Κυψέλη: Σε απόγνωση ιδιοκτήτες και κάτοικοι για τις ρωγμές σε πολυκατοικίες λόγω έργων του Μετρό - "Έχω ήδη χάσει τους ενοίκους μου, έζησαν μια πολύ δύσκολη νύχτα" (Εικόνες & Βίντεο)
Συγκλονίζει κάτοικος της περιοχής
Την ανασφάλεια που έχε προκαλέσει στους κατοίκους της Κυψέλης το πέρασμα του μετροπόντικα για τη Γραμμή 4 του Μετρό κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών τους περιγράφει μιλώντας στο Orange Press Agency η Τασούλα Πάζιου
Σε απόγνωση ιδιοκτήτες και κάτοικοι στην Κυψέλη για τις ρωγμές σε πολυκατοικίες λόγω έργων του μετρό
Το πρόβλημα ξεκίνησε με την έλευση του μετροπόντικα στις αρχές Μαρτίου. Το φαινόμενο εξελισσόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό και ίσως συνεχίζεται ακόμη, δεν έχουμε σαφή πληροφόρηση. Παρουσιάστηκαν εσωτερικές ρωγμές στην τοιχοποιία, αλλά και εξωτερικές σε πάρα πολλές πολυκατοικίες. Στην πορεία του μετροπόντικα, μετά την πλατεία Κυψέλης, οι ρωγμές ξεκίνησαν ως τριχοειδείς, όμως με την εξέλιξη του φαινομένου άρχισαν να διευρύνονται και αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερο εύρος. Παράλληλα, εμφανίζονται και νέες ρωγμές, γεγονός που εντείνει σημαντικά την ανησυχία μας. Αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι ότι οι ρωγμές, πέρα από αισθητικό ζήτημα, ενδέχεται να υποδηλώνουν σοβαρότερα προβλήματα. Δεν γνωρίζουμε αν αφορούν φέροντα στοιχεία, όπως κολόνες, ή την τοιχοποιία, καθώς δεν είμαστε μηχανικοί. Είναι απαραίτητο να γίνουν έλεγχοι. Οφείλουμε να έχουμε έναν αρχικό οπτικό έλεγχο, αλλά κυρίως έναν στατικό έλεγχο. Το μεγάλο μας άγχος είναι πώς θα συμπεριφερθούν τα κτίριά μας σε έναν ενδεχόμενο σεισμό, μικρό ή μεγάλο.
Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις από την ΑΒΑΞ ότι τα κτίρια είναι στατικά επαρκή. Από την Πολεοδομία έχει γίνει μόνο οπτικός έλεγχος, στον βαθμό που ήταν εφικτός, καθώς πολλές ρωγμές είναι καλυμμένες είτε από πλακάκια είτε από έπιπλα που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή δεν υπήρχαν τη στιγμή του ελέγχου και εμφανίστηκαν στη συνέχεια. Συνεπώς, απαιτείται συνολική αξιολόγηση των ζημιών. Για εμάς, το βασικό ζήτημα είναι η στατικότητα των κτιρίων. Πέρα από τις υλικές ζημιές, ο μετροπόντικας έχει αφήσει πίσω του φόβο, τρόμο και θυμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλειά μας, δεν πρόκειται να πληρώσουμε το έργο του μετρό με τις ζωές μας. Το μετρό το περιμέναμε όλοι και οι περισσότεροι κάτοικοι το επιθυμούσαν, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει αναβάθμιση για την περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της ζωής μας και των περιουσιών μας.
Προσωπικά, έχω ήδη χάσει τους ενοίκους μου. Έζησαν μια πολύ δύσκολη νύχτα, όταν ο μετροπόντικας πέρασε κάτω από το σπίτι, κάτι που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν. Επίσης, για δύο μήνες ζούσαν σε ένα σπίτι όπου τα κουφώματα δεν λειτουργούσαν σωστά. Τελικά αποχώρησαν και δικαίως. Πρόκειται για απώλεια εισοδήματος για εμένα, αλλά δεν πρόκειται να βάλω άλλον άνθρωπο να κατοικήσει εκεί υπό αυτές τις συνθήκες. Ως ιδιοκτήτρια έχω ευθύνη απέναντι σε όποιον νοικιάσει το σπίτι. Ανεύθυνοι είναι εκείνοι που μας αφήνουν να ζούμε μέσα σε αυτή την ανασφάλεια.
Δείτε φωτογραφίες:
En