Δίκη για τα Τέμπη: "Δεν χρειαζόταν οι τοποθετήσεις της εισαγγελέως για τη Hellenic Train", είπε ο Ψαρόπουλος
Συνεχίζεται η δίκη στη Λάρισα
Με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας επί της εισαγγελικής πρότασης για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη στη Λάρισα
Ξεκίνησαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, καθώς η δίκη για τα Τέμπη μπαίνει σε μια νέα, κρίσιμη φάση. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αιτήματα της πλευράς των θυμάτων για αναβάθμιση των κατηγοριών, προσκόμιση νέων εγγράφων, κλήση επιπλέον μαρτύρων, καθώς και για την άσκηση διώξεων για νέα αδικήματα, τη συμπλήρωση της ανάκρισης και την ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος.
Η διαδικασία ακολουθεί τη χθεσινή εισαγγελική πρόταση, κατά την οποία η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε για την αναβάθμιση των κατηγοριών, παραπέμποντας το ζήτημα για μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας. Παράλληλα, απέρριψε τα αιτήματα για συμπλήρωση της ανάκρισης και ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος, επικαλούμενη προηγούμενες διατάξεις δικαστικών λειτουργών (του εφέτη ανακριτή, της προέδρου εφετών και της αντεισαγγελέως εφετών Λάρισας). Οι διατάξεις αυτές είχαν απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα κατά την κύρια ανάκριση, έχοντας ήδη αποφανθεί για τα ζητήματα της πυρόσφαιρας και της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση.
Τέμπη: Αιτήματα για κακουργηματικές διώξεις στη Hellenic Train
Ο συνήγορος συγγενών θυμάτων και πατέρας θύματος κ. Αντώνης Ψαρόπουλος στην τοποθέτησή του, αφού συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, ζήτησε από το δικαστήριο να μην λάβει ως δεδικασμένο τις συγκεκριμένες διατάξεις για τις ευθύνες των στελεχών της Hellenic Train που παραπέμφθηκαν μόνο για πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες αναφορικά με την λειτουργία του συστήματος επικοινωνίας GSM-R. Ένα από τα αιτήματα των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας ήταν να αποδοθεί και στους συγκεκριμένους κατηγορούμενους το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών στην κακουργηματική του μορφή όπως ισχύει για τους 33 από τους συνολικά 36 κατηγορουμένους. Ο κ. Ψαρόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της πυραντοχής των καθισμάτων της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης δεν διερευνήθηκε επαρκώς κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.
«Στην εισαγγελική πρόταση υπάρχουν παραδοχές επί του ιστορικού της υπόθεσης. Εμφανώς η πρόταση επικαλείται διατάξεις της εισαγγελίας εφετών Λάρισας, όπως επίσης και του εφέτη ανακριτή, που δεν μπορούν να παράξουν πλήρη και ώριμη συνεπαγωγή. Δεν έλαβαν υπόψιν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ», τόνισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση επί των αιτημάτων που κατατέθηκαν από την υποστήριξη της κατηγορίας.
«Δεν χρειαζόταν οι τοποθετήσεις από την εισαγγελέα για τη Hellenic Train», πρόσθεσε ο κ. Ψαρόπουλος, απαντώντας σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση της προέδρου της έδρας.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας κ. Λουκά Αποστολίδη ο οποίος τόνισε πως είναι "άκρως απαραίτητη" η παρουσία των πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στην έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας. Να σημειωθεί πως ο κ. Αποστολίδης ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες οι πρώην γενικοί γραμματείς.
Οι τοποθετήσεις συνεχίζονται, μετά την σύντομη διακοπή, με την συνήγορο συγγενών θυμάτων και ενός τραυματία κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
En