Συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη 28/4, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, για πέμπτη συνεδρίαση, η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών. Η διαδικασία τη Δευτέρα διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με το ελληνικό Δημόσιο να δηλώνει για πρώτη φορά παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Σε τεταμένο κλίμα η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από συνηγόρους όσο και από συγγενείς θυμάτων, καθώς αφορά μόνο τέσσερις από τους συνολικά 36 κατηγορουμένους, συγκεκριμένα πρόσωπα που συνδέονται με τη λειτουργία του σταθμαρχείου Λάρισας. Σύμφωνα με τη νομική επιχειρηματολογία του Δημοσίου, οι εν λόγω κατηγορούμενοι είχαν την ευθύνη να διασφαλίσουν την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ωστόσο με πράξεις και παραλείψεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στην αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στη σύγκρουση. Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια από την πλευρά του Δημοσίου.

Τέμπη: Ενστάσεις για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης

Η τέταρτη συνεδρίαση σημαδεύτηκε συνολικά από εντάσεις και σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης. Από την έναρξη της διαδικασίας, με την εκφώνηση των κατηγορουμένων, εκ των οποίων έξι ήταν παρόντες, διατυπώθηκαν ενστάσεις για περιορισμένη ορατότητα, δυσκολίες πρόσβασης και ζητήματα δημοσιότητας.

Αιχμηρές ήταν οι παρεμβάσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει οπτική επαφή με το δικαστήριο, κάνοντας λόγο για παραβίαση βασικών εγγυήσεων της δίκαιης δίκης. Στο ίδιο πνεύμα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τη διαδικασία μη δημόσια, καταγγέλλοντας αποκλεισμό πολιτών από την αίθουσα και στοχοποίησή της, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει την εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων.

Ζητήματα τέθηκαν και για την καταλληλότητα του χώρου διεξαγωγής, με αναφορές ότι η αίθουσα δεν πληροί βασικές προδιαγραφές, καθώς φέρεται να είναι δηλωμένη ως εστιατόριο και να στερείται κρίσιμων υποδομών, όπως ανελκυστήρα και επαρκών μέτρων πυροπροστασίας.

Η αγωνία των συγγενών και το αίτημα να προχωρήσει η δίκη στην ουσία της

Η ένταση κορυφώθηκε με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης, με βαριές εκφράσεις και εκατέρωθεν κατηγορίες, γεγονός που δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα. Την ίδια στιγμή, συγγενείς θυμάτων εξέφρασαν την αγωνία τους και ζήτησαν να προχωρήσει η δίκη στην ουσία της.

Από την πλευρά της υπεράσπισης τονίστηκε ότι η παρουσία όλων των συνηγόρων δείχνει πρόθεση προόδου της διαδικασίας, ενώ ζητήθηκε χρόνος για την κατάθεση αντιρρήσεων επί των παραστάσεων υποστήριξης της κατηγορίας, αίτημα που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση, δίνοντας προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων και διακόπτοντας τη συνεδρίαση για σήμερα. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η επόμενη δικάσιμος θα καθυστερήσει λόγω εκτεταμένων εργασιών στον χώρο, για 30 ημέρες, όπου προβλέπεται να προστεθούν περίπου 100 επιπλέον θέσεις για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών παρουσίας συνηγόρων και συγγενών θυμάτων.