Του Διονύση Θανάσουλα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ηταν ξημερώματα του προπερασμένου Σαββάτου όταν ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα κατάφερε να μείνει για λίγα λεπτά χωρίς να μιλάει στο τηλέφωνο με τα κεντρικά της υπηρεσίας, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής σήμανε συναγερμό στα κλιμάκια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που εδρεύουν στην Αθήνα, σε μια νύχτα που τα απόρρητα μηνύματα ήταν αμέτρητα.

Οι πληροφορίες ότι ανάμεσα στα κύματα των χιλιάδων προσφύγων που καταφτάνουν τους τελευταίους μήνες στα ελληνικά νησιά υπάρχουν και τρομοκράτες του ISIS με ψεύτικα διαβατήρια επιβεβαιώθηκαν τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές των «Π», προσκείμενες στη CIA και την ΕΥΠ, έχει επιβεβαιωθεί ότι πάνω από εκατόν πενήντα άτομα που έχουν φτάσει ως «πρόσφυγες» στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχουν σχέσεις με τους τζιχαντιστές και το «Ισλαμικό Κράτος».

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι από την περασμένη Κυριακή κλιμάκια πρακτόρων τουλάχιστον οκτώ υπηρεσιών έχουν αφιχθεί και εγκατασταθεί ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα. Σχεδόν το 60% του συνόλου ήρθε με διπλωματική ιδιότητα, ενώ οι υπόλοιποι υιοθέτησαν αυτή του δημοσιογράφου ή του εμπορικού ακολούθου.

Σύμφωνα με διαρροές από τον θολό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, την πρωτοκαθεδρία σε αριθμό ατόμων έχουν οι Αμερικανοί, με τουλάχιστον σαράντα πράκτορες να έχουν ήδη αναλάβει δράση στα κλιμάκια της CIA και του FBI που εδρεύουν στην Αθήνα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΙ

Πρόκειται για επιχειρησιακά, στην πλειονότητά τους, στελέχη, ειδικευμένα στις παρακολουθήσεις και στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών. Από ειδήμονες του χώρου εκτιμάται ότι η database των Αμερικανών που αφορά τους Αραβες υπόπτους για τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι η καλύτερη και η πιο εμπεριστατωμένη που υπάρχει.

Μαζί με τη δική μας ΕΥΠ (υπάρχει στενότατη συνεργασία ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες για θέματα τρομοκρατίας εδώ και δεκαετίες) αλλά και τους Βρετανούς της MI6 και της MI5 έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές και έρευνες για πυρήνες ή μεμονωμένους ύποπτους τζιχαντιστές.

Επειτα από μια επίθεση όπως αυτή στο Παρίσι, η CIA, το FBI, η γαλλική DGSE και οι MI5 και MI6 (έχουν γράψει ξεχωριστό κεφάλαιο με τις περίφημες απαγωγές των Πακιστανών στη χώρα μας) αποφάσισαν να στείλουν κλιμάκια πρακτόρων εσπευσμένα στην Ελλάδα.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντα με την αρωγή της ΕΥΠ, εμπλέκεται σε στενότατες παρακολουθήσεις και έρευνες ένα καινούργιο κλιμάκιο πρακτόρων της ισραηλινής Mossad, που κατέφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα τα ξημερώματα της Κυριακής - οι Ισραηλινοί, ως γνωστόν, θεωρούνται ιδιαίτερα έμπειροι σε τέτοιες επιχειρήσεις. Ακολούθησε μια ομάδα πρακτόρων της DGSE, η πιο πολυπληθής αποστολή που έχει φτάσει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, έπειτα από όσα έγιναν γνωστά για τη διέλευση από ελληνικά νησιά ύποπτων τρομοκρατών για το χτύπημα στο Παρίσι.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κύρια αποστολή όλων τους είναι να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τους πρόσφυγες που καταφτάνουν και με πιθανούς θυλάκους τζιχαντιστών που σχηματίζονται στην Αθήνα, αφού, όπως αποδείχτηκε, τουλάχιστον ένας εμπλεκόμενος στο μακελειό του Παρισιού πέρασε από την Ελλάδα. Πρόκειται για τον Αχμάντ Αλμοχαμάντ, ύποπτο τζιχαντιστή σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες και την Αστυνομία της Γαλλίας. Είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε έξω από το «Stade de France» το βράδυ της μοιραίας Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, όταν το Παρίσι γνώρισε το πρόσωπο του τρόμου. Ο Αλμοχαμάντ μάλιστα, όταν έφτασε στη Λέρο, δεν ήταν μόνος του, αλλά συνοδευόταν από ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο αναζητείται και δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετείχε σε κάποια από τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα. Οπως αποδείχτηκε τις επόμενες ημέρες, το συριακό διαβατήριό του με τα ίδια ακριβώς στοιχεία χρησιμοποιήθηκε από τουλάχιστον οκτώ άλλα άτομα. Σύμφωνα με πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της CIA, που έχει θητεύσει στην Ελλάδα και συζητούσε το θέμα της τρομοκρατίας σε κλειστό φιλικό του κύκλο, οι έρευνες στη χώρα μας θα περιλαμβάνουν πάνω από πεντακόσια άτομα αραβικής καταγωγής.

Μάλιστα, αναμένεται να κρατήσουν μήνες και οι εντεταλμένοι πράκτορες των ξένων μυστικών υπηρεσιών που έχουν φτάσει στην Αθήνα θα ασχοληθούν επισταμένως με το κοινωνικό και θρησκευτικό τους υπόβαθρο. Εκεί όμως που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν ακόμη πιο έντονα είναι στις διασυνδέσεις και τις επαφές αυτών των ατόμων με συνδέσμους που έχουν στη Συρία και το Ιράκ. Γνώστες του χώρου και επιτελικά στελέχη ελληνικών και ξένων υπηρεσιών δεν αποκλείουν ανακρίσεις-αστραπή σε απομονωμένα σπίτια, ως επί το πλείστον μονοκατοικίες, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Σε περιπτώσεις μάλιστα που βεβαιωθεί ότι οι ύποπτοι είναι πράγματι μέλη ή στρατιώτες του ISIS, δεν αποκλείεται επ’ ουδενί η μυστική μεταφορά τους με τα περίφημα learjets της CIA εκτός Ελλάδας και σε άγνωστο προορισμό, όχι απαραίτητα την Αμερική, για τα περαιτέρω. Υπάρχουν άλλωστε ουκ ολίγα μυστικά κρατητήρια των Αμερικανών ανά την Ευρώπη, στα οποία μεταφέρονται οι ύποπτοι κάτω από καθεστώς απόλυτης μυστικότητας.

Ειδικοί χειρισμοί στελεχών στην ανταλλαγή στοιχείων

Στην Αθήνα έχουν φτάσει αξιωματούχοι της Surete de l’Etat (πρόκειται για την Υπηρεσία Πληροφοριών του Βελγίου) μαζί με κάποιους επιχειρησιακούς πράκτορες, θέλοντας να μπουν και αυτοί στο παιχνίδι, αφού η χώρα τους είναι στο στόχαστρο του ISIS. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, πρόκειται για μια επιχείρηση που θα κρατήσει πολλούς μήνες και στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει συχνότατη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους επιτελείς των κλιμακίων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι θα μαθαίνουν τα πάντα. Οπως λέει Ελληνας πρώην επιτελικός της ΕΥΠ, σε κάποιες περιπτώσεις μια αποκάλυψη υπόπτου των Αμερικανών θα μείνει μόνο σε αυτούς. Μπορεί μέσω στεγανοποιημένων καναλιών να δώσουν κάποιες πληροφορίες που θα αφορούν την ασφάλεια άλλων χωρών, αλλά θα κρατήσουν τις πλέον πολύτιμες για τους ίδιους. Ούτως ή άλλως, τα στεγανά στη συνεργασία ανάμεσα σε τουλάχιστον οκτώ μυστικές υπηρεσίες είναι περιορισμένα, παρά το καλό κλίμα που υπάρχει στο μέτωπο κατά του ISIS. Μέχρι να βεβαιωθούν οι ξένοι πράκτορες ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα είναι άνθρωποι χωρίς δεσμούς με την τρομοκρατία, η Αθήνα τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει ευρύ πεδίο δράσης κλιμακίων μυστικών υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπως επισήμανε Αμερικανός πρώην αξιωματούχος στους συνομιλητές του, αυτή θα είναι μια περίοδος πολύ στενής συνεργασίας, από την οποία όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες εντάσεις.

Επαφές κατασκόπων και επεισόδιο με Τούρκο

Ο πληθυσμός των ξένων πρακτόρων είναι τέτοιος ώστε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιες πολύ στενές επαφές, με απρόβλεπτες συνέπειες. Από την άλλη, ο αριθμός των ελεγχόμενων ατόμων είναι μεγάλος και μόνο δύσκολο δεν είναι κάποια στιγμή να βρεθούν απέναντι από τον ίδιο στόχο πράκτορες, π.χ., της CIA, της Mossad και της MI6. Αν δεν γίνει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε αυτή η ένταση της στιγμής και ένα επεισόδιο από τα δεκάδες που έχουν καταγραφεί στον κόσμο των κατασκόπων. Επεισόδια που συνήθως μένουν κρυφά για χρόνια και αποκαλύπτονται από βιβλία και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Κάποιοι παλιοί επιτελικοί της ΕΥΠ θυμούνται αρκετά από αυτά, όπως το περίφημο με τον Τούρκο πράκτορα της ΜΙΤ Γιαλτσίν Αταμάν. Ο τελευταίος είχε έρθει στην Ελλάδα ως διπλωμάτης, αλλά πολύ γρήγορα επιχειρησιακοί πράκτορες της ΕΥΠ κατάλαβαν ότι επιχειρούσε να στρατολογήσει κόσμο. Η παρακολούθηση ήταν τόσο στενή ώστε κάποια στιγμή ο Αταμάν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με Ελληνα πράκτορα μπροστά από μια οικοδομή. Ακολούθησε αρχικά λεκτικός διαξιφισμός και στη συνέχεια συμπλοκή, με τον Τούρκο πράκτορα να καταλήγει μέσα σε έναν λάκκο με ασβέστη.