Ενα σκάνδαλο που τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις και στο οποίο εμπλέκονται η φαρμακευτική εταιρεία Novartis καθώς και νοσοκομειακά ιδρύματα, ιατροί, μέσα ενημέρωσης ακόμα και πολιτικοί της Ελλάδας, φαίνεται πως αρχίζει να αποκαλύπτεται στις ΗΠΑ και θα φωτίσει πολλά σκοτεινά σημεία που υπάρχουν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας στη χώρα μας.
Οπως έγινε γνωστό, ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, κατέθεσε τον περασμένο Αύγουστο στις Αρχές των ΗΠΑ αναφορά για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για αθέμιτες πρακτικές ώστε να κατέχει προνομιακή θέση στην εγχώρια αγορά, ενώ ο κύριος όγκος των ενοχοποιητικών στοιχείων προέρχεται από δύο πρώην υπαλλήλους της Novartis στην Ελλάδα.
Η αναφορά κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και για αυτό τον λόγο εξάλλου οι δύο μάρτυρες, οι οποίοι είναι Ελληνες πολίτες, βρίσκονται στη χώρα, αφού θα κληθούν να καταθέσουν τόσο στη συγκεκριμένη αρχή -(U.S. Securities and Exchange Commission/S.E.C.)- όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Department of Justice).
Σημειώνεται πως αφορά άτομα που ανήκαν στο δυναμικό της Novartis από το 2008, κατέχοντας σημαντικές θέσεις και γνωρίζοντας αρκετά πράγματα, αφού ο ένας εξ αυτών ήταν επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης, ενώ ο έτερος εργαζόταν ως υπεύθυνος πωλήσεων. Ετσι, εκτός από τις μαρτυρίες τους, οι αμερικανικές αρχές διαθέτουν και εκατοντάδες έγγραφα που προσκόμισαν οι δύο πρώην υπάλληλοι, προκειμένου να αποδείξουν τις καταγγελίες τους.
Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη Freddo που κυκλοφορεί