Έρευνα: Συμπάθεια των Ελλήνων για τους πρόσφυγες, απογοήτευση για την ΕΕ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
<p>Πώς αντιμετωπίζουν την πρωτοφανή κρίση οι έλληνες πολίτες; Τι εικόνα έχουν για το πρόβλημα, το μέγεθός του και τις αιτίες του;</p>
Από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο;
Ο Οργανισμός Έρευνας "διαΝΕΟσις" μια έρευνα γνώμης η οποία περιλαμβάνει 21 ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις των Ελλήνων για την προσφυγική κρίση. Η έρευνα, την οποία υλοποίησε η εταιρεία Public Issue τον Ιανουάριο του 2016.
Οι Έλληνες πολίτες, δείχνουν να μην έχουν πάρα πολύ καλή εικόνα του μεγέθους του προβλήματος ή των λεπτομερειών του, και δηλώνουν απογοητευμένοι από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. Παράλληλα, επιδεικνύουν αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, δεν επιθυμούν το κλείσιμο των συνόρων, και θεωρούν σημαντική την παραμονή της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.
Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις στις 21 ερωτήσεις της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
Οι Έλληνες πολίτες σε γενικές γραμμές υποεκτιμούν το μέγεθος των προσφυγικών ροών, ενώ οι γνώσεις τους για τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος εμφανίζονται περιορισμένες
Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. Αντίθετα, επιδοκιμάζουν έντονα τη στάση των κατοίκων των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, τη δράση των ΜΚΟ, αλλά και τη δράση φορέων του κράτους -κυρίως του λιμενικού.
Οι πολίτες εκφράζουν σε σημαντικά ποσοστά αισθήματα και απόψεις συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, που επιβεβαιώνονται σε μια σειρά από διαφορετικές ερωτήσεις της έρευνας. Δεν επιθυμούν, για παράδειγμα, να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν.
Η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση αποτελεί το σημαντικότερο διαχωριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των πολιτών. Ωστόσο, η γενική συνισταμένη των απαντήσεων είναι σαφής -βλέπε συμπέρασμα #3- με μόνο μειοψηφικά ποσοστά πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δεξιάς να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιες από τις ερωτήσεις.