Ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου Βαλκανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής (ΒΕΣΙ), του οποίου την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Σπυρίδων Δημητρίου ΠΝ.

Στο Συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και διήρκεσε το διάστημα 8-11 Ιουνίου, συμμετείχαν συνολικά 200 Υγειονομικοί αξιωματικοί των κρατών – μελών της ΒΕΣΙ (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία), μεταξύ των οποίων και αντιπροσωπεία αξιωματικών της 30ης Ταξιαρχίας Υγειονομικού των ΗΠΑ (30th Medical Brigade USArmy European Command). Η Ελληνική αποστολή συμμετείχε με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υγειονομικού από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ).

Βασικό θέμα που απασχόλησε του συνέδρους ήταν «20 χρόνια ΒΕΣΙ. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», ενώ στη διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν, εκτός όλων των άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων, και δύο «Στρογγυλές Τράπεζες» με θεματολογίες «Αίτια δευτεροπαθούς υπέρτασης σε νεαρές ηλικίες των Ενόπλων Δυνάμεων» και «Οι κυριότερες ζωοανθρωπονόσοι, απειλή για τη δημόσια υγεία», αντιστοίχως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία για τους μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών Υγειονομικού, καθώς και σύσκεψη με συμμετοχή των Διευθυντών Υγειονομικού των κρατών-μελών, στην οποία συζητήθηκε η περιοδική προληπτική υγειονομική εξέταση του προσωπικού των ΕΔ. Το επόμενο, 21ο Συνέδριο θα διεξαχθεί στη Ρουμανία, η οποία και ανέλαβε την Προεδρία της ΒΕΣΙ για το 2016.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης