Η ένοπλη ληστεία στην Κάτω Τιθορέα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., με τις Αρχές να προσπαθούν να χαρτογραφήσουν κάθε κίνηση των δραστών που εισέβαλαν σε υποκατάστημα τράπεζας και έφυγαν με λεία περίπου 200.000 ευρώ. Το νέο σημαντικό στοιχείο που έχουν πλέον στα χέρια τους οι αστυνομικοί είναι ο εντοπισμός του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε τόσο για την προσέγγιση όσο και για τη διαφυγή των ληστών από την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε ερημική περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα χωρίς να έχει καεί, όπως συνηθίζεται συχνά σε ανάλογες υποθέσεις. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δράστες εγκατέλειψαν εκεί το αυτοκίνητο και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν άλλο μέσο διαφυγής, πιθανότατα προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και να δυσκολέψουν τις αστυνομικές έρευνες. 

Διαβάστε: Ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα: Ο Βασίλης Παλαιοκώστας στο μικροσκόπιο των Αρχών (Εικόνες & Βίντεο)

Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας από την περιοχή του Πειραιά, με τον ιδιοκτήτη του να μην έχει προλάβει καν να δηλώσει επίσημα την κλοπή όταν οι ληστές το χρησιμοποίησαν για την επιχείρηση στην Κάτω Τιθορέα. Το στοιχείο αυτό ενισχύει το σενάριο ότι πρόκειται για οργανωμένη ομάδα που κινήθηκε με επαγγελματισμό και προσχεδιασμένες κινήσεις. Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο η ίδια συμμορία να βρίσκεται πίσω και από τη ληστεία που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2025 σε τράπεζα στην Κατοχή Μεσολογγίου.

Ληστεία στην Κάτω Τιθορέα: Οι ομοιότητες με το Μεσολόγγι

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, τόσο στον τρόπο δράσης όσο και στα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των ληστειών. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες εμφανίστηκαν βαριά οπλισμένοι, φορώντας ρούχα που έκρυβαν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούσαν μάσκες και περούκες. Στην περίπτωση της Κάτω Τιθορέας, οι υπάλληλοι της τράπεζας ανέφεραν πως οι ληστές κρατούσαν καλάσνικοφ αλλά και χειροβομβίδες, γεγονός που δημιούργησε σκηνές πανικού.

Μάρτυρες περιέγραψαν τους δράστες ως ανθρώπους αποφασισμένους και ψυχρούς, που κινήθηκαν με στρατιωτική ακρίβεια μέσα στην τράπεζα. Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, επικράτησε χάος, με πολίτες να τρέχουν να κρυφτούν φοβούμενοι ότι θα υπάρξουν πυροβολισμοί. Στην υπόθεση της Κατοχής Μεσολογγίου, οι ληστές είχαν κρατήσει ομήρους υπαλλήλους και πελάτες για περίπου 15 λεπτά, δρώντας επίσης με οργανωμένο τρόπο. Και τότε η λεία είχε φτάσει περίπου τις 200.000 ευρώ, στοιχείο που επίσης προβληματίζει τις Αρχές. Οι αστυνομικοί θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις οι ληστές φαίνεται να γνώριζαν πως τα τραπεζικά υποκαταστήματα είχαν παραλάβει μεγάλα χρηματικά ποσά. 


Ληστεία στην Κάτω Τιθορέα: Το σενάριο της παρακολούθησης

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δράστες πιθανότατα είχαν παρακολουθήσει τις κινήσεις των τραπεζών και γνώριζαν τις ημέρες παραλαβής χρημάτων. Δεν αποκλείεται επίσης να υπήρξε οργανωμένη συλλογή πληροφοριών πριν από τα χτυπήματα. Το γεγονός ότι οι ληστές κατάφεραν να κινηθούν γρήγορα και να διαφύγουν χωρίς να αφήσουν πίσω τους εμφανή ίχνη ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για συμμορία με εμπειρία σε ένοπλες ληστείες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μετά τη ληστεία στην Κάτω Τιθορέα οι δράστες διέφυγαν προς την περιοχή του Παρνασσού μέσω Αμφίκλειας. Οι αστυνομικοί εξετάζουν αν στην πορεία της διαφυγής υπήρχε δεύτερο υποστηρικτικό όχημα ή συνεργοί που περίμεναν σε προκαθορισμένα σημεία.

Παράλληλα, αναλύονται βίντεο από κάμερες ασφαλείας, στοιχεία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και πιθανά ίχνη DNA ή αποτυπώματα που ίσως εντοπιστούν στο εγκαταλειμμένο όχημα. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να διαπιστώσει αν πίσω από τις δύο ληστείες κρύβεται η ίδια εγκληματική ομάδα που φαίνεται να στοχεύει τραπεζικά υποκαταστήματα με υψηλά χρηματικά διαθέσιμα και να επιχειρεί με βαριά όπλα και στρατιωτική οργάνωση. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις Αρχές ασφαλείας, καθώς οι κινήσεις των δραστών δείχνουν ανθρώπους με επαγγελματική προετοιμασία και ψυχραιμία, που δεν δίστασαν να εισβάλουν οπλισμένοι σε τράπεζα μέρα μεσημέρι.