Μία άτυπη, αλλά πολύ ουσιαστική (και επιχειρησιακή) συνάντηση πέντε εν ενεργεία αρχηγών ισαρίθμων πολεμικών αεροποριών, από τις ισχυρότερες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και του επικεφαλής των Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, υλοποιήθηκε στη διάρκεια του φετινού 4ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, που διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόϊ. 

Πρόκειται για τους Αρχηγούς της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας, της RAF, του Πτεράρχου Σερ Άντριου Πάλφορντ, των Ισραηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων Υποπτεράρχου Αμίρ Εσέλ, του Αρχηγού της Ιταλικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Πασκουάλε Πρετσιόζα, του Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Αμερικανού Πτεράρχου Φρανκ Γκόρετς και φυσικά των Ελλήνων Αρχηγών Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχων (Ι) Χρήστου Βαΐτση και Χρήστου Χριστοδούλου αντιστοίχως, οι οποίοι και ήταν εκ των ομιλητών του εξαιρετικά ενδιαφέροντος αυτού συνεδρίου, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα. 

«Η ταυτόχρονη παρουσία στο συνέδριο όλων αυτών των προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων τεσσάρων αρχηγών φίλων Αεροποριών, γιατί και ο ΝΑΤΟϊκός Διοικητής, ουσιαστικός αρχηγός Αεροπορίας είναι, αποτελεί αναμφισβήτητα από μόνη της έναν πολλαπλασιαστή ισχύος, όπως λέμε στην Πολεμική Αεροπορία», μας επισημαίνει ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ.Βαΐτσης σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ του δήλωση προς τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», όταν ρωτήθηκε σχετικώς από εμάς. 

Και πρόσθεσε ο Έλληνας Αρχηγός: «Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές προκλήσεις στην εποχή μας, σε διαφορετική βεβαίως έκταση η καθεμία, αλλά όλες αντιμετωπίζουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν να υλοποιήσουν σημαντικές υποχρεώσεις με λίγα χρήματα και μειωμένους προϋπολογισμούς. Επομένως είναι εξαιρετικά χρήσιμο να είναι εδώ οι εκ των καλυτέρων για να μας πουν τι κάνουν ανά περίπτωση στις χώρες τους.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τα ίδια με μας προβλήματα αλλά έχει να παρουσιάσει μερικές εξαιρετικές λύσεις σε θέματα εκπαιδεύσεως. Για το Ισραήλ δεν χρειάζονται συστάσεις, ούτε και εισαγωγές. Η ΡΑΦ είναι μία ξεχωριστή ιστορία από μόνη της και ο Σερ Άντριου θα αναπτύξει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα. Ο Αμερικανός πτέραρχος του ΝΑΤΟ, του οποίου και ο SACEUR είναι επίσης Αεροπόρος, θα αναπτύξει τις προκλήσεις του μέλλοντος για μία αεροπορική δύναμη. Συμπερασματικά, ο κόσμος γύρο μας αλλάζει και θα αλλάξει ακόμα πιο πολύ τις επόμενες τρεις δεκαετίες Λεωνίδα, κάτι που σημαίνει δυσανάλογη αύξηση και απαίτηση για αεροπορική ισχύ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος για τις χώρες να διατηρήσουν την αεροπορική τους ισχύ φαίνεται να είναι υψηλό, αλλά δεν είναι, γιατί πάντα πρέπει να το συγκρίνεις με το τι στρατηγική ισχύ και αποτροπή σου παρέχει» επισήμανε ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ.Βαΐτσης.

Σημειώνεται ότι η ΠΑ από το 2013 διοργανώνει ετησίως το Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με σκοπό την προβολή και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητός της, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εκμεταλλεύσεως καινοτόμων ιδεών, που θα ακουστούν σε αυτό. Αυτός ακριβώς ο προβληματισμός, η ανταλλαγή απόψεων καθώς και η άντληση και εκμετάλλευση καινοτόμων ιδεών και λύσεων, μέσα στο σημερινό, ευμετάβλητο, στρατηγικό και οικονομικό περιβάλλον, στοχεύουν στην περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητος και ετοιμότητος της ΠΑ.

