του Γιώργου Τόλη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Επισημοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Συνηγόρου του Πολίτη. Τη θέση του επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία παρέμενε «ορφανή» εδώ και μήνες μετά τη λήξη της θητείας της Καλλιόπης Σπανού, ανέλαβε ο Ανδρέας Ποττάκης. Πρόκειται για γνωστό δικηγόρο της πρωτεύουσας, με σπουδές σε Ελλάδα και Αγγλία, προερχόμενο από «τζάκι», καθώς είναι ο γιος του υπουργού του Ανδρέα Παπανδρέου Γιάννη Ποττάκη. Ο ίδιος έχει θητεύσει στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως για την εκλογή του ως Συνηγόρου συμφώνησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία.

Ο νέος Συνήγορος ορκίστηκε στην τελετή που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη 17, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, της αντιπροέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου και των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Ο Ανδρέας Ποττάκης δεν είναι άγνωστος στον νομικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στην Οξφόρδη, όπου απέκτησε διδακτορικό τίτλο με αντικείμενο το Δίκαιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από το 2001 ασκεί τη δικηγορία έχοντας ανοίξει το δικό του γραφείο στην «καρδιά» της Αθήνας, την οδό Βαλαωρίτου, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή τη σχέση του με τα ακαδημαϊκά έδρανα. Το 2002, δίδαξε Δίκαιο της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, στην Αγγλία, από τη θέση του βοηθού λέκτορα. Εναν χρόνο μετά επέστρεψε στην Αθήνα αναλαμβάνοντας χρέη ερευνητή για θέματα Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέση που διατήρησε έως το 2007.

Από το 2005 είναι αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), ενώ από το 2010 παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Συνέχιση της Νομικής Εκπαίδευσης (ECCLE), το οποίο παρέχει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σε δικηγόρους και λογιστές. Παράλληλα, έχει εκδώσει ακαδημαϊκά άρθρα για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Το πάθος του Ανδρέα Ποττάκη για τα νομικά μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού στην ανάπτυξή του βοήθησε καθοριστικά ο πατέρας του. Ο επί σειράν ετών βουλευτής και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, που απεβίωσε πριν από έναν χρόνο, ήταν αυτός που «μύησε» τον Ανδρέα Ποττάκη στον κόσμο του Δικαίου, καθώς και ο ίδιος ήταν επιτυχημένος δικηγόρος, με σπουδές σε Αγγλία και Δυτική Γερμανία. Μάλιστα, την περίοδο της χούντας είχε πρωτοστατήσει ως συνήγορος, υπερασπιζόμενος αντιστασιακούς στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών.

Ο Ανδρέας Ποττάκης, όμως, δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και στην πολιτική, καθώς ουδέποτε ασχολήθηκε με τα κοινά. Βέβαια, διατηρεί σημαντικά ερείσματα στον πολιτικό κόσμο, κυρίως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και εσχάτως σε αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η θέση του Συνηγόρου του Πολίτη δεν είναι η πρώτη κρατική που έχει αναλάβει. Το 2011 είχε διορισθεί ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, θέση που διατήρησε για τέσσερα χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, τον Μάρτιο του 2015, τον προήγαγε σε προϊστάμενο του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά στο μεταξύ έφτασε κοντά στο ξεκίνημα πολιτικής καριέρας.

Το καλοκαίρι του 2015, στο πλαίσιο ευρειών «ζυμώσεων» στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αυτομόληση της πλευράς Λαφαζάνη, το όνομα του Ανδρέα Ποττάκη ήταν φαβορί για εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα του, την Κορινθία. Ο «γάμος» εντέλει δεν έγινε ποτέ και ο δικηγόρος δεν βρέθηκε στη Βουλή.

Κοινή επιλογή ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Ο Ανδρέας Ποττάκης θα αποτελέσει τον τέταρτο Συνήγορο του Πολίτη στην ιστορία της ανεξάρτητης Αρχής. Από τη σύστασή της, το 1998, έχουν περάσει από τη θέση αυτή ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και η Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επιλογή του Κορίνθιου δικηγόρου έχει αρκετό πολιτικό παρασκήνιο, καθώς ο ίδιος έγραψε άθελά του… ιστορία ως η μοναδική επιλογή στην οποία έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα ο Αλ. Τσίπρας με τον Κ. Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της Ν.Δ. πήρε ο ίδιος την απόφαση να στηρίξει το κόμμα του την επιλογή του «κεντροαριστερού» Ποττάκη για τη θέση της Αρχής, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων «γαλάζιων» βουλευτών.

Ετσι, η Συνδιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αρμόδια για την εκλογή του Συνηγόρου του Πολίτη, αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει καθήκοντα ο Ανδρέας Ποττάκης βάζοντας έτσι τέλος στο κώλυμα διαδοχής της Καλλιόπης Σπανού, αφού από το τέλος του 2015 μέχρι σήμερα δεν είχε οριστεί νέος επικεφαλής και χρέη υπηρεσιακού Συνηγόρου εκτελούσε ο εγκληματολόγος Β. Καρύδης.