Επιθεώρηση Καμμένου στους χώρους των πέντε “hot spots”
<p>Οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, εκτός της Κω </p>
Επιθεώρηση στα πέντε νησιά όπου θα κατασκευαστούν και θα παραδοθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα ισάριθμα «Κέντρα Καταγραφής» (Hot Spots) προσφύγων και μεταναστών επισκέφτηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
Στο μοναδικό σημείο από τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) που επισκέφτηκε ο ΥΕΘΑ, και δημιουργήθηκε προσωρινώς πρόβλημα, ήταν η Κως, όπου ο Δήμαρχος κ.Κυρίτσης και οι κάτοικοι είχαν αποκλείσει το αεροδρόμιο και το χώρο όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει το τοπικό κέντρο υποδοχής, ωστόσο ο υπουργός και η υπουργική ακολουθία του μετέβησαν με το ελικόπτερο CH-47SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού, που τους μετέφερε στα νησιά, στο εναλλακτικό σημείο όπου – συμφώνως με το περιβάλλον του υπουργού – «θα κατασκευαστεί το “Hot Spot” για να επιθεωρήσουν τον χώρο.
Στην επιθεώρηση αυτή μαζί με τον Π.Καμμένο τον συνόδευαν και ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχειρίσεως Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκροτήσεως Τζανέτος Φιλιππάκος. Μαζί τους ήταν επίσης και εκπρόσωποι της ΕΕ και της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του «Χαμόγελο του Παιδιού», που θα αναλάβουν σημαντικό έργο στον τομέα της υποστηρίξεως των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, που θα βρίσκονται σε κάθε κέντρο υποδοχής μεταναστών.
Σημειώνεται ότι στα πέντε αυτά νησιά έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα ισάριθμοι ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς από τους τοπικούς σχηματισμούς, υπό τον συντονισμό των οποίων πραγματοποιούνται όλα τα έργα, εκτός, μέχρι στιγμής, της Κω.
Ενδεικτικώς σημειώνεται ότι τον ρόλο συντονιστού σε κάθε νησί από αυτά έχουν αναλάβει: Στη Λέσβο ένας ταγματάρχης, επιτελής του τοπικού συντάγματος, στη Χίο και στη Σάμο, από ένας αντισυνταγματάρχης, στη Λέρο ο υποδιοικητής του τοπικού τάγματος, ενώ και στην Κω συντονιστής είναι επίσης ένας ταγματάρχης. Όλοι αυτοί έδωσαν αναφορά στο υπό τον ΥΕΘΑ κλιμάκιο που τους επισκέφτηκε προς ενημέρωση και γενικώς η κατάσταση, συμφώνως πάντα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, χαρακτηρίζεται ως «πολύ ικανοποιητική», με την προαναφερθείσα εξαίρεση της Κω, όπου οι εργασίες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει για τους προαναφερθέντες λόγους.
Ολοκληρώνοντας την ημερήσια αυτή περιοδεία στα πέντε κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων-μεταναστών, από τη Σάμο, ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Διευκρινίζουμε προς όλους, ότι τα έργα θα έχουν τελειώσει και θα έχουν παραδοθεί μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης ούτε μίας ώρας. Αν δούμε κάποια στιγμή ότι οι εργολάβοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το έργο τους, αναλαμβάνει ο Στρατός. Όπως βλέπετε, ήδη, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ, το Μηχανικό του Στρατού, αλλά και τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασχολούνται με κατασκευές, εργάζονται σκληρά σε όλες τις περιοχές που έχουμε αναλάβει την ευθύνη, δηλαδή στα πέντε νησιά, στη Σίνδο και στο Σχιστό.»
Ο ίδιος σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε ότι «σκοπός μας είναι όχι απλώς να ετοιμαστούν και να παραδοθούν τα hotspots, αλλά και η λειτουργία τους να είναι εναρμονισμένη με τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής, να υπάρχει τροφή εγκεκριμένη από την Ε.Ε., όπως προβλέπεται από τις κοινές αποφάσεις. Αυτά τα hotspots πρέπει να είναι 24 ωρών. Θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα μετεγκατάστασης, τα relocation centers, που βρίσκονται στη Σίνδο και στο Σχιστό, όπου από εκεί εντός 72 ωρών θα έχουν προωθηθεί.», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «Δεν θα υπάρχει καμία άλλη παράπλευρη ανάπτυξη των μεταναστών και των προσφύγων στο νησί. Θα είναι ένα κέντρο σε κάθε νησί και αυτό σημαίνει πως, ό,τι γίνεται, καταγραφή, ιατρική βοήθεια, διεκπεραίωση των διαδικασιών, θα γίνεται μόνο σε αυτό το κέντρο».
Λ.Σ.Μ.