Το βασικό θέμα του 4ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος ήταν «Σχηματίζοντας τη μελλοντική Αεροπορική Ισχύ» (“Shaping the Future Air Power”), με σκοπό «την εξέταση της προοπτικής εξέλιξης της, μέσα από τις υπαρκτές σημερινές προκλήσεις και περιορισμούς, ώστε να παραμείνει στο μέλλον ως η αξιόπιστη επιλογή ισχύος στο σύνθετο και δυναμικό περιβάλλον ασφάλειας», όπως σημειώνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑ. 

Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

Ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος ανέπτυξε το θέμα «Στρατηγικό Δόγμα και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις», ο Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.Κωνσταντίνος Βούζιος «Αλλαγές στη φύση των συγχρόνων επιχειρήσεων και πραγματοποίηση της Αεροπορικής Ισχύος», ενώ ο Σμήναρχος Τζων Όλσεν της Βασιλικής Αεροπορίας της Νορβηγίας το θέμα: «Το σκεπτικό για ένα νέο σχεδιασμό Αεροπορικής Ισχύος».

Στη δεύτερη ενότητα καταγράφτηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άλλες Αεροπορίες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση και τον περιορισμό των πόρων, ώστε να καταδειχθούν πιθανοί τρόποι οι προκλήσεις αυτές να αποτελέσουν ευκαιρίες για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου ανέπτυξε το θέμα: «Αποτελεσματικότητα της Αεροπορικής Ισχύος, εν μέσω περιορισμών», ενώ ο Αμερικανός Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Πτέραρχος Φρανκ Γκόρεντς το θέμα: «Αεροπορική Ισχύς του ΝΑΤΟ – Προκλήσεις για το Μέλλον». Ακολούθησε ο Ισραηλινός Αρχηγός Υποπτέραρχος Αμίρ Εσέλ, με το θέμα: «Θέτοντας επιχειρησιακές προτεραιότητες-Αναπτύσσοντας μίαν αποτελεσματική αεροπορική δύναμη», ενώ ο Βρετανός Αρχηγός της ΡΑΦ Πτέραρχος Σερ Άντριου Πάλφορντ το θέμα: «Διατηρώντας κυρίαρχη πολεμική ισχύ σε οικονομική λιτότητα» και ο Ιταλός Αρχηγός Πασκουάλε Πρετσιόζα με το θέμα: «Κλειδιά που σου επιτρέπουν να αυξήσεις τις πολεμικές ικανότητες της Αεροπορίας». 

Ακολούθως αναλύθηκαν οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της αεροπορικής ισχύος, που την καθιστούν κύρια επιλογή, συγκριτικά με άλλους Κλάδους, στην επίτευξη των στρατηγικών αντικειμενικών σκοπών, καθώς και η σύνδεση αυτών με την οικονομική διάσταση με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Κωνσταντίνο Κολιόπουλο και Ιωάννη Σαλαβράκο, καθώς και τον Διευθυντή του Α’ Κλάδου (Επιχειρήσεων) του ΓΕΑ Υποπτέραρχο (Ι) Νίκο Χριστόπουλο.

Τέλος, εξετάστηκε το πως η αεροπορική ισχύς μια χώρας μπορεί να ωφεληθεί από την αποτελεσματική συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ή/και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον τομέα της έρευνας και αναπτύξεως (R&D), με ομιλητές τον Αντιπτέραρχο (ΜΗΧ) ε.α.Ζαχαρία Γκίκα νυν πρόεδρο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, των Γάλλο Υποπτέραρχο Υμπέρτ Λ’Εμπραλύ της Γενικής Διευθύνσεως Εξοπλισμών (DGA) και τον Αντισμήναρχο Γεώργιο Καντεράκη. 

Λ.Σ.Μ.