Μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες αποκαλύφθηκε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.), η οποία απέτρεψε σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα σε περιοχή της Αττικής.

Διαβάστε: Νέα στοιχεία για την επίθεση με χειροβομβίδα που σχεδίαζε ο Αιγύπτιος: Πήρε 500 ευρώ και θα λάμβανε άλλες 2.000 ευρώ μετά το χτύπημα

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί -αιγυπτιακής καταγωγής- ηλικίας 30 και 31 ετών, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένας 27χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν εκείνος που παρέδωσε τη χειροβομβίδα στον 30χρονο.

Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που αξιολογήθηκαν από τις Αρχές ως πιθανοί στόχοι της σχεδιαζόμενης επίθεσης βρισκόταν και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.


Η παράδοση της χειροβομβίδας

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 30χρονος εντοπίστηκε το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου σε περιοχή της Αττικής κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον 27χρονο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 27χρονος του παρέδωσε αντικείμενο που προσομοίαζε με χάρτινο ποτήρι.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι μέσα στο ποτήρι υπήρχε χειροβομβίδα αμυντικού τύπου, η οποία ήταν τυλιγμένη με πλαστικό δεματικό καλωδίων.

Ο 30χρονος συνελήφθη επιτόπου και οδηγήθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Σχέδιο επίθεσης με χειροβομβίδα στην Αττική: Οι δύο συλλήψεις, ο 27χρονος που αναζητείται, το χάρτινο ποτήρι, οι εντολές από τη φυλακή και στο επίκεντρο ο Ντογιάκος
Σχέδιο επίθεσης με χειροβομβίδα στην Αττική: Οι δύο συλλήψεις, ο 27χρονος που αναζητείται, το χάρτινο ποτήρι, οι εντολές από τη φυλακή και στο επίκεντρο ο Ντογιάκος
Σχέδιο επίθεσης με χειροβομβίδα στην Αττική: Οι δύο συλλήψεις, ο 27χρονος που αναζητείται, το χάρτινο ποτήρι, οι εντολές από τη φυλακή και στο επίκεντρο ο Ντογιάκος


Ο ρόλος του 27χρονου

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένας 27χρονος ημεδαπός, ο οποίος φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, καθώς ήταν το πρόσωπο που προμήθευσε τη χειροβομβίδα στον 30χρονο.

Σε επακόλουθη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), σε οικία στην οποία είχε μεταβεί νωρίτερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν περίστροφο, στο βυκίο του οποίου υπήρχαν πέντε φυσίγγια.


Οργανωτικός ρόλος από τη φυλακή

Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης θεωρείται ο 31χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος είναι ήδη κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε οργανωτικό ρόλο στον σχεδιασμό της επίθεσης, καθώς φέρεται να ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στον 30χρονο να συναντήσει τον 27χρονο, να παραλάβει τη χειροβομβίδα και στη συνέχεια να τη μεταφέρει προκειμένου να την τοποθετήσει ή να τη ρίξει σε σημείο της Αττικής.

Κατά την έρευνα στο κελί του κατασχέθηκε κινητό τηλέφωνο, το οποίο εξετάζεται ως πιθανό μέσο επικοινωνίας μέσω του οποίου δίνονταν οι οδηγίες για την οργάνωση της εγκληματικής ενέργειας.


Η έρευνα και οι πληροφορίες για τον Ντογιάκο

Η επιχείρηση της Δ.Α.Ο.Ε. φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα αξιοποίησης πληροφοριακών στοιχείων και συντονισμένων ενεργειών που προηγήθηκαν των συλλήψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στοιχείων εξετάστηκαν πιθανοί στόχοι της σχεδιαζόμενης επίθεσης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα προστασίας, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ότι αποτελούσε τον τελικό στόχο της επίθεσης.


Τα ευρήματα

Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί κατέσχεσαν:

  • μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου
  • περίστροφο και έξι φυσίγγια
  • 4.410 ευρώ
  • δύο κινητά τηλέφωνα
  • πλήθος πακέτων τηλεφωνικών συνδέσεων
  • καπέλο τύπου τζόκεϊ
  • σακίδιο πλάτης που περιείχε φύλλο χαρτιού με αυτοκόλλητα αθλητικής ομάδας και το χάρτινο ποτήρι μέσα στο οποίο είχε τοποθετηθεί η χειροβομβίδα

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε ανακριτή, ενώ ο 31χρονος κρατούμενος θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή μετά την έκδοση της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.


Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Η υπόθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία συνδέει τις πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με τους αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αποτροπή σχεδιαζόμενης εγκληματικής ενέργειας με φερόμενο στόχο τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε συνδυασμό με προηγούμενα περιστατικά που έχουν αναδείξει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, καταδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την ανάγκη άμεσης επανεξέτασης και ουσιαστικής ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας των εισαγγελικών λειτουργών».

Όπως τονίζει, οι εισαγγελικοί λειτουργοί, ιδίως όσοι χειρίζονται υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας, διαφθοράς και άλλων σοβαρών μορφών εγκληματικότητας ή έχουν υπηρετήσει σε θέσεις αυξημένης ευθύνης, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό υπηρεσία.

Για τον λόγο αυτόν ζητεί την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός των δικαστικών υπηρεσιών, μέσα από ένα σύγχρονο και διαρκώς επικαιροποιούμενο πλαίσιο προστασίας.

Η ανακοίνωση καταλήγει με σαφές μήνυμα προς την πολιτεία, επισημαίνοντας ότι «η αποτελεσματική προστασία των εισαγγελικών λειτουργών δεν είναι προνόμιο των ίδιων, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεξάρτητη, απρόσκοπτη και αδέσμευτη άσκηση του εισαγγελικού λειτουργήματος και, κατ’ επέκταση, για την προστασία του κράτους δικαίου και την εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης», καλώντας την να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις, πριν οι υφιστάμενοι κίνδυνοι οδηγήσουν σε δυσάρεστες εξελίξεις.