Τρία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα από απόψε το βράδυ μέχρι και το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με όσα είπε η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου στα Παραπολιτικά 90,1, οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ξεπερνώντας ακόμα και τα 120 χλμ./ώρα τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα θα είναι ισχυρές, με τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Διαβάστε: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα χιονίσει - Ως πότε θα διαρκέσει η κακοκαιρία


Κακοκαιρία: Σε "κόκκινο" συναγερμό η Αττική - Ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία

Την ίδια ώρα, με την Αττική να είναι στο «κόκκινο» από την άποψη της ποσότητας νερού που θα δεχτεί αύριο, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων. Συγκεκριμένα, με απόφαση του κ. Χαρδαλιά και κατόπιν εισήγησης των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΥ, κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους αύριο όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τα νυκτερινά σχολεία σε όλη την Αττική. Η απόφαση αυτή ελήφθη με στόχο την προστασία των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις μετακινήσεις προς και από τα σχολεία, καθώς από το μεσημέρι και μετά προβλέπονται σφοδρές βροχοπτώσεις με υψηλή πυκνότητα.

Όσον αφορά το πεδίο των ανέμων, που έχουν ενισχυθεί σημαντικά, στα νότια αυτή τη στιγμή, στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Αχαΐα πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Δυστυχώς, η μέρα αύριο θα είναι δύσκολη, προειδοποίησε η μετεωρολόγος του Mega. Σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου, θα έχουμε προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις, αλλά και με τα αεροπλάνα, λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων, θα δούμε δηλαδή να ξεπερνούν και τα 120 χιλιόμετρα.

Στο Ιόνιο, όπως είπε, σήμερα πνέουν άνεμοι 10 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, και αύριο, Τετάρτη, θα πνέουν ισχυροί άνεμοι σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, μέχρι και 9 μποφόρ, κάτι που κάνει σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία. Σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου, οι άνεμοι, τους οποίους χαρακτήρισε θυελλώδεις και σφοδρούς, θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί σε όλη τη χώρα και θα αρχίσουν να εξασθενούν από το απόγευμα της Τετάρτης. Ουσιαστική, όμως, μεταβολή θα δούμε από το πρωί της Πέμπτης.

Το δεύτερο κομμάτι, το πολύ σημαντικό, είναι οι ισχυρές καταιγίδες που αναμένονται, καθώς το χαμηλό που θα μας πλησιάσει από το Νότιο Ιόνιο, την Κεντρική Μεσόγειο, θα πλήξει τα νησιά του Νότιου Ιονίου, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Με ισχυρές καταιγίδες από αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το μεσημέρι και μετά το κύμα κακοκαιρίας θα πάρει μια τροχιά βορειοανατολική, δηλαδή οι καταιγίδες θα μετατοπιστούν σε Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Εύβοια, Ανατολική Θεσσαλία, θα πιάσουν δηλαδή Αιγαίο.


Μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα

Η Χριστίνα Ρήγου προειδοποίησε πως αναμένεται μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα από αύριο, Τετάρτη, από νωρίς το πρωί. Στην πρόγνωση των χειρότερων φαινομένων είναι και η Αττική, όπου από νωρίς το πρωί θα εκδηλώνονται κλιμακούμενες καταιγίδες, δηλαδή όσο περνά η ώρα και φτάνουμε προς το μεσημέρι, οπότε θα είναι και η κορύφωση των φαινομένων, θα δυναμώνουν οι βροχές. Σε όλο το Λεκανοπέδιο θα βρέχει, με το κύμα κακοκαιρίας να έρχεται από τον Σαρωνικό, γιατί θα πνέει νοτιάς, οπότε η μετεωρολόγος δεν μπορούσε να εκτιμήσει αν τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα βόρεια προάστια ή περισσότερο στο κέντρο της πόλης. Φαίνεται ότι όλο το Λεκανοπέδιο, αύριο μέχρι και το μεσημέρι, θα δεχτεί πολλή βροχή. Γι' αυτό και συνέστησε προσοχή στις μετακινήσεις, τις άσκοπες μετακινήσεις. Από αύριο το απόγευμα, ο καιρός θα αρχίσει να εξασθενεί. Το βράδυ της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα ψιλοβρέχει, ενώ την Πέμπτη προβλέπεται συννεφιά και ψιλή βροχή.

Τέλος, το τρίτο στοιχείο που συνθέτει το κύμα κακοκαιρίας είναι ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Πιθανόν να χιονίσει έστω και λίγο και μέσα στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία, πέριξ της Θεσσαλονίκης, από τα 200-300 μέτρα και πάνω.


Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου παρουσία του Γιάννη Κεφαλογιάννη

Κατόπιν τούτων, την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, συγκάλεσε προ ολίγου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου. Θέμα της συνεδρίασης η κακοκαιρία από αύριο, Τετάρτη, έως και το μεσημέρι της Πέμπτης, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες χιονοπτώσεις και κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα, ώστε να τεθούν σε επιχειρησιακή δράση εφόσον απαιτηθεί.


Οι περιφέρειες που θα πλήξει περισσότερο η κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου έθεσε σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) από Τετάρτη έως και Πέμπτη τις περιφέρειες:

· Αττικής

· Πελοποννήσου

· Στερεάς Ελλάδας

· Θεσσαλίας

· Δυτικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο αυτό, δήμοι και περιφέρειες καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π), ενώ συνιστάται ο περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες στις περιοχές αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν στο όχημά τους κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.