Προβληματισμό αλλά και μεγάλη κινητοποίηση προκάλεσαν οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (11/7) στην περιοχή του Κάμπου Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι δύο εστίες έχουν πλέον οριοθετηθεί, χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Οι φωτιές ξέσπασαν με διαφορά περίπου 20 λεπτών μεταξύ τους, με την πρώτη να εκδηλώνεται σε αγροτοδασική έκταση και τη δεύτερη σε δασική περιοχή, κοντά στο σημείο της αρχικής πυρκαγιάς. Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, που προχώρησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση κατάσβεσης.



Στο πεδίο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 48 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 5ης ΕΜΟΔΕ και 15 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αν και οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν αρχικά σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές και κρίσιμες υποδομές, στις 17:45 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γαλατάς. Οι πολίτες κλήθηκαν να κινηθούν προς τον οικισμό Καριώτη για λόγους ασφαλείας.



Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκεται το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ιωαννίνων, το οποίο διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν οι δύο πυρκαγιές. Οι έρευνες για τα ακριβή αίτια παραμένουν σε εξέλιξη.