Παναγιώτης Λυμπερόπουλος & Ευάγγελος Μπακέλας: Ποιες οι προκλήσεις της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου - Τέμπη, Τριαντόπουλος, Κοβέσι και υποκλοπές τα ανοιχτά μέτωπα
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1
Η Ιωάννα Μάνδρου αναφέρθηκε στη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, περιγράφοντας τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το δίδυμο που αποτελείται από τους Παναγιώτη Λυμπερόπουλο και Ευάγγελο Μπακέλα
Διαβάστε: Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος - Νέος εισαγγελέας ο Ευάγγελος Μπακέλας
Όπως είπε η καταξιωμένη δικαστική συντάκτρια, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήρθε πρώτος και στην ψηφοφορία που έγινε ανάμεσα στους δικαστές. «Είναι κάτι που γίνεται για δεύτερη φορά» είπε η Ιωάννα Μάνδρου, προσθέτοντας ότι πρώτος και στην επιλογή της Βουλής και των δικαστών ήρθε ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Μπακέλας.
Πολύ μεγάλη η θητεία του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου στον Άρειο Πάγο
Ωστόσο, όπως η ίδια είπε, «θα μείνω στον νέο πρόεδρο, διότι ο νέος πρόεδρος έχει μια πολύ μεγάλη θητεία. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει στη Μεταπολίτευση αυτό. Τέσσερα χρόνια η θητεία του, από τώρα μέχρι τον Ιούνιο του ’30, σε μια εποχή που καταλαβαίνουμε όλοι ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι πολιτικά σύνθετη και ρευστή».
Στην ερώτηση γιατί η θητεία του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου θα είναι τέσσερα χρόνια, η Ιωάννα Μάνδρου ξεκαθάρισε πως αυτό συμβαίνει, επειδή «είναι νέος στην ηλικία, ενώ συνήθως όσοι επιλέγονται, επιλέγονται σε μεγαλύτερη ηλικία και δεν προλαβαίνουν, φεύγουν ή στον ένα χρόνο ή σε δύο. Οι προηγούμενοι που κάθισαν πολλά χρόνια ήταν μόνον δύο, ο Βασίλης Κόκκινος, έξι χρόνια, και ο κύριος, ο Στέφανος Ματθίας, επί κυβερνήσεως Σημίτη, τέσσερα χρόνια. Ουδείς άλλος στη Μεταπολίτευση, δεν έμεινε στον Άρειο Πάγο τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό βέβαια δίνει μεγάλη δυνατότητα στον νέο πρόεδρο να αναπτύξει πολιτικές που δεν μπορεί να αφήσει ένας πρόεδρος όσο καλός και να είναι, όταν κάτσει ένα ή δύο χρόνια, αυτό το έχουμε δει και σε άλλα ανώτατα δικαστήρια, όταν υπήρξαν μακρές σε διάρκεια θητείες».
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος: Ένας σύγχρονος δικαστικός λειτουργός με εξωστρέφρεια
Σύμφωνα με την Ιωάννα Μάνδρου, πρόκειται για έναν σύγχρονο δικαστικό λειτουργό με εξωστρέφεια, η οποία από το περιβάλλον του εκτιμούν ότι θα προσδώσει έναν άλλο αέρα στον Άρειο Πάγο και σε ένα δικαστήριο το οποίο είναι πολύ πίσω σε κάποια θέματα, σε σχέση με το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο,και είναι αρκετά κλειστό και αρκετά εσωστρεφές.
Μεγάλες οι προκλήσεις και οι εκκρεμότητες για τους Λυμπερόπουλο και Μπακέλα στον Άρειο Πάγο
«Βεβαίως στη θητεία και των δύο υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες» ξεκαθάρισε η δημοσιογράφος, προσθέτοντας: «Έχουν πολλές προκλήσεις. Είναι η δίκη των Τεμπών που συνεχίζει στη Λάρισα. Είναι στον Άρειο Πάγο οι εκκρεμότητες Τριαντόπουλου-Καραμανλή πάλι για τα Τέμπη, για να δούμε αν θα φτάσουμε σε ειδικό δικαστήριο ή όχι».
Προς ειδικό δικαστήριο ο Τριαντόπουλος
Όπως είπε δε, οι πληροφορίες για τον κύριο Τριαντόπουλο αναφέρουν ότι η εισήγηση υπέρ της παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο θα είναι θετική, αλλά «θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί στο τέλος. Το λέω αυτό γιατί έχει καθυστερήσει πολύ να κατατεθεί αυτή η πρόταση και αναμένουμε τώρα την πρόταση αυτή, δηλαδή μπορεί να είναι και θέμα ημερών η πρόταση η εισαγγελική». Μάλιστα, οι αρχικές πληροφορίες, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές και επιβεβαιωμένες, ήταν ότι ο εισαγγελέας, ο κύριος Μητρουλιάς, ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ήρθε τρίτος στη σειρά της ψηφοφορίας των δικαστών, είχε παραπεμπτική πρόταση. Από τότε έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμβαίνει πολλές φορές οι εισαγγελείς και οι δικαστές να επανεξετάζουν τις αποφάσεις τους. Θα δούμε αν έχει επανεξετάσει ή αν έχει μείνει στην αρχική πρόταση».
Αναφορικά με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που θα αντιμετωπίσουν με το«καλημέρα» οι δύο ανώτατοι δικαστικοί, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις «εκκρεμότητες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας με την κόντρα με τη Λάουρα Κοβέσι, που μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της προσφυγής της, με συντριπτική πλειοψηφία, θα δούμε αν το επόμενο βήμα στο οποίο η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να αναμετρηθεί είναι το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Και βέβαια το θέμα των υποκλοπών, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει μπει από τον απερχόμενο σήμερα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κύριο Κωνσταντίνο Τζαβέλα, σε δεύτερη αρχειοθέτηση παραμένει ανοιχτό.
«Και η δίκη των τεσσάρων ιδιωτών για τις υποκλοπές που είναι τον Δεκέμβρη, που δεν ξέρουμε αν θα έχουν προηγηθεί εκλογές ή αν θα είναι μετά τις εκλογές και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, ο χρόνος διεξαγωγής της και υπό ποιο πολιτικό περιβάλλον». «Όλα αυτά νομίζω ότι είναι μόνο λίγα από τα πολλά που θα κληθεί να διακριθεί η νέα ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου», κατέληξε η Ιωάννα Μάνδρου.
En