Τα φετινά στατιστικά βαθμολογικών επιδόσεων των Γενικών Λυκείων δείχνουν μια χρονιά με έντονες διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο. «Δεν υπάρχει ενιαία εικόνα ανόδου ή πτώσης. Αντίθετα, κάθε πεδίο επηρεάζεται από διαφορετικό συνδυασμό μαθημάτων, από το πλήθος των υποψηφίων και από τη διασπορά των βαθμών στις κρίσιμες βαθμολογικές ζώνες», όπως λέει στην «Απογευματινή» ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, εκπαιδευτικός αναλυτής της PIXIDAedu, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις δεν αποτελούν βεβαιότητα. «Το στοιχείο που δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πριν από την ανακοίνωση των βάσεων είναι η τελική συμπεριφορά των υποψηφίων στο μηχανογραφικό. Για τον λόγο αυτό, οι αριθμοί που ακολουθούν πρέπει να διαβαστούν ως στατιστικά τεκμηριωμένη τάση και όχι ως οριστικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Παπαγιαννούλη.

Διαβάστε: Πανελλήνιες 2026: Εκτιμήσεις Στρατηγάκη για τις βάσεις εισαγωγής - Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση και σε ποιες άνοδος


Βάσεις 2026: Πού θα κυμανθούν 

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές)

-93 μόρια η μέση μεταβολή

Η συνολική εικόνα του 1ου Πεδίου δείχνει μεταβολή του ενδεικτικού μέσου όρου από 11,22 σε 11,14 (-0,08 μονάδες στην κλίμακα 0–20). Στο μοντέλο εκτίμησης βάσεων, η μέση μεταβολή των τμημάτων του πεδίου διαμορφώνεται περίπου σε -93 μόρια, δηλαδή -0,84%. Ο ενδεικτικός μέσος όρος του πεδίου κινείται από 11,22 σε 11,14. Πρόκειται για καθοδική ή οριακά καθοδική βαθμολογική μεταβολή, η οποία περιορίζει τις ανοδικές προσδοκίες. Στο 1ο Πεδίο η εικόνα των προσελθόντων δείχνει υποχώρηση. Οι υποψήφιοι στα βασικά μαθήματα προσανατολισμού μειώνονται κατά περίπου 2,9%. Αυτό δεν αποδεικνύει ατομική μετακίνηση συγκεκριμένων μαθητών προς άλλο πεδίο, δείχνει όμως χαμηλότερη συνολική πίεση ζήτησης στο πεδίο. Στο 1ο Πεδίο η κάμψη στα Αρχαία υπερισχύει των θετικών επιδόσεων στα Λατινικά και της μικρής βελτίωσης στη Γλώσσα. Αυτό εξηγεί γιατί η εκτιμώμενη κίνηση είναι ήπια πτωτική. Στο 1ο Πεδίο η πτώση στα Αρχαία κυριαρχεί και οδηγεί σε ήπια καθοδική κίνηση. Οι υψηλόβαθμες Νομικές και Ψυχολογίας δεν αναμένεται να καταγράψουν έντονες απώλειες, αλλά η γενική φορά είναι ελαφρώς πτωτική.


2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές)

Άνοδος έως και 860 μόρια

Η συνολική εικόνα του 2ου Πεδίου δείχνει μεταβολή του ενδεικτικού μέσου όρου από 12,24 σε 13,06 (+0,82 μονάδες στην κλίμακα 0–20). Στο μοντέλο εκτίμησης βάσεων, η μέση μεταβολή των τμημάτων του πεδίου διαμορφώνεται περίπου σε +860 μόρια, δηλαδή +6,85%. Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι στα μαθήματα: Ο ενδεικτικός μέσος όρος του πεδίου κινείται από 12,24 σε 13,06. Πρόκειται για ανοδική βαθμολογική μεταβολή, η οποία δημιουργεί θετική πίεση στις βάσεις. Στο 2ο Πεδίο το εκτιμώμενο πλήθος υποψηφίων παραμένει σχεδόν σταθερό, με οριακή αύξηση περίπου 0,5%. Άρα η βασική αιτία της ανόδου δεν είναι τόσο η αύξηση του πλήθους όσο η πολύ μεγάλη βελτίωση στη Φυσική και η αισθητή βελτίωση στα Μαθηματικά. Στο 2ο Πεδίο η Φυσική αλλάζει καθοριστικά την εικόνα. Η άνοδος της Φυσικής, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των Μαθηματικών, δημιουργεί ισχυρή ανοδική πίεση, παρά τη χειρότερη επίδοση στη Χημεία. Στο 2ο Πεδίο η άνοδος είναι καθαρή και έντονη.Η Φυσική είναι ο βασικός οδηγός καιτα Μαθηματικά ενισχύουν την τάση. Οι υψηλόβαθμεςΠολυτεχνικές Σχολές αναμένεται να κινηθούν σημαντικά ανοδικά.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)

