Μεγάλης έντασης επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ σημειώθηκαν στα Εξάρχεια μετά την ολοκλήρωση της πορείας στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις.

Ομάδα αντιεξουσιαστών έστησε από νωρίς το βράδυ οδοφράγματα στην οδό Μπενάκη, ενώ έβαλαν φωτιά σε ένα ΙΧ στην περιοχή. Παράλληλα, στην πλατεία των Εξαρχείων ξηλώσαν πλάκες από τα πεζοδρόμια.

Από τις συμπλοκές έχει τραυματιστεί ένας αστυνομικός των ΜΑΤ που έχει μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία αναφέρει πως υπάρχει καμένο αυτοκίνητο επί της οδού Ερεσού και ένα ακόμα η Πυροσβεστική στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σόλωνος.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ απέκλεισαν την πρόσβαση των αντιεξουσιαστών στο κτίριο του ΕΜΠ, ενώ έχουν εντολές να περιορίσουν τις κινήσεις τους κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Επεισόδια εξελίσσονται την ίδια στιγμή και στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα και την οδό Θεμιστοκλέους.

Ακόμη, πετούσαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων ενώ, τη στιγμή που ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν συνεχώς πάνω από τα Εξάρχεια.

Εν τω μεταξύ, το σκηνικό παραπέμπει σε όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου, γύρω από τα Εξάρχεια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αρκετοί αντιεξουσιαστές βρίσκονται σε ταράτσες πολυκατοικιών απ όπου πετούν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις οδούς Στουρνάρη και Χαριλάου Τρικούπη έλαβαν χώρα τα πιο σοβαρά επεισόδια, με ομάδες αντιεξουσιαστών να πετούν συνεχώς, βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες "απαντούν" με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι αντιεξουσιαστές πετούν εκτός από μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, όπως φωτοβολίδες.

 

Καμίνης: "Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη"

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα εξέδωσε ο Γιώργος Καμίνης καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτεία για τα εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια.

"Παρακολουθώ με αγανάκτηση να μετατρέπονται τα Εξάρχεια, για μία ακόμα φορά, σε πεδίο μάχης. Είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός της Αστυνομίας να αγνοεί ότι στα Εξάρχεια ζουν πολίτες οι οποίοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τον εγκλωβισμό των κατοίκων των Εξαρχείων σε έναν ασφυκτικό κλοιό άσκησης τυφλής βίας από τη μία, και επιχειρησιακής ανικανότητας από την άλλη", αναφέρει ο δήμαρχος Αθηνών.