Ένα σχεδόν χρόνο μετά το θάνατο του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη που σόκαρε το πανελλήνιο,  η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη εντόπισε ένα καινούργιο πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση και παρουσίασε στοιχεία που δίνουν νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση.  

Η σκληρή ομάδα των οκτώ σπουδαστών που κατηγορείται για τις  επιθέσεις σε βάρος του Γιακουμάκη όπως αποκάλυψε η έρευνα, είχε και τη συμμετοχή μιας γυναίκας.   Σύμφωνα με μαρτυρία και κατάθεση σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής φέρεται να εξαφάνισε στοιχεία- ντοκουμέντα πριν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων ερευνήσουν στα δωμάτια τους. Πιστεύεται ότι σε αυτό είχαν καταγράψει βίαιες και εξευτελιστικές επιθέσεις εναντίον του άτυχου Βαγγέλη, που ενδεχομένως να ενοχοποιούν την ίδια και τους φίλους της.   Η πρώτη μάρτυρας ήταν φωτιά για συγκεκριμένους άγριους Κρητικούς αλλά και για τη σπουδάστρια από την Πελοπόννησο με το «σκληρό» προφίλ που σχετιζόταν με έναν από αυτούς. Απέφευγε τις παρέες με τις άλλες σπουδάστριες, είχε γίνει το μάτι και το αυτί τους και τους κάλυπτε στις βίαιες επιθέσεις κατά του Βαγγέλη.  

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό περιστατικό που συνέβη παρουσία της στον πρώτο χρόνο φοίτησης του Κρητικού. Διασκέδαζαν ένα βράδυ σε μπαρ στην πόλη των Ιωαννίνων και στην παρέα τους ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της «σκληρής» ομάδας των σπουδαστών. Ξαφνικά και ενώ ο Γιακουμάκης συζητούσε ανυποψίαστος με έναν άλλο νεαρό της παρέας, ο σκληρός συμπατριώτης του τον γρονθοκόπησε άγρια στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Ο Βαγγέλης δεν αντέδρασε για ακόμη μία φορά.  

Όταν τα περιστατικά βίας εναντίον του άτυχου παιδιού έγιναν γνωστά στη Σχολή, άλλη σπουδάστρια που έχει τώρα αποφοιτήσει, πλησίασε την «σκληρή» της παρέας που επηρέαζε τον φίλο της και της ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος του. Τότε αυτή με απίστευτη κυνικότητα, όπως καταθέτει η σπουδάστρια, της είπε: «Καλά να πάθει». Όπως είπε η ίδια στο «Τούνελ» προσπαθούσε να τη μεταπείσει για να βοηθήσει ώστε να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά. Εκείνη όμως εμφανιζόταν ανένδοτη και δεν επέτρεπε να την πλησιάζουν. Η σπουδάστρια τη συνάντησε ένα βράδυ στο δωμάτιο της και προσπάθησε να μάθει γιατί κακοποιούσαν τον Βαγγέλη.

Εκείνη της απάντησε λακωνικά: «Μην το ψάχνεις. Μίλαγε πολύ.» Τα όσα καταθέτει και ο τρίτος σπουδαστής για το ρόλο του «σκληρού» θηλυκού της παρέας των Κρητικών, είναι αποκαλυπτικά και σοκαριστικά. Μία ή δύο μέρες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων μπήκαν στη Γαλακτοκομική Σχολή για να κάνουν έρευνα στα δωμάτια ορισμένων σπουδαστών. Όταν εκείνη το πληροφορήθηκε με απίστευτη ψυχραιμία, έσπευσε να ξεφορτωθεί ένα ντοκουμέντο που πιθανώς να ενοχοποιούσε την ίδια, τον φίλο της και κάποιους άλλους από την «άγρια» παρέα. Ήταν ένα αντικείμενο στο σχήμα και στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου ή σκληρού δίσκου. Μπήκε στο δωμάτιο του φίλου της και του το έδωσε πριν φτάσουν στο χώρο τους οι αστυνομικοί. Πιστεύεται ότι σε αυτό είχαν καταγράψει βίαιες και εξευτελιστικές επιθέσεις εναντίον του άτυχου νέου, που οι ίδιοι χαρακτήριζαν απλά ως «πλάκες». Το ντοκουμέντο αυτό δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.   Η Αγγελική Νικολούλη λίγες μέρες πριν ο άτυχος νέος βρεθεί νεκρός, είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τη «σκληρή» κοπέλα της παρέας των Κρητικών.

Η σπουδάστρια φάνηκε τότε να ενοχλείται από τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου. Απαντούσε μονολεκτικά και προσπαθούσε να αποφύγει τη συζήτηση.

Αρνήθηκε ότι είχε δει βίαιες επιθέσεις των συμφοιτητών της σε βάρος του Βαγγέλη και ισχυρίστηκε πως δεν είχε ακούσει καμία σχετική φήμη. 

Τι ισχυρίστηκαν στους αρμοδίους ο τότε Διευθυντής και η υπεύθυνη της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής

Τα αποσπάσματα των καταθέσεων του Διευθυντή της Σχολής και της υπεύθυνης της Εστίας, που έφερε στο φως το «Τούνελ» προκαλούν οργή.

Όπως αναφέρουν, είχαν ενημερωθεί από άλλους σπουδαστές για τα ακραία περιστατικά εις βάρος του άτυχου νέου από την ομάδα των σκληρών κρητικών. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, γνώριζαν πως οι κρητικοί είχαν κλείσει σε ντουλάπα τον Βαγγέλη και του έριχναν κέρματα για να τραγουδάει, τον ξύριζαν χωρίς τη θέληση του, του έκοβαν το νερό όταν έκανε μπάνιο και άλλα.

