Μαρμάρινοι πρόσφυγες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
<p>Η περιοδική έκθεση «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς» που εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.</p>
Αυτή την ιδιαίτερη προσφυγιά και τελικά διάσωση των αρχαιοτήτων από τη Ραιδεστό -το ιστορικό λιμάνι της Ανατολικής Θράκης στα παράλια της Προποντίδας (περί τα 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης) μετά την εκκένωση της ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922, καταγράφει η περιοδική έκθεση «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς» που εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το υλικό της έκθεσης αντλήθηκε από τις αποθήκες του, όπου βρίσκεται επί 94 χρόνια, από το 1922, που οι μαρμάρινοι πρόσφυγες έφτασαν με το πλοίο, ξεριζωμένοι από τη Ραιδεστό, στη Θεσσαλονίκη.
Το ταξίδι τους ξεκινά πολύ νωρίτερα. Κι έχει πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο. Χωρική του αφετηρία είναι η Ανατολική Θράκη, στη βόρεια ακτή της Προποντίδας, η πόλη της Ραιδεστού (σήμερα ανήκει στην Τουρκία και ονομάζεται Tekirdag), μια περιοχή καίριας γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας, στην οποία ιδρύθηκαν και άκμασαν σημαντικές αρχαίες ελληνικές πόλεις (Σηλυμβρία, Βυζάντιο, Πέρινθος, Βισάνθη κ.ά.).
Εκεί δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τα 37 λίθινα γλυπτά-εκθέματα: ένας κούρος και μια κόρη, μια προτομή, ταφικές στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και στήλες, τραπεζοφόρα, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά ώς και τις 31 Ιανουαρίου 2017 από τις 9 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα.