Συμπληρώθηκαν σήμερα 25 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 5ης Σεπτεμβρίου 1991, όταν προσέκρουσε και συνετρίβη στην κορυφή του όρους Όρθρυς, το C-130H Hercules (s/n “748”) της Πολεμικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα των θάνατο και των 63 επιβαινόντων σε αυτών. Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της ΠΑ και ασφαλώς αυτό από μόνο του αποτελεί μία άλλη μαύρη στιγμή.

Το Μνημείο των 63 θυμάτων της τραγωδίας αυτής βρίσκεται στον Πειραιά και κάθε χρόνο ο Δήμος Πειραιώς τελεί επιμνημόσυνο δέηση στη Μνήμη των νεκρών του, των 58 επιβατών στρατιωτικών και του 5νταμελούς πληρώματός του.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1991, ο πρώτος πόλεμος στον Περσικό κόλπο εναντίον του Ιράκ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και υπήρχε επιτακτική ανάγκη ενισχύσεως των αεροδρομίων της Κρήτης (Σούδα, Τυμπάκι, Ηράκλειο) με επιπλέον προσωπικό αεραμύνης. Για το σκοπό αυτό, τη μέρα εκείνη απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως Ελευσίνος το μοιραίο C-130 (με αριθμό σειράς «748», της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και τελικό προορισμό του το Ηράκλειο Κρήτης, μέσω Νέας Αγχιάλου, όπου θα έκανε στάση για να παραλάβει κι άλλα άτομα. Το C 130 είχε απογειωθεί στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής, σχετικής με την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά γεγονότα.

Ένα 20λεπτο μετά την απογείωσή του, το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ. Προηγουμένως ο πιλότος του είχε επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου στην 111 Π.Μ. στη Νέα Αγχίαλο, ζητώντας άδεια προσγειώσεως στη βάση, την οποία είχε λάβει. Από το σημείο εκείνο και μετά χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί του και τα συντρίμμια του βρέθηκαν μετά από 4 ημέρες στην κορυφή του όρους Όρθρυς και εκτός πορείας του.

Πλήρωμα του μοιραίου C-130H (s/n “748”) ήταν οι Αντισμήναρχος (Ι) Δημήτρης Μπίνας (κυβερνήτης), Αντισμήναρχος (Ι) Αντώνιος Τζωρτζάκης (συγκυβερνήτης), Αντισμήναρχος (Ρ) Σωκράτης Κάββουρας (Ραδιοναυτίλος), Ανθυποσμηναγός (ΜΗΧ) Μιχαήλ Ρούσσης (Ιπτάμενος Μηχανικός) και Ανθυποσμηναγός (Ρ) Βασίλειος Βαρελάς (Υπεύθυνος Φορτίου).

Σήμερα, ως προελέχθη στον Πειραιά τελέστηκε η ετήσια Επιμνημόσυνος δέηση στη Μνήμη των 63 νεκρών, με φροντίδα του Δήμου Πειραιώς. Στην τελετή τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο απόστρατος αξιωματικός της ΠΑ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, τη Βουλή η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων κυρία  Γεωργία Γεννιά, τον Αρχηγό ΓΕΑ ο Διοικητής της ΔΑΥ Υποπτέραρχος (Ι) Συμεών Αστρεινίδης, συγγενείς των νεκρών και σύνδεσμοι παλαίμαχων αεροπόρων.

Λ.Σ.Μ.