Ιανουάριος

10 Ιανουαρίου: Εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη

Ένα νέο «κεφάλαιο» στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και γίνει ο όγδοος εκλεγμένος πρόεδρος του «γαλάζιου» κόμματος. 

Ο 47χρονος βουλευτής της ΝΔ κατάφερε να συγκεντρώσει το 52,43%, έναντι 47,57% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας κρίθηκε η εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες έδωσαν σαφές προβάδισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κέρδισε» τη Θεσσαλονίκη, καθώς συγκέντρωσε 2.462 ψήφους στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» έναντι 1.982 του Βαγγγέλη Μεϊμαράκη.

Μια δήλωση με ενωτικό πρόσημο ήταν η πρώτη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ. «Οι ψηφοφόροι έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει η ΝΔ σε ανανέωση, όντας παράλληλα ενωμένη. Μαζί προχωράμε και αφήνουμε πίσω όσα μας χωρίζουν» είπε χαρακτηριστικά

12 Ιανουαρίου: Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με νεκρούς και τραυματίες

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την ισχυρή έκρηξη, η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάναχμετ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

 

 

 

«Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που το έδαφος σείστηκε. Μια πολύ βαριά μυρωδιά έκαψε τη μύτη μου», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Καρολίν, Γερμανίδα τουρίστρια που βρισκόταν στην πλατεία Σουλταναχμέτ. «Άρχισα να τρέχω με την κόρη μου. Πήγαμε σε ένα κοντινό κτήριο και μείναμε εκεί για περίπου μισή ώρα. Τρομάξαμε πολύ», συμπληρώνει.

«Aκουσα ένα τεράστιο "μπαμ" την ώρα που ετοίμαζα τον καφέ μου. Μετά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για έκρηξη στην τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης», γράφει η Σοφία Τζόουνς. στο Twitter.

«Τεράστια έκρηξη, πολλοί τραυματίες στην περιοχή που βρίσκεται το "Μπλε Τζαμί"», γράφει ο Μουσταφά Εντίμπ.

29 Ιανουαρίου 2016: Ο ΠΟΥ ανακοινώνει ξέσπασμα του ιού Ζίκα.

Τα κρούσματα του ιού Ζίκα αυξάνονται ραγδαία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει με ανακοίνωσή του τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αναμένεται να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπινους οργανισμούς στην Αμερική.

Οπως ανέφερε η γενική διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού στη Γενεύη, ο ιός που δημιουργήθηκε από το τσίμπημα των κουνουπιών έχει αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας τις τελευταίες ημέρες.

Τόνισε δε ότι το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό.

Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι ο ιός που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού έχει εντοπισθεί σε 23 χώρες και περιοχές στην Αμερική, προσθέτοντας ότι από τα 4 εκατ. ανθρώπους που αναμένεται να πλήξει, το 1,5 εκατομμύριο υπολογίζεται στην Βραζιλία.

Φεβρουάριος

4 Φεβρουαρίου: Η πρώτη μεγάλη απεργία της χρονιάς

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών καθώς δεν λειτουργεί τίποτε.

Δημόσιο, μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροδρόμια, ταξί, βενζινάδικα, νοσοκομεία, άπαντες συμμετέχουν στο κάλεσμα για Γενική Απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μέχρι και καταστήματα έβαλαν λουκέτο ενώ χαρακτηριστική είναι η ατάκα αγρότη από τη Λιβαδεία που ακούστηκε το πρωί στην τηλεόραση: «Απεργούν μέχρι και τα γραφεία τελετών!».

Στην απεργία συμμετέχουν ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00. Τις φωνές τους θα ενώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί , γιατροί, οδοντίατροι, δικαστικοί επιμελητές, χημικοί, διατροφολόγοι, γεωτεχνικοί, κτηνίατροι).

5 Φεβρουαρίου: Χαμός στην Κω με τα Hotspot από τους κατοίκους

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων σημειώθηκαν στο παλιό στρατόπεδο της περιοχής Πυλί στην Κω και κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή των Ηot Spots.

Οι διαμαρτυρόμενοι απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Δύο κάτοικοι και ένας δημοσιογράφος έχουν τραυματιστεί. H διαμαρτυρία ξεκίνησε από την περιοχή Μεσσαριά, όπου οι κάτοικοι έσκαβαν χαντάκια -εν μέσω βροχής- προκειμένου να εμποδίσουν τις εργασίες κατασκευής του hot spot. Στη Μεσαριά βρίσκονταν ήδη κλούβες των ΜΑΤ.

