εκδίδω μία εφημερίδα. Ο τίτλος της "Αστείος Κόσμος". Έγραφα ολομόναχη και η Διδώ μου είπε να συνεχίσω, χωρίς να την πειράζουν οι ανορθογραφίες μου».
Τα πρώτα της διηγήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Νεανική φωνή». Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το καπλάνι της Βιτρίνας», γράφτηκε στη Μόσχα, όπου ζούσαν με την οικογένειά της, ως πολιτικοί πρόσφυγες, «με το μολύβι φάμπερ που κουβαλούσα από την Αθήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν ήξερα ότι έγραφα βιβλίο για παιδιά. Απλά, θέλησα να γράψω για τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο. Δεν ήξερα ότι έγραψα ένα ανατρεπτικό βιβλίο».
Την εκδήλωση προσφώνησαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο κοσμήτορας της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητής Χρήστος Τερέζης και ο πρόεδρος του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην προσχολική ηλικία, καθηγητής Βασίλης Κόμης, ενώ ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Δημήτρης Πολίτης, παρουσίασε το σύνολο του έργου της Άλκης Ζέη.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε βιβλία.