Στην ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο) μετέβη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) ε.α. Ιωάννης Γιάγκος, ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, προκειμένου να παρευρέθη στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί με την ευκαιρία της 72ης επετείου απελευθερώσεως της νήσου.

Ο κ.Γιάγκος κατά την επίσκεψή του στη Μεγίστη συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΝ (και από αύριο νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ) Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, καθώς και από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, ενώ επισκέφθηκε και την πυραυλάκατο ΤΠΚ «ΜΠΛΕΣΣΑΣ», η οποία με βάση το νησί περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και συνομίλησε με τα μέλη του πληρώματος.

Τέλος, η παρουσία του ΥΕΘΑ χθες στη Μεγίστη ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στα Ελληνικά στρατιωτικά φυλάκια της Στρογγύλης και της Ρω.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνθηκολόγηση της Φασιστικής Ιταλίας, στις 9 Σεπτεμβρίου 1943, λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, το Ελληνικό αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι της Μεγίστης, που ως τότε, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν κάτω από ιταλική κατοχή, και το μικρό αυτό νησάκι είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται.

Ακολούθως οι Βρετανοί το οχυρώνουν και το μεταβάλλουν σε προωθημένο κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου, που επιχειρούσε στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου (Οκτώβριο - Νοέμβριο 1943), η γερμανική Luftwaffe, αεροσκάφη της οποίας επιχειρούσαν από τα πρώην ιταλικά αεροδρόμια της Ρόδου, βομβαρδίζουν συστηματικώς τη Μεγίστη και την εκεί βρετανική βάση, καταστρέφοντας τα πάντα και αναγκάζοντας του λιγοστούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες είτε στις κοντινές τουρκικές ακτές είτε σε προσφυγικό στρατόπεδο στην Παλαιστίνη. Μόνο στη Ρω είχε παραμείνει η Ηρωική Δέσποινα Αχλαδιώτη, η μετέπειτα γνωστή σε όλο το πανελλήνιο «Κυρά της Ρω», υψώνοντας καθημερινώς την Ελληνική σημαία στο νησάκι της.

Μετά την απελευθέρωση, στο ακατοίκητο πλέον νησί της Μεγίστης, αποβιβάστηκαν εκατοντάδες στρατιώτες από όλα τα σημεία της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αυτοί μόλις είδαν τα κατεστραμμένα αφύλακτα σπίτια, άρχισαν αμέσως να τα λεηλατούν. Όταν οι παλαιοί κάτοικοι το έμαθαν και ζήτησαν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους και να πάρουν πίσω τα κλεμμένα, οι Βρετανοί έβαλανα φωτιά από την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς περίπου 1400 σπίτια, «σβήνοντας» έτσι όλα τα «ίχνη» των λεηλασιών, επομένως και τις όποιες δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων του.

Τελικώς, το 1945, οι κάτοικοι της Μεγίστης επέστρεψαν στον τόπο τους, παραμένοντας υπό συμμαχική κατοχή και εποπτεία, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα μέχρι τις 7 Μαρτίου 1948, οπότε και ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Λ.Σ.Μ.