Μέχρι την τουρκική εισβολή ο Ελληνοκύπριος, Ντίνος Κοιλανιώτης, και ο Τουρκοκύπριος, Mehmet Civa (Μεχμέτ Σίβα) ζούσαν φιλικά στη Λεμεσό.

Τις μέρες της εισβολής ο Μεχμέτ παρέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα κρατούμενος.

Ο Ελληνοκύπριος φίλος του τον επισκεπτόταν στο χώρο κράτησης και του έδινε ψωμί, μπισκότα και γάλα.
Επίσης βοήθησε την οικογένεια του Μεχμέτ να πωλήσει, πριν εγκαταλείψει τη Λεμεσό, αντικείμενα, που δεν μπορούσε να μεταφέρει μαζί της.
Επίσης, ο Ντίνος Κοιλανιώτης διαφύλαξε ως «κόρη οφθαλμού» οικογενειακά κειμήλια του Μεχμέτ.

Η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο φίλων ήταν μέσω facebook.
Η συνάντησή τους, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, έγινε στο σπίτι του Ντίνου Κοιλανιώτη, όπου τον επισκέφθηκε ο Μεχμέτ με τη σύζυγο του, τον καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και τον αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Yeni Düzen».
Οι δύο φίλοι αγκαλιάστηκαν θερμά και αμέσως ξύπνησαν οι θύμησες της ζωής τους πριν από την τουρκική εισβολή.

Ο Ντίνος Κοιλανιώτης παρέδωσε στον Μεχμέτ τα οικογενειακά του κειμήλια, που παρέμεναν ξεχασμένα στο πατάρι του της ανώγειου κατοικίας του, στη Λεμεσό.
Τα οικογενειακά κειμήλια του Μεχμέτ εντοπίστηκαν, πριν λίγο καιρό, από τον γιο του Ντίνου, όταν ήρθε από την Αυστραλία για διακοπές στην Κύπρο.

Η ανώγειος κατοικία ήταν άδεια, αφού είχε αποχωρήσει ο τελευταίος ενοικιαστής της, και ο γιος του Ντίνου Κοιλανιώτη, ψάχνοντας στο πατάρι για κάποια προσωπικά του αντικείμενα, βρήκε το μεγάλο κασόνι που έκρυβε το μυστικό 42 χρόνων.

«Τότε ο Ντίνος μου είπε, αν ήθελα κάτι άλλο, κι εγώ του ζήτησα να μου φυλάξει κάποια βιβλία, κάποια πράγματά μου, μέχρι να περάσει το κακό και να επιστρέψουμε», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μεχμέτ.

«Νομίζω ζω ένα όνειρο», είπε ο Μεχμέτ, φυλλομετρώντας το άλμπουμ με φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του, ενώ την ίδια ώρα η σύζυγός του εντοπίζει με χαρά το απολυτήριο του σχολείου της.

«Πράγματι είμαι πολύ συγκινημένος, γιατί βρήκα ένα φίλο που τον είχα χαμένο. Δυστυχώς ο πόλεμος φέρνει πολλά κακά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Κοιλανιώτης, εκφράζοντας την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού «για να σμίξουμε ξανά Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι».