Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
jmszvhlbhcfkbunazgq0
Ελλάδα

Η ρόδα γύρισε σε… φιάσκο - Παραίτηση Τεντόμα [Εικόνες & Βίντεο]

Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της - Την Τρίτη οι υπεύθυνοι του έργου άρχισαν να αφαιρούν ένα - ένα τα βαγόνια του μεγάλου τροχού - Δικογραφία άνοιξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εταιρείας.

Σε φιάσκο τελικά κατέληξε η ιστορία με τη Ρόδα του Συντάγματος που δεν γύρισε ποτέ, αφού σήμερα ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από την ιδιοκτήτρια εταιρία, την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της. 

Μαζί με τη Ρόδα όμως απομακρύνθηκε και ο Χρήστος Τεντόμας ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του "ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία".

Αρχικά η ρόδα ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνια δωρεάν και μετά με εισιτήριο έως τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων δεν επέτρεψε να λειτουργήσει η Ρόδα μέχρι να γνωμοδοτήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλειά της, δεχόμενος σχετική κριτική για την καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Πάντως από την Τρίτη, οι υπεύθυνοι του έργου άρχισαν να αφαιρούν ένα-ένα τα βαγόνια του μεγάλου τροχού λόγω της κακοκαιρίας που βρίσκεται προ των πυλών. Οι χιονοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν αλλά και το δριμύ ψύχος των επόμενων ημερών είναι, σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι λόγοι που τους ανάγκασαν να αποσυναρμολογήσουν για λόγους ασφαλείας τον τροχό.

Η ρόδα σήμερα χωρίς βαγόνια:

Λίγες ώρες νωρίτερα, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων είχαν πάντως διαβεβαιώσει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η ρόδα θα λειτουργήσει "χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε".

Απέδιδαν μάλιστα την καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων στις αργίες των γιορτών: "ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα".

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι "οι μέρες για δωρεάν χρήση της ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο".

Στο μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εταιρείας αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για επικινδυνότητα στη χρήση της ρόδας που τοποθετήθηκε στο Σύνταγμα για τις μέρες των γιορτών.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και παράβαση καθήκοντος, αφού η ρόδα στήθηκε χωρίς να ληφθεί η απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας.