Λαμία: Δυο θάνατοι από γρίπη Η1Ν1
<p>"Σαρώνει" σε όλη την Ελλάδα </p>
Θερίζει η γρίπη στην Ελλάδα με κυρίαρχο το στέλεχος Η1Ν1 - Άμεση έναρξη θεραπείας με αντιικά φάρμακα πρέπει να κάνουν και όλοι όσοι εμφανίζουν έντονα συμπτώματα.
Δυο θανάτους είχαμε τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Λαμίας εξαιτίας της γρίπης Η1Ν1, που συνεχίζει την επίθεση της στη χώρα μας. Πρόκειται για μια 63χρονη Λαμιώτισσα η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μια εβδομάδα περίπου. Δυστυχώς η άτυχη γυναίκα, αν και δεν αντιμετώπιζε κανένα άλλο πρόβλημα υγείας, δεν τα κατάφερε και έχασε την μάχη από τη γρίπη προχθές.
Επίσης στο νοσοκομείο Λαμίας άφησε την τελευταία του πνοή και ένας 67χρονος, ο οποίος διακομίστηκε από το νοσοκομείο Λιβαδειάς. Ο 67χρονος κατέληξε εξαιτίας της γρίπης Η1Ν1, αφού είχε και άλλα προβλήματα υγείας και παρουσίασε επιπλοκές.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος ασθενής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας με Η1Ν1, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα έχουν περάσει περίπου ακόμη 5-6 κρούσματα, που ευτυχώς οι άνθρωποι θεραπεύτηκαν και είναι υγιείς στα σπίτια τους.
Σαρώνει σε όλη την Ελλάδα.
Μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη χρονιά όσον αφορά την επιδημία εποχικής γρίπης είναι η φετινή. Δυστυχώς ο αριθμός των θυμάτων σε περίπου ένα μήνα έχει ανέβει στους 28. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα σημειώσει μεγαλύτερη έξαρση το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας περισσότερα από 80 άτομα, ενώ από την αρχή του έτους τουλάχιστον 140 άτομα έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
Στα περισσότερα κρούσματα είναι γρίπη Α (Η1Ν1) και εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό και δυσφορία. Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ο ασθενής μπορεί να νοσηλευθεί ακόμη και στη μονάδας εντατικής θεραπείας, κάτι που φέτος είναι ο κανόνας για αρκετούς συμπολίτες μας. Όπως επεσήμανε στο CNN Greece, o ομότιμος καθηγητής Φαρμακευτικής κ. Νικόλαος Χούλης: «Πρέπει να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και τις χειραψίες. Τα άτομα που βήχουν πρέπει να κλείνουν το στόμα τους», επισημαίνει ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μόλις εκδηλωθούν τα συμπτώματα, οι ασθενείς πρέπει να τρέξουν στο γιατρό. «Η γρίπη διαρκεί 6-8 εβδομάδες. Το Φεβρουάριο αναμένεται να έχουμε εντονότερα φαινόμενα και μετά το Μάρτιο θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να φιληθούμε ελεύθερα».
Σημαντικό να ειπωθεί πως η φετινή χρόνια έχει την ιδιαιτερότητα πως μεγάλο ποσοστό των νοσηλευομένων είναι, άνθρωποι ηλικίας κάτω των 60 ετών, που δεν παρουσίαζαν χρόνια προβλήματα υγείας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη και τώρα την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολίου, ιδίως στα άτομα με χρόνιες παθήσεις που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, συνιστούν σε όλους την σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής αλλά και την άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει.
Τι πρέπει να ξέρεις για τη γρίπη Α (Η1Ν1);
- Είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που μοιάζει με τη συνηθισμένη εποχική γρίπη. Οφείλεται σε έναν νέο υπότυπο γρίπης Α, τον Η1Ν1.
- Ποια τα συμπτώματα της νέα γρίπης;
- Τα ίδια με της εποχικής: Αιφνίδια έναρξη πυρετού (>38οC), πονόλαιμος, καταρροή, πονοκέφαλος, αδυναμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετοί & διάρροιες.
Πως μεταδίδεται η νέα γρίπη;
Άμεσα μέσω σταγονιδίων.
Όταν άτομο που νοσεί, βήξει ή φτερνιστεί και τα σταγονίδια των εκκρίσεων του έρθουν σε επαφή με εμάς. Συνήθως αυτό προϋποθέτει απόσταση.
Πως μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους άλλους από τη νέα γρίπη;
- Κράτα απόσταση ασφαλείας από άτομα που νοσούν (>1 μέτρο).
- Εάν νοσήσεις απέφυγε στενές επαφές με άλλα άτομα.
- Κάθε φορά που βήχεις ή φτερνίζεσαι κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου.
- Πλένε συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα διαλύματα.
Πότε πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια;
Αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου
Αν δεν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου και εκδηλώσεις:
- πυρετό που παρά τη λήψη αντιπυρετικών παραμένει υψηλός ή επιδεινώνεται
- δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια)
- πόνο ή πίεση στο στήθος ή στην κοιλιά
- μελάνιασμα στα χείλη ή στα άκρα
- ζάλη ή σύγχυση
- εμετοί που επιμένουν
Ομάδες υψηλού κινδύνου
- Παιδιά κάτω των 5 ετών
- Άτομα πάνω από 65 ετών
- Άτομα κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν ασπιρίνη χρονίως
- Έγκυες γυναίκες
- Άτομα με χρόνια νοσήματα που χρειάζονται συνεχή ιατρική φροντίδα όπως:
- Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ινοκυστική νόσος κ.α.)
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Νεοπλασματικά νοσήματα
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Χρόνιες ηπατοπάθειες
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αιματολογικά νοσήματα
- Άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή που λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (κορτιζόνη, χημειοθεραπεία κ.α.)
- Άτομα με HIV λοίμωξη
- Άτομα με νευρομυϊκά νοσήματα, επιληπτικοί ή με διαταραχές της συμπεριφοράς που δεν μπορούν να διασφαλίσουν την διαχείριση των αναπνευστικών τους εκκρίσεων
- Παιδιά με μεταβολικά νοσήματα
- Όσοι διαμένουν σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και οίκους ευγηρίας.
πηγή: LamiaReport.gr