Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς μετά τον πολύ δυνατό σεισμό ύψους 5,5 ρίχτερ, ακολούθησε μία σειρά ισχυρών μετασεισμών πάνω από 4,4 ρίχτερ.

Από τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της σφοδρότητας των δονήσεων αυτές έγιναν αισθητές μέχρι και τη Λάρισα.

"Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει η δραστηριότητα" τονίζουν σεισμολόγοι

Δεν είναι βέβαιο προς το παρόν αν η σεισμική δραστηριότητα στην Ήπειρο βρίσκεται σε ύφεση, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,5 ρίχτερ και τους ισχυρούς μετασεισμούς στα Ιωάννινα, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τον ισχυρό σεισμό στα Ιωάννινα και πρότεινε στους κατοίκους να μην βρίσκονται στα σπίτια τους αν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.

«Από χθες, συνεχίστηκε η δραστηριότητα. Όλο το βράδυ παρατηρούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου. Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή τω Ιωαννίνων και θεώρησα σκόπιμο να φύγω από τη Θεσσαλονίκη και να πάω στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση για το τι ακριβώς θα προκύψει. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία. Ο κόσμος θα πρέπει να μείνει μακριά από τις κατοικίες του εφ' όσων αυτές δεν πληρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις».

Ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Χρήστος Ευαγγελίδης, μιλώντας για τον ισχυρό σεισμό τόνισε ότι "Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα. Βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση".

"Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο", πρόσθεσε.

Ζημιές και προβλήματα από κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο

Το κούνημα του "Εγκέλαδου" προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Ηπείρου, αφού σημειώθηκαν πολλές κατολισθήσεις που απέκλεισαν δρόμους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι.

Οι πυροσβέστες έδιναν ολονύχτα μάχη προκειμένου να καταφέρουν να ανοίξουν τον δρόμο προς την Πράμαντα, στη θέση Στεφάνια Πλάκας, δίνουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων.

Όπως δήλωσε στο epirusgate.blogspot.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Βαΐτσης, ο δρόμος, στον οποίο έχουν πέσει βράχοι εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, θα ανοίξει την επόμενη ώρα. Το έργο της απομάκρυνσης των βράχων, συντονίζει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Κλειστά τα σχολεία σε περιοχές των Ιωαννίνων λόγω των σεισμών

Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα.

Επίσης συζητείται η αναβολή του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός για τη Super League που είναι προγραμματισμένος για σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ζωσιμάδων. Ο κ. Λέκκας μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και αυτοδιοικητικούς, επισκέπτονται αυτή την ώρα παλιό μοναστήρι στους Αστραγγέλους του Ζαγορίου που έχει υποστεί ζημιές.

Νωρίτερα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, επισκέφτηκαν την ιερατική σχολή Βελλάς, όπου έχουν υποστεί ζημιές πολλές αίθουσες και το παρεκκλήσι.

Εξάλλου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, και όπως είπε ο κ. Λέκκας βρίσκονται επιφυλακή οι επιστήμονες, ενώ οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις είναι έντονες.

Γκρεμίστηκαν σπίτια στην Αλβανία

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο χθεσινοβραδινός σεισμός και στις παραμεθόριες ελληνικές μειονοτικές περιοχές στη Ήπειρο. Συγκεκριμένα οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, τη Χιμάρα όπως και στην ευρύτερη Νότια Αλβανία. Δεν προκάλεσαν όμως θύματα ή ζημιές.

Σε μερικές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ στην περιοχή του Τεπελενίου δύο παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν.

Σε πόλεις και χωριά οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες και ξημέρωσαν σε ανοιχτούς χώρους και στα αυτοκίνητα, και περιμένουν ανακοινώσεις για εκτόνωση της δραστηριότητας για να επιστρέψουν στην ομαλότητα.