Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στη ΔΑΠ
<p>Η ομιλία για τη Θεωρία Παιγνίων και η παραδοχή για το αμφιλεγόμενο εναλλακτικό πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ</p>
Του Γιώργου Νόκου - Secret - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μεσημέρι Σαββάτου (σσ. 5 Μαρτίου) στην περιοχή του Βοτανικού, και έξω από τον πολυχώρο της «Αθηναΐδος» εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης με το κλασικό δερμάτινο μπουφάν του και τη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούσε για να πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ήταν υπουργός. Ο λόγος, πρωτοφανής: Η ΔΑΠ της ΑΣΟEΕ, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., τον είχε καλέσει στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε, για να μιλήσει για τη θεωρία παιγνίων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ANT1 Κώστα Τσουρό. Ο πρώην υπουργός, όπως παραδέχθηκε, δεν το σκέφτηκε λεπτό να πει «ναι» στην πρόταση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον πολιτικό πολιτισμό της «γαλάζιας» παράταξης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδειξε να αυτοσαρκάζεται τόσο για τις απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς όσο και για τις σκηνές στις οποίες ήταν ουσιαστικά ο αρνητικός πρωταγωνιστής. Χρησιμοποιώντας πάντα παραδείγματα σύγκρουσης από τη θεωρία παιγνίων, σε μια εκδοχή διαπραγμάτευσης έβαλε τον εαυτό του απέναντι στον Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζοντας την επιλογή του προσώπου ως «τυχαίο παράδειγμα», κάτι που προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο. Οπως, δε, περιέγραψε, το παίγνιο λέει, υποθετικά, ότι ο ένας έχει εμπιστοσύνη στον άλλον, με τον Ντάισελμπλουμ, όλως τυχαίως, να προδίδει αυτήν την εμπιστοσύνη. Λίγο νωρίτερα, περιγράφοντας ακόμα ένα παίγνιο, είχε υποθέσει ότι υπάρχουν στο τραπέζι είκοσι νομίσματα του ενός ευρώ και λίγα δευτερόλεπτα μετά είπε: «Μάλλον όχι, αφήστε το ευρώ», με το ακροατήριο να γελάει, φέρνοντας στο μυαλό του όλα όσα έχει πει κατά καιρούς εναντίον του κοινού νομίσματος.
Ενα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του έμοιαζε με απολογία για τις κατηγορίες που του αποδίδονταν επί μήνες από όλους για τη χρησιμοποίηση της θεωρίας παιγνίων στη διαπραγμάτευση. Ο πρώην υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Δεν χρησιμοποίησα τη θεωρία παιγνίων στις διαπραγματεύσεις, όπως με κατηγορούσαν» και στην προσπάθειά του να αποτρέψει τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ και άλλους φιλόδοξους παιγνιοθεωρητικούς επανέλαβε αρκετές φορές: «Οποιος χρησιμοποιεί τα παίγνια στην προσωπική και την επαγγελματική του ζωή είναι επικίνδυνος. Η συμβουλή μου είναι να ακονίζετε το μυαλό σας με αυτή τη θεωρία, αλλά να μην τη χρησιμοποιείτε».
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Με την ομιλία του να αφορά τη θεωρία παιγνίων, οι περισσότερες ειδήσεις «βγήκαν» από το περιθώριο της εκδήλωσης, όπου ο πρώην υπουργός ήταν λάβρος εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων, αφού, όπως υποστήριξε, «τον έφαγε το σύστημα» και σε αυτό το «φάγωμα» από ένα σημείο και μετά συμφώνησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στα ΜΜΕ,
αφού, όπως είπε, αντί να ασχολούνται με την πολιτική του, έδιναν σημασία στην προσωπική του ζωή. Από τα λεγόμενά του μάλιστα δεν έλειψε ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τους οποίους έφερε ως παραδείγματα πολιτικών που διατήρησαν την εθνική κυριαρχία, κάτι που δεν ισχύει και δεν θα ισχύει πλέον για τον εκάστοτε Ελληνα πρωθυπουργό.
«ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ»
Με τον χαρακτηρισμό «μνημονιακοί» ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο περιθώριο του φοιτητικού συνεδρίου, «έβαλε στο ίδιο τσουβάλι» τον πρωθυπουργό και τους προκατόχους του, με τον καθένα να έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με τον ίδιο, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο Γ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι έβαλε την Ελλάδα στη δίνη των Μνημονίων, ο Αντ. Σαμαράς για το ότι ήταν ο πιο μνημονιακός από όλους, αλλά και ο Αλ. Τσίπρας για το γεγονός ότι συνέχισε την ίδια πολιτική, ενώ θα μπορούσε, όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, να έχει ακολουθήσει ένα εναλλακτικό πλάνο.
Τελειώνοντας την κουβέντα, πάντως, ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι οποιαδήποτε απειλή μπορούσε να υπάρχει από την πλευρά της Ελλάδας δεν ήταν και τόσο ισχυρή, ώστε να ανησυχήσει τους Ευρωπαίους. «Εκείνος που μπορούσε πραγματικά να απειλήσει ήταν ο Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι το αμφιλεγόμενο εναλλακτικό πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πατούσε σε στέρεες βάσεις.
«Πηγαδάκι»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και η ομιλία του προσήλκυσαν εκατοντάδες φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, που πήγαν στον πολυχώρο της «Αθηναΐδος» για να τον ακούσουν, να μιλήσουν μαζί του και να βγάλουν μία σέλφι με φόντο την περίφημη μηχανή του. Ο πρώην υπουργός, παρόλο που, όπως είπε, έπρεπε να φύγει αμέσως μετά την ομιλία του, κάθισε για αρκετή ώρα με φοιτητές έξω από τον πολυχώρο, σχηματίζοντας ένα τεράστιο πηγαδάκι και συζητώντας μαζί τους το παρασκήνιο και τον ρόλο του στην ταραχώδη διαπραγμάτευση του 2015. Νωρίτερα, δεν είχε πρόβλημα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με μεγαλοστελέχη της ΟΝΝΕΔ, όπως ο πρώην γραμματέας της ΔΑΠ, Σωτήρης Πολύζος, και ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Τρούπος. Η συζήτησή του μαζί με άλλους ΟΝΝΕΔίτες κινήθηκε όχι μόνο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, αλλά και σε πιο χαλαρά θέματα, όπως το ντύσιμό του. «Αν μέσα σε μία μέρα σταματούσα να ντύνομαι όπως ντύνομαι και έβαζα κοστούμι και γραβάτα, δεν θα ήταν υποκριτικό;», αναρωτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας στην ερώτηση γιατί πήγαινε παντού ντυμένος διαφορετικά.
Ζήτησε συγγνώμη
Η υπογραφή που θέλαμε από τον πρώην υπουργό σε δύο βιβλία του και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για όσα λέει και, κυρίως, για καθετί καινούργιο στις ομιλίες του σχετικά με την ταραχώδη περίοδο των διαπραγματεύσεων μας ώθησαν να πλησιάσουμε τον κ. Βαρουφάκη πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Η αντιμετώπισή του στο άκουσμα της δημοσιογραφικής ιδιότητάς μας ήταν ιδιαίτερα φιλική, αν και άφησε μια μικρή αιχμή λέγοντας «κανείς δεν είναι τέλειος». Βλέποντας το βιβλίο του για τη θεωρία παιγνίων, το υπέγραψε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, ενώ στο δεύτερο βιβλίο του για την οικονομία έβαλε την υπογραφή του και σε μια παρένθεση έγραψε «συγγνώμη» κάτω από το όνομα στο οποίο αφιερωνόταν.