Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του Α’ τακτικού Ανακριτή και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας ο ημεδαπός 55χρονος που κατηγορείται για τη στυγερή δολοφονία του 63χρονου συγκάτοικού του στη Ρόδο. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Διαβάστε: Ρόδος: Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και αναπαράσταση του εγκλήματος ζητά ο 55χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 63χρονου φίλου του

Η απόφαση για την προφυλάκισή του ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του και τη μελέτη του υλικού της δικογραφίας, σφραγίζοντας έτσι το πρώτο κρίσιμο στάδιο της ανάκρισης για το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε την 8η Ιουνίου 2026. Ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση έως την εξέλιξη της κύριας ανάκρισης, η οποία θα καθορίσει το τελικό βάρος των κατηγοριών.


Ρόδος: Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης και τα αιτήματα

Στον πυρήνα της υπεράσπισης βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι ο 55χρονος ήταν, κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, ολοκληρωτικά ανίκανος προς καταλογισμό, ενώ διατείνεται ότι η τραγωδία υπήρξε αποτέλεσμα ατυχήματος και όχι πράξη με δόλο. Η πλευρά του κατηγορουμένου είχε καταθέσει σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων η διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης από δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα, η εξέταση ψυχιάτρου ως μάρτυρα και η αναπαράσταση των συνθηκών του περιστατικού, με στόχο να καταδειχθεί η απουσία κάθε πρόθεσης αφαίρεσης ζωής. Παρά τα αιτήματα αυτά, η κρίση των δικαστικών λειτουργών για το θέμα της προσωρινής κράτησης ήταν ομόφωνη.

Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», το φονικό σημειώθηκε γύρω στις 19:30 της Δευτέρας 8 Ιουνίου 2026, στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας όπου διέμεναν τα δύο πρόσωπα. Ο 63χρονος εντοπίστηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ ξαπλωμένος στον αύλειο χώρο, χωρίς σφυγμό και αισθήσεις, με τραύμα στον λαιμό. Ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε στο σημείο με αίματα στα χέρια, χωρίς να έχει επιχειρήσει να απομακρυνθεί, και σε πρώτες ερωτήσεις φέρεται να ανέφερε ότι το έπραξε «πάνω στον καβγά».

Κατά την αφήγηση αυτόπτη μάρτυρα, τρίτου ενοίκου, η ένταση ξεκίνησε όταν το θύμα ζήτησε επανειλημμένα τσιγάρο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να επέστρεψε στο διαμέρισμά του, να επανήλθε κρατώντας μαχαίρι οικιακής χρήσης και να κατάφερε χτύπημα στον λαιμό του 63χρονου, ο οποίος βγήκε αιμορραγώντας στην αυλή και κατέρρευσε. Το φονικό όργανο, με συνολικό μήκος 21 εκατοστών και λάμα 11,5 εκατοστών, κατασχέθηκε στον χώρο.

"Δεν ξέρω τι με έπιασε" ανέφερε ο 55χρονος στην κατάθεσή του

Στην προανακριτική του κατάθεση ο 55χρονος υποστήριξε ότι πήρε το μαχαίρι όχι για να βλάψει το θύμα αλλά για να κάνει κακό στον εαυτό του, και ότι «δεν ξέρω τι με έπιασε», εκφράζοντας τη μεταμέλειά του. Ανέφερε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή και ότι είναι διαβητικός, ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή την οποία, όπως παραδέχθηκε, ορισμένες φορές παραμελεί. Όπως προκύπτει, είχε νοσηλευτεί κατ’ επανάληψη σε ψυχιατρικές δομές, ενώ το πρωί της ημέρας του εγκλήματος είχε εξεταστεί στην ψυχιατρική κλινική, στοιχείο που αξιοποιεί η υπεράσπιση.

Τα δύο πρόσωπα ζούσαν για χρόνια κάτω από την ίδια στέγη και, κατά τις πληροφορίες, ήταν στενοί φίλοι, με συγγενείς του 55χρονου να φροντίζουν συχνά για τη σίτιση και των δύο. Μετά την ομόφωνη απόφαση για την προσωρινή κράτηση, η υπόθεση περνά στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, όπου θα κριθεί, μέσα από τον συνδυασμό των εργαστηριακών εξετάσεων, της νεκροψίας και των μαρτυρικών καταθέσεων, το ζήτημα του καταλογισμού και του χαρακτήρα της πράξης.

Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο κ. Μανώλης Βλάχος.