Με γενικά καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η εβδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολόγου Χριστίνας Ρήγου για τον καιρό. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο parapolitika.gr,, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 11/06, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή 1-2 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις (έως 5 Μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικά έως 6 Μποφόρ), ενώ ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα παραμείνει αίθριος. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν οι ορεινές περιοχές, όπου κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και μπόρες - ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή. Αυτή η εικόνα αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την Πέμπτη.

Διαβάστε: Καιρός: Έρχεται ψυχρή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια και φέρνει πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση Μαρουσάκη (Βίντεο)


Χριστίνα Ρήγου: Ραγδαία αλλαγή του σκηνικού του καιρού στο τέλος της εβδομάδας

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Ρήγου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται αλλαγή του καιρού από την Παρασκευή 12/06, με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας. Η μεταβολή αναμένεται να ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως από τη Μακεδονία) και μέσα στο Σάββατο να επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, επηρεάζοντας τα δυτικά, τα ανατολικά και το Αιγαίο. Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο, δεν αποκλείεται να σημειωθούν βροχές ακόμη και στην Αττική.

Παράλληλα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά από την Παρασκευή, με τις μέγιστες τιμές να διαμορφώνονται στους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου (από τους 33-34 βαθμούς των προηγούμενων ημερών), προσφέροντας μια αισθητή δροσιά.


Κίνδυνος για μπουρίνια και πλημμυρικά φαινόμενα

Η κ. Ρήγου υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη αλλαγή του καιρού ενδέχεται να συνοδευτεί από έντονα τοπικά φαινόμενα, καθώς η θερμοκρασία στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας παραμένει υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις, ισχυρά μπουρίνια, έντονες ριπές ανέμου και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, η αναμενόμενη κεραυνική δραστηριότητα αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών (ιδιαίτερα από την Παρασκευή και μετά), αν και μέχρι και την Πέμπτη ο συνδυασμός ζέστης και ανέμων δεν θεωρείται αρκετός, ώστε να προκαλέσει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.


Πότε περιμένουμε καύσωνα στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα καύσωνα, η μετεωρολόγος εμφανίζεται καθησυχαστική για το άμεσο διάστημα, σημειώνοντας ότι μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου δεν διαφαίνεται κάποιο ακραίο θερμό επεισόδιο για τη χώρα μας. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ρήγου, οι εποχικές προγνώσεις για τη λεκάνη της Μεσογείου δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι θερμότερο από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ισχυρότερων και μεγαλύτερης διάρκειας καυσώνων αργότερα μέσα στη θερινή περίοδο.