Όταν η ελληνική σημαία υψώθηκε στον Λευκό Πύργο το 1912 (ΦΩΤΟ)
<p>Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έγινε στις 26 Οκτωβρίου του 1912 κι έτσι η συμβασιλεύουσα γίνεται και πάλι κομμάτι της Ελλάδας</p>
Μετά από τέσσερις αιώνες τουρκικού ζυγού, η ελληνική σημαία θα κυματίσει πάνω στον Λευκό Πύργο, σηματοδοτώντας την ένταξη της Μακεδονίας στον ελληνικό κορμό.
Οι Α΄ Βαλκανικοί Πόλεμοι έκαναν την αρχή
Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, και Βουλγαρία ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Τουρκίας με σκοπό την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πληθυσμών τους , που κατοικούσαν στα υπό κατάληψη εδάφη. Η τουρκική δύναμη δεν θύμιζε σε τίποτα την αίγλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ελληνικός στρατός προελαύνει κερδίζοντας καθοριστικής σημασίας μάχες, με σημαντικότερη εξ αυτών την Μάχη των Γιαννιτσών 19-20 Οκτωβρίου. Η αρχή για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης έχει γίνει ήδη.
Ο Βενιζέλος προστάζει τον πρίγκιπα Κωνσταντίνο να μπει στη Θεσσαλονίκη
Μετά την νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος αποφασίζει να συνεχίσει για το Μοναστήρι (σήμερα ανήκει στη FYROM). Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, με τηλεγράφημα του προς τον πρίγκιπα, σχεδόν τον πρόσταξε να κινηθεί προς την Θεσσαλονίκη και να την καταλάβει πρώτος. Ο στρατός των Βουλγάρων κινούνταν προς τη Θεσσαλονίκη και αυτός, με σκοπό να καταλάβει την πόλη. Ο πρώτος που θα έμπαινε στην πόλη θα είχε και το μεγαλύτερο μερίδιο από την μοιρασιά των εδαφών.
Η αποδοχή των ελληνικών όρων και η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης
O Χασάν Ταξίν Πασάς δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί τους όρους που έθεσε ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος και να εγκαταλείψουν την πόλη χωρίς οπλισμό. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 11 το πρωί της 26 Οκτωβρίου, υπεγράφη στο Διοικητήριο το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στους Έλληνες. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούσαν οι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης .
Ο ελληνικός στρατός προελαύνει στη Θεσσαλονίκη
Ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος πείθεται με την συγκατάθεση και του πατέρα του βασιλιά Γεώργιου Α να καταλάβει την Θεσσαλονίκη. Ο ελληνικός στρατός φτάνει πρώτος προ των πυλών της Θεσσαλονίκης.
Ο Χασάν Ταξίν Πασάς που ήταν επικεφαλής της Θεσσαλονίκης δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να ζητήσει και να αποδεχτεί μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης.
Η Ελληνική σημαία κυματίζει στη πόλη
Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου ο Ίων Δραγούμης μαζί με τον μακεδονομάχο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο ύψωσαν την ελληνική σημαία στον εξώστη του ελληνικού προξενείου. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος εισήλθε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου και τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά.
Ο βασιλιάς Γεώργιος έφτασε στην πόλη στις 29 Οκτωβρίου και κατευθύνθηκε στον Λευκό Πύργο όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία.
Το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης παραμένει στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως μόνιμο έκθεμα του Πολεμικού Μουσείου.