Κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα: Ποιες περιοχές απειλούνται (Χάρτης)
Πορτοκαλί συναγερμός σε μισή Ελλάδα
Έξι περιφέρειες σε πορτοκαλί συναγερμό με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Άνεμοι έως 9 μποφόρ και ριπές στα 100 χλμ/ώρα δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες
Ο αέρας δεν είναι με το μέρος μας καθώς έξι περιφέρειες της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Οι μετεωρολογικές συνθήκες με θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν τα 9 μποφόρ και ριπές που αγγίζουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα δημιουργούν εκρηκτικό συνδυασμό για την ανάφλεξη και εξάπλωση φωτιάς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει πορτοκαλί συναγερμό για μεγάλο τμήμα της χώρας, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν σήμερα με φωτιά
Σύμφωνα με τον επίσημο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατηγορία κινδύνου 4 έχει ανακοινωθεί για τις ακόλουθες έξι περιφέρειες:
Η Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του νησιού των Κυθήρων, βρίσκεται στο επίκεντρο του κινδύνου. Οι άνεμοι στα ανατολικά τμήματα αναμένεται να φτάσουν τα 8 μποφόρ, με το θερμόμετρο να δείχνει έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Πελοπόννησο, οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, με την ανατολική Πελοπόννησο και ειδικά τα Κύθηρα να δέχονται τα ισχυρότερα μποφόρ.
Η Στερεά Ελλάδα με τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Εύβοιας, όπου περιλαμβάνεται και η Σκύρος, αποτελεί άλλη μία κρίσιμη ζώνη. Οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, ιδιαίτερα η ανατολική Στερεά και η Φθιώτιδα, θα επηρεαστούν σημαντικά από τους ενισχυμένους ανέμους.
Στο Βόρειο Αιγαίο, οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας βιώνουν ήδη δραματικές στιγμές, με τη φωτιά στη Λέσβο να συνεχίζει να μαίνεται. Το Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα οι Κυκλάδες αντιμετωπίζουν το αδιάκοπο μελτέμι που τοπικά φτάνει τα 9 μποφόρ. Τέλος, ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης παραμένει σε συναγερμό, με το Ρέθυμνο να καταγράφει ήδη ανέμους 7 μποφόρ και ριπές που αγγίζουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
48ωρος συναγερμός με θυελλώδεις ανέμους σε όλη τη χώρα
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες χαρακτηρίζονται δραματικές από τους ειδικούς. Ο αέρας δεν είναι με το μέρος μας, καθώς το Αιγαίο θα δεχτεί ανέμους έντασης 8 μποφόρ που τοπικά θα ενισχυθούν στα 9 μποφόρ. Οι πιο επικίνδυνες ζώνες εντοπίζονται στη Σκύρο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την ανατολική Πελοπόννησο.
Η Νικολέτα Ζιακοπούλου στην πρόγνωση καιρού της κάνει λόγο για 48ωρο συναγερμό για φωτιές, επισημαίνοντας ότι τα μποφόρ θα ενισχυθούν σημαντικά σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που μάχονται με τις φλόγες στο Ρέθυμνο και τη Λέσβο αναζητούν παράθυρα ευκαιρίας όταν οι άνεμοι θα υποχωρήσουν έστω και προσωρινά.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά ήπια επίπεδα, φτάνοντας τους 35 βαθμούς Κελσίου στις θερμότερες περιοχές. Την Παρασκευή το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί, με το αδιάκοπο μελτέμι να διατηρεί τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε υψηλά επίπεδα. Ανακούφιση αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν οι ενισχυμένοι άνεμοι θα αρχίσουν να κοπάζουν, με εξαίρεση το Κάβο Ντόρο όπου θα φτάνουν ακόμα τα 8 μποφόρ.
Μέτρα προστασίας και οδηγίες προς τους πολίτες
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών που κινδυνεύουν, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων. Ο αέρας δεν είναι με το μέρος μας, γι' αυτό και η επαγρύπνηση πρέπει να είναι συνεχής.
Οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφύγουν κάθε ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια. Απαγορεύεται αυστηρά το κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η καύση αγρών.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί πυρκαγιά, οι πολίτες πρέπει να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 199. Η έγκαιρη ειδοποίηση μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της φωτιάς και να σώσει ζωές και περιουσίες στις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
En