Η Προστάτις του Πυροβολικού, Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς, εορτάζει σήμερα και σε όλες τις Μονάδες του Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς, το εορτάζον προσωπικό προσφέρει τους παραδοσιακούς λουκουμάδες, συνοδευόμενους με κονιάκ.

Ο κεντρικός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα άλλωστε στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ποιος ήταν όμως ο βίος της Αγίας Βαρβάρας και γιατί έγινε η Προστάτις του Πυροβολικού μας;

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Μαξιμιλιανού και η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου τόσο στην Ορθόδοξη, όσο και στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Ήταν η μονογενής θυγατέρα ενός πλούσιου και επιφανούς ειδωλολάτρη, του Διόσκουρου, ο οποίος ήταν Τοπάρχης της Νικομήδειας. Η νεαρή Βαρβάρα ασπάστηκε από πολύ νωρίς τον Χριστιανισμό, αν και το οικογενειακό και γενικότερα συγγενικό της περιβάλλον απαρτιζόταν από ειδωλολάτρες, οι οποίοι προσπαθούσαν να την μεταπείσουν στην απόφασή της αυτή με κάθε τρόπο.
Χωρίς επιτυχία όμως, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να την παραδώσει στον τοπικό Έπαρχο για να την τιμωρήσει και να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Πραγματικώς, ο Έπαρχος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να απαρνηθεί την πίστη της, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικώς αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της με ξίφος!
Για την αμετάκλητη απόφασή της να μην απαρνηθεί τον Χριστό, παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, ονομάστηκε Μεγαλομάρτυς. Κατά την παράδοση, η Θεία Δίκη, με τη μορφή κεραυνού, κατέκαυσε τον δήμιο πατέρα της καθώςς αποχωρούσε από τον χώρο της θυσίας της.

Ακριβώς αυτόν τον τιμωρό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και γι' αυτό οι πυροβολητές όλων των Χριστιανικών κρατών, είχαν από πολύ νωρίς την Αγία Βαρβάρα ως Προστάτιδά τους.
Στην Ελλάδα, μόλις το 1829, και προφανώς υπό την επίδραση των ξένων πυροβολητών που βρίσκονταν στην Ελλάδα (Γάλλοι κυρίως και Βαυαροί), η Αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως Προστάτις του Ελληνικού Πυροβολικού. Έτσι στις 4 Δεκεμβρίου 1829, στις εγκαταστάσεις του μόλις συγκροτηθέντος "Τάγματος Πυροβολιστών", όπως ονομαζόταν τότε η πρώτη μονάδα του Ελληνικού Πυροβολικού, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Αγίας ως Προστάτιδος του Όπλου. Στους επισκέπτες της Μονάδος προσφέρθηκαν τότε οι απλοί λουκουμάδες με μέλι, που ήταν τότε ένα πρόχειρο, εύκολο και φτηνό γλυκό των Ελλήνων, μαζί με κονιάκ, κάτι που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά και έκτοτε καθιερώθηκε, ισχύουσα μέχρι σήμερα. .

Λ.Σ.Μ.