Αρχικά επιχείρησαν να μιλήσουν στη συγκεκριμένη ομάδα αλλά και στον ίδιο τον Βαγγέλη που έλεγαν πως απλώς «έκαναν πλάκα». Οι καθηγητές μεταξύ τους χωρίς να γίνει επίσημο Συμβούλιο, αποφάσισαν να απευθυνθούν σε Κέντρο Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και να λύσουν με διάλογο τα προβλήματα. Η υπεύθυνη της Εστίας σε συνεννόηση με τον Διευθυντή επικοινώνησαν με την μητέρα του άτυχου νέου στην Κρήτη χωρίς όμως να της αποκαλύψουν σε έκταση τα όσα είχαν πέσει στην αντίληψη τους. Πίστευαν ότι επειδή ο Βαγγέλης ήταν ενήλικας δεν επιτρεπόταν να αναφερθούν εκτενώς στα όσα συνέβαιναν.

Όταν ο Βαγγέλης επέστρεψε από ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη του πρότειναν να αλλάξει δωμάτιο κάτι που συνέβη λίγο καιρό αργότερα. Η κεντρική διοίκηση του Οργανισμού ΕΛΓΟ-Δήμητρα δεν είχε ενημερωθεί για τα περιστατικά αυτά γιατί δεν θεωρήθηκαν από τους υπεύθυνους της Σχολής σημαντικά.  

Τι είπε ο ιατροδικαστής  

Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, παρουσίασε στο «Τούνελ» τα ευρήματα που βάζουν stop στα σενάρια που τελευταία είχαν εκτροχιαστεί γύρω από τα αίτια θανάτου του 20χρονου φοιτητή.   Οι φωτογραφίες του νεκρού Βαγγέλη πριν φτάσει στον τόπο ο ιατροδικαστής, που έστειλε στο «Τούνελ» μάρτυρας, δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Ο μάρτυρας υποστήριζε πως το οστό στον δεξί ώμο του Βαγγέλη, φαινόταν σπασμένο και ζητούσε να διερευνηθεί η αιτία του κατάγματος.   Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης που διενήργησε τη νεκροψία στον τόπο και τη νεκροτομή, μίλησε στην Αγγελική Νικολούλη απαντώντας σε όλα τα «καυτά» ερωτήματα.   Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκλάκη το πτώμα ακτινογραφήθηκε και πουθενά δεν φάνηκε να υπάρχει κάταγμα.

Όπως είπε στην περιοχή του λαιμού έλειπαν όλα τα όργανα και το πτώμα απογυμνώθηκε από τους ερευνητές των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. και όχι από τον ίδιο.   Τόνισε πως δεν μπορούν να βγουν αυθαίρετα συμπεράσματα από μια φωτογραφία και πως το πτώμα δεν έφερε κακώσεις προθανάτιες. Ο κ. Βουγιουκλάκης υποστήριξε πως τα τραύματα στο πρόσωπο προήλθαν κυρίως από τρωκτικά και στο σώμα από μεγαλύτερα ζώα.   Από την εξέταση που διενήργησε δεν προέκυψε από πουθενά ότι ο νέος είχε κακοποιηθεί ούτε υπήρχαν ίχνη άμυνας.   Όπως είπε τραβήχτηκαν φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει κάταγμα στο σημείο που αναφέρει ο μάρτυρας.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν πως στον οργανισμό του άτυχου φοιτητή υπήρχε αλκοόλ αλλά η ποσότητα του δεν μπορούσε να προσδιοριστεί λόγω του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε. Στο στομάχι του βρέθηκαν άθικτες οι φακές που είχε φάει εκείνο το μεσημέρι ο Βαγγέλης, καθώς λόγω του κοντινού με το γεύμα θανάτου του, δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία πέψης.   Από τα νύχια του ελήφθη γενετικό υλικό που αποδείχθηκε ότι ήταν δικό του.

Γενετικό υλικό ανιχνεύθηκε και στο ύψος της δεξιάς τσέπης του παντελονιού του. Ο κ. Βουγιουκλάκης είπε στη δημοσιογράφο πως βρέθηκε αίμα αλλά δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί αν ήταν δικό του. Τόνισε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση η βοήθεια από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ήταν μηδαμινή, γιατί οι καιρικές συνθήκες είχαν αλλοιώσει τα στοιχεία.   Τόνισε ακόμα ότι βρέθηκε αίμα και στο μαχαίρι που επίσης δεν μπορούσε να ταυτοποιηθεί. Μάλιστα υποστήριξε πως το γεγονός ότι το μαχαίρι βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το πτώμα, δείχνει ότι ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος.  

Διευκρίνισε πως ο νέος πιθανά λιποθύμησε λόγω και του ψύχους που επικρατούσε και μετά πέθανε από αιμορραγικό σοκ.   Τα στοιχεία δείχνουν πως το πτώμα δεν μεταφέρθηκε από άλλο σημείο καθώς το χώμα που υπήρχε πάνω του ταίριαζε με εκείνο του υπεδάφους που βρέθηκε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάτω από το σώμα του είχαν αρχίσει να φυτρώνουν μύκητες που ήταν συμβατοί με το χρόνο που βρισκόταν εκεί.   Επεσήμανε πως η υγρασία και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις στην περιοχή έσβησαν πολλά από τα στοιχεία. Κατέληξε πως με αυτά τα ευρήματα , χωρίς τη βοήθεια των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων και με μέρος του σώματος να λείπει, θα ήταν αντιεπιστημονικό να είναι κατηγορηματικός για τα αίτια θανάτου στο πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης.   

Πηγή: anikolouli.gr