 

11 Φεβρουαρίου: Έπεσε ελικόπτερο την πολεμικής αεροπορίας στην Κίναρο

Πάγωσε όλη η Ελλάδα όταν μαθεύτηκε το τραγικό νέο για την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην βραχονησίδα Κίναρος. Αμέσως ξεκίνησαν οι αναζητήσεις για την διάσωση των άτυχων χειριστών του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Το σημείο της πρόσκρουσης ήταν σε υψόμετρο 295 μέτρων, υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο μετέχοντας στην άσκηση.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) Πανανάς Κωνσταντίνος(συγκυβερνήτης), ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί απο τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση άσκησης, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

12 Φεβρουαρίου: Διαμαρτυρία αγροτών στο Σύνταγμα – Ένταση από τους αγρότες έξω από το υπουργειο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα στο οποίο παρέστησαν χιλιάδες αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας.

Στην περιοχή παρέμεινε για αρκετή ώρα πλήθος κόσμου ενώ στην πλατεία Συντάγματος έχουν στηθεί σκηνές, αφού πρόθεση των αγροτών είναι να παραμείνουν στην πρωτεύουσα τουλάχιστον επί διήμερο και αρκετοί είναι αυτοί που διανυκτερεύσουν στην πλατεία. Μάλιστα κάποια στιγμή το βράδυ στήθηκε και συσσίτιο.

Η μεγάλη στιγμή του συλλαλητηρίου ήταν όταν παρέλασαν μπροστά από το Κοινοβούλιο περίπου 17 τρακτέρ, με τους αγρότες να επευφημούν. Τα τρακτέρ και μερικά αγροτικά οχήματα παρέμειναν συμβολικά μπροστά από τη Βουλή για ορισμένη ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί με τους αρμόδιους φορείς.

Λίγο μετά τις 20.00 τα τρακτέρ αποχώρησαν, ωστόσο, παρά την βροχή οι αγρότες παρέμειναν έξω από τη Βουλή, ενώ στην πλατεία Συντάγματος έστησαν σκηνές καθώς όπως είχαν εξαγγείλει θα διανυκτερεύσουν εκεί.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε συναυλία, όπου συμμετείχε ο μουσικοσυνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, ενώ ανάμεσα στους καλλιτέχνες που τραγούδησαν ήταν και ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Μάλιστα, έφτιαξαν και φασολάδα και φακές για να φάνε, ενώ μοίρασαν το φαγητό που ετοίμασαν και σε όσους Αθηναίους έσπευσαν στο Σύνταγμα για να τους συμπαρασταθούν.

Πριν το συλλαλητήριο είχαν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και αγροτών.

Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες άφησαν τα τρακτέρ στον Ισθμό, όπως τους υπέδειξε η αστυνομία, τα ΜΑΤ τους σταμάτησαν στην εθνική οδό στο Χαϊδάρι, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν Αθήνα με τα αγροτικά οχήματά τους.

Το ίδιο πρωί και πριν το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, αγρότες επιχείρούν, χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και πετώντας πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

 

17 Φεβρουαρίου: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης

Την παραίτηση του υπέβαλε στον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Σγουρίδη μετά τα όσα είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι ο κ. Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες.

Τι είχε πει στη δήλωσή του

Ο κ. Σγουρίδης αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών είπε: «Οι πολιτικοί δυστυχώς δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν αλλά από αυτά που έλεγαν».

«Αν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζει. Όταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια" συνέχισε. Τότε, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: "Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός»;

«Όπως και ο προηγούμενος. Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3. Όπως τα λεφτά υπάρχουν...», απάντησε ο κ. Σγουρίδης.

18 Φεβρουαρίου: Σκοτώθηκε ο Παντελής Παντελίδης- Χαμός από τις εκδηλώσεις αγάπης

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί εκείνης της ημέρας σε τροχαίο δυστύχημα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ο γνωστός τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 18, στο ύψος του Ελληνικού, στο ρεύμα προς Αθήνα, όταν το τζιπ που οδηγούσε ο 33χρονος τραγουδιστής έφυγε από την πορεία του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και σε δέντρα και ανετράπη.

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν και δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν. Τον Π.Παντελίδη απεγκλώβισαν από το όχημα πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο.

Από το πρωί θαυμαστές και φίλοι του επισκέπτονται το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 18, στο ύψος του Ελληνικού, και αφήνουν λουλούδια αποχαιρετώντας με αυτό τον τρόπο τον νεαρό καλλιτέχνη.

Δάκρυα και χιλιάδες μηνύματα αγάπης

Ολοι όσοι είχαν συνεργαστεί μαζί του είχαν να πουν τα καλύτερα γι' αυτό το παιδί που κατάφερε, χωρίς καμία βοήθεια, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να γευτεί την επιτυχία και να αγαπηθεί από τον κόσμο.

«Εχασα τον γιο μου, έχασα το παιδί μου» δήλωσε απαρηγόρητος ο Βασίλης Καρράς, ο οποίος είχε συνδεθεί στενά μαζί του, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για «ένα παιδί εντελώς αυτοδημιούργητο που στηρίχθηκε μόνο στις δικές του δυνάμεις και στον κόσμο», εκφράζοντας παράλληλα και τη συμπαράστασή του στην οδύνη των αγαπημένων του. «Είναι κρίμα να χάνονται νέοι άνθρωποι στην άσφαλτο...», έγραψε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Facebook και αφιέρωσε το πασίγνωστο τραγούδι του «Κουρσάρος» στον αδικοχαμένο τραγουδιστή.

22 Φεβρουαρίου: Απόπειρα απόδρασης Μαζιώτη με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό

Απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού σχεδίαζε ο Νίκος Μαζιώτης, ηγετικό μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», ωστόσο η απόδραση αποτράπηκε την τελευταία στιγμή το απόγευμα της Κυριακής, λόγω της αντίδρασης του πιλότου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, η οποία καταζητείται εδώ και τρία χρόνια. Σφαίρα που βρέθηκε μέσα στο ελικόπτερο, καθώς υπήρξε συμπλοκή με τον πιλότο και τρεις πυροβολισμοί, είναι από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας στις 10-03-2014.

Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από τη γυναίκα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, υπό στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού.

22 Φεβρουαρίου: Ειδομένη: «Βουλιάζει» από τους πρόσφυγες η ουδέτερη ζώνη

Επεισόδια σημειώθηκαν όταν περισσότεροι από 600 μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα.

Μία ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση και με Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων.

Εκατοντάδες μετανάστες -στην πλειοψηφία τους Αφγανοί- έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

 8 Μαρτίου: Τσίπρας και Νταβούτογλου για τις τουρκικές παραβιάσεις

Για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ρωτήθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά. Σήμερα βρεθήκαμε 22 υπουργοί σαν να ήμασταν σε μία κοινή κυβέρνηση και συζητήσαμε όλα τα ζητήματα» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν μας έδωσαν κάτι, αντίθετα μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Παρόλο που συζητάμε για την προσφυγική κρίση, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα άλλα τα αφήνουμε στην άκρη».

«Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις για εσάς, τα σημεία που φαίνεται ότι γίνονται οι παραβιάσεις, για μας δεν είναι.

Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες κατά τις συναντήσεις μας ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα και πιστεύω ότι συμβαίνει και το αντίστοιχο από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να αφαιρέσουμε από το λεξιλόγιό μας το casus belli και πρέπει να εργαστούμε για αυτό».

«Είναι ένα κατάλοιπο μίας άλλης εποχής και δε συνάδει στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας» συνέχισε.

 9 Μαρτίου: Εικόνες εξαθλίωσης στην Ειδομένη – Kλειστός ο Βαλκανικός Διάδρομος

Έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος, μετά την απόφαση της Σλοβενίας να βάλει «φρένο» στον αριθμό των μεταναστών που περνούν τα σύνορά της.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι θα γίνονται δεκτοί μόνο εκείνοι που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και ορισμένοι άλλοι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Σερβία ανακοίνωσε άμεσα ότι θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνην των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Λιουμπλιάνα σημαίνουν ότι «ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες κλείνει».

Η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόζοντας μια ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Η ποσόστωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Λιουμπλιάνα.

Την ίδια ώρα ξεπερνούν κάθε όριο οι εικόνες ντροπής στην Ειδομένη, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Μέσα στο κρύο και την υγρασία, στη λάσπη και στα σκουπίδια ζουν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

10 Μαρτίου: Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κουτσομύτης

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Κουτσομύτης, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας, φεύγει από τη ζωή.

Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, είχε μεταφέρει πολλά και γνωστά λογοτεχνικά έργα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.

13 Μαρτίου: Έκρηξη στην Τουρκία σε παγιδευμένο αυτοκίνητο

Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στο Πάρκο Γκιουβέν, στην περιοχή Κιζιλάι στο κέντρο της Άγκυρας, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη έκρηξη που λαμβάνει χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογκλου, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 34 ενώ οι τραυματίες τουλάχιστον τους 125. Εξ αυτών οι 19 σε σοβαρή κατάσταση

Ενδεικτικό της σφοδρότητας της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε 10 νοσοκομεία της Άγκυρας.

Δείτε τη στιγμή της αιματηρής έκρηξης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας. «Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», είπε.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

16 Μαρτίου: Σε Πειραιά και Ελαιώνα η Αντζελίνα Τζολί

Στην Πύλη Ε1 του Πειραιά, όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.

Η διάσημη ηθοποιός συναντήθηκε με τους υπευθύνους της Ύπατης Αρμοστείας του και στη συνέχεια επισκέφθηκε και τους χώρους όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Τζολί στον Ελαιώνα

Μετά από την επίσκεψή της στον Πειραιά η Αντζελίνα Τζολί βρέθηκε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα. Όπως και στο λιμάνι, οι πρόσφυγες την υποδέχθηκαν με αγκαλιές και χειροκροτήματα!

Επίσης, συνομίλησε με τους υπευθύνους αλλά και κάποιες από τις οικογένειες, ενώ αγκάλιασε όσα παιδιά έσπευσαν κοντά της.

Μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Α. Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

17-18 Μαρτίου: Προσφυγικό: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τι προβλέπει για την Ελλάδα

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό ανακοινώνει έπειτα από δύο μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών όσο και ανάμεσα στην Άγκυρα και τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000.

Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

19 Μαρτίου: Αεροπορική τραγωδία: Συντριβή Boeing στη Ρωσία με 62 νεκρούς

Ένα αεροσκάφος Boeing 737 της αεροπορικής εταιρείας Flydubai του Ντουμπάι, (Flydubai Flight 981) που πραγματοποιούσε την πτήση από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς το Ροστόφ της Ρωσίας συνετρίβη κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Rostov-on-Don στο Ροστόφ στην νότια Ρωσία και οι 55 επιβάτες καθώς και τα επτά μέλη του πληρώματος είναι νεκροί.

Βίντεο απο κάμερα του αεροδρομίου του Ροστόφ δείχνει τα δραματικά δευτερόλεπτα της πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο πιλότος του αεροσκάφους προσπαθούσε να προσγειώσει για δεύτερη φορά το αεροσκάφος, την ώρα που η ορατότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, λόγω έντονης βροχόπτωσης. Μετά την συντριβή το αεροπλάνο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Μία ημέρα μετά τη νέα αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία και οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα. Και οι 62 επιβαίνοντες στο Boeing της FlyDubai βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ροστόφ, με τον Κύπριο πιλότο, Αρίστο Σωκράτους, να μην καταφέρνει να το προσγειώσει με επιτυχία.

22 Μαρτίου: Βρυξέλλες: Συντονισμένη βομβιστική επίθεση σε μετρό και αεροδρόμιο με 34 νεκρούς.

Σοκ και πανικός επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα καθώς το πρωί της 22η Μαρτίου (Μεγάλη Τρίτη για τους Καθολικούς) το αεροδρόμιο των Βρυξελλών συγκλονίστηκε από δύο εκρήξεις, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη και στο σταθμό του μετρό Σουμάν.

Στο αεροδρόμιο επικράτησε ο απόλυτος πανικός, με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να σωθεί. Το σημείο έμοιαζε με πεδίο μάχης. Τραυματίες και σπασμένα τζάμια στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Οι κάμερες του αεροδρομίου εντόπισαν 3 άνδρες, δύο μαυροφορεμένους και έναν με λευκά ρούχα και καπέλο.

Οι δύο πρώτοι ήταν οι βομβιστές καμικάζι που ανατινάχθηκαν σκορπίζοντας τον θάνατο, ο τρίτος ο άνθρωπος που κατασκεύασε τα γιλέκα-βόμβες της επίθεσης-αυτοκτονίας, πληροφορίες έκαναν λόγο ότι είχε κατασκευάσει και τις βόμβες για το μακελειό στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Όπως αναφέρε το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τρομοκρατική οργάνωση πριν οι «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» πυροδοτήσουν τις ζώνες τους με τα εκρηκτικά, άνοιξαν πυρ κατά των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, την ώρα που ένας «μάρτυρας» ενεργοποιούσε τη δική του ζώνη με εκρηκτικά.

Έκρηξη σημειώθηκε