Το αρχηγείο της ακτοφυλακής στο λιμάνι της Σάμου είναι κατάμεστο από ανθρώπους του ΟΗΕ που δίνουν βοήθεια, το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και ένα διερμηνέα αραβικών.

Είναι νωρίς το πρωί και προσπαθούν να βρουν ένα ξενοδοχείο για τον Τζαμίλ, έναν 32χρονο Σύρο, που φορά δανεικά ρούχα και κάθεται ανέκφραστος και τρέμοντας. Δύο ώρες νωρίτερα, κολυμπούσε για να κρατηθεί στη ζωή, στο Αιγαίο, όταν ανατράπηκε η βάρκα στην οποία ήταν. Ανάμεσα στους 30 επιβαίνοντες ήταν οι δύο μικροί του γιοι και η έγκυος γυναίκα του. Πρόσφυγες από μία άλλη βάρκα τον εντόπισαν και τον διέσωσαν, αλλά τα μέλη της οικογένειάς του είναι ανάμεσα στους 13 που αγνοούνται. Ο Τζαμίλ θα περιμένει στη Σάμο για να μάθει νέα. Είναι πολύ μουδιασμένος για να δώσει πολλές λεπτομέρειες στον διερμηνέα.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει το BBC, σε δημοσίευμα για τη Σάμο, όπου αναφέρει ότι οι πρόσφυγες είναι αντιμέτωποι με τις ασθένειες και το θρήνο.

Τα μέλη του λιμενικού έχουν αρχίσει να συνηθίζουν την εικόνα των οικογενειών που θρηνούν, γράφει το βρετανικό δίκτυο. Πάνω από 30 άνθρωποι έχουν πνιγεί εκεί φέτος, με πολλούς περισσότερους να θεωρούνται αγνοούμενοι ή νεκροί. Ανάμεσά τους τώρα και η οικογένεια του Τζαμίλ.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί «έκρηξη» των αφίξεων. Είναι το νησί μετά από τη Λέσβο στο οποίο κατευθύνονται οι περισσότεροι πρόσφυγες. Οι καταιγίδες μαστίζουν το νησί, αλλά οι αριθμοί των αφίξεων δεν έχουν μειωθεί. Περίπου 1.500 άτομα την ημέρα φτάνουν στη Σάμο.

Μόλις βγουν στο νησί, οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην πόλη. Εκείνοι που δηλώνουν Σύροι, διαχωρίζονται και περιμένουν σε περιφραγμένη περιοχή. Μένουν εκεί έως και τρεις ημέρες, μέχρι να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να φύγουν για την Αθήνα. Για εκείνους που δεν είναι Σύροι, η αναμονή είναι 10 ημέρες και κρατούνται σε ένα παλιό στρατόπεδο. Υπάρχει χώρος μόνο για 200 άτομα, αλλά πάνω από 1.000 είναι εκεί, γράφει το BBC. Εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν, μένουν σε ξενοδοχεία.

Τα στελέχη των ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι και στα δύο καμπ οι συνθήκες είναι κακές. «Αντιμετωπίζουμε πολλές λοιμώξεις γιατί υπάρχει τόσος κόσμος και θέματα κακής υγιεινής. Υπάρχει επίσης γρίπη, διάρροια και δερματικά προβλήματα», λέει στο βρετανικό δίκτυο η Εύα Στίβενς, εθελόντρια γιατρός. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά με τον καιρό να επιδεινώνεται, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», προειδοποιεί.