405 μόρια πάνω η Ιατρική Αθήνας

Η συνολική εικόνα του 3ου Πεδίου δείχνει μεταβολή του ενδεικτικού μέσου όρου από 11,98 σε 12,28 (+0,30 μονάδες στην κλίμακα 0–20). Στο μοντέλο εκτίμησης βάσεων η μέση μεταβολή των τμημάτων του πεδίου διαμορφώνεται περίπου σε +280 μόρια, δηλαδή +1,97%. Ο ενδεικτικός μέσος όρος του πεδίου κινείται από 11,98 σε 12,28. Πρόκειται για ανοδική βαθμολογική μεταβολή, η οποία δημιουργεί θετική πίεση στις βάσεις. Στο 3ο Πεδίο υπάρχει ήπια αύξηση υποψηφίων, περίπου 2,1%. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη βελτίωση στη Φυσική, η αυξημένη ζήτηση ενισχύει την ανοδική τάση, αν και η Βιολογία και η Χημεία λειτουργούν ως αντιστάθμισμα. Στο 3ο Πεδίο η Φυσική οδηγεί την άνοδο, όμως η Βιολογία και η Χημεία κινούνται αρνητικά. Γι’ αυτό η άνοδος στις βάσεις υγείας εκτιμάται καθαρή, αλλά όχι τόσο εκρηκτική όσο στο 2ο Πεδίο. Στο 3ο Πεδίο οι βάσεις κινούνται ανοδικά, αλλά πιο συγκρατημένα από το 2ο Πεδίο. Η Φυσική δίνει ισχυρή ώθηση, ενώ Βιολογία και Χημεία περιορίζουν την έκταση της ανόδου.


4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική)

Πτώση 240 μορίων λόγω Οικονομίας

Η συνολική εικόνα του 4ου Πεδίου δείχνει μεταβολή του ενδεικτικού μέσου όρου από 10,54 σε 10,33 (-0,21 μονάδες στην κλίμακα 0–20). Στο μοντέλο εκτίμησης βάσεων, η μέση μεταβολή των τμημάτων του πεδίου διαμορφώνεται περίπου σε -240 μόρια, δηλαδή -2,17%. Ο ενδεικτικός μέσος όρος του πεδίου κινείται από 10,54 σε 10,33. Πρόκειται για καθοδική ή οριακά καθοδική βαθμολογική μεταβολή, η οποία περιορίζει τις ανοδικές προσδοκίες. Στο 4ο Πεδίο εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση υποψηφίων, περίπου 4,8%. Η αύξηση αυτή δημιουργεί πίεση προς τα πάνω, όμως δεν αρκεί για να ανατρέψει την ισχυρή πτώση που προκύπτει από την Οικονομία.

Στο 4ο Πεδίο η Οικονομία είναι ο καθοριστικός αρνητικός παράγοντας. Η βελτίωση στα Μαθηματικά και στην Πληροφορική μειώνει το μέγεθος της πτώσης, αλλά δεν την αναιρεί. Στο 4ο Πεδίο, παρά την αύξηση του αριθμού υποψηφίων και τη βελτίωση σε Μαθηματικά και Πληροφορική, η μεγάλη πτώση στην Οικονομία οδηγεί σε γενική καθοδική κίνηση.

Στη συνολική εικόνα, όλων των πεδίων στις φετινές Πανελλαδικές καταγράφεται ότι το 2ο Πεδίο εμφανίζει την πιο έντονη ανοδική τάση, με βασικό μοχλό τη Φυσική και δεύτερο στήριγμα τα Μαθηματικά. Το 3ο Πεδίο κινείται επίσης ανοδικά, αλλά η πτώση στη Βιολογία και στη Χημεία περιορίζει το εύρος της ανόδου.

Το 1ο Πεδίο κινείται ήπια πτωτικά, κυρίως λόγω Αρχαίων. Το 4ο Πεδίο, παρά την αύξηση υποψηφίων, πιέζεται καθοδικά από την Οικονομία. Η τελική εικόνα των βάσεων, όπως λέει ο κ. Παπαγιαννούλης, θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τα μηχανογραφικά δελτία. Αν οι υποψήφιοι ακολουθήσουν παρόμοια συμπεριφορά με πέρυσι, οι εκτιμήσεις δείχνουν καθαρή άνοδο σε Πολυτεχνικές και Θετικές Σχολές, ηπιότερη άνοδο στις Σχολές Υγείας, μικρή πτώση στις Ανθρωπιστικές και μεγαλύτερη πτώση στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής. Και τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση των βαθμολογικών ζωνών δείχνει ότι δεν αρκεί να κοιτάζει κανείς τον μέσο όρο.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη εκτίμησης βασίζεται σε εξελιγμένο μοντέλο το οποίο χρησιμοποιεί 8 διαφορετικά είδη πηγών πληροφόρησης. Στις περσινές μας εκτιμήσεις είχαμε επιτύχει μέση απόλυτη τιμή απόκλισης τα 180 μόρια και μέση τιμή απόκλισης η οποία έτεινε στο μηδέν. Ειδικά για τα τμήματα στην περιοχή βάσης άνω των 15.000 μορίων η μέση απόλυτη τιμή απόκλισης ήταν μικρότερη από 90 μόρια».

vaseis1
vaseis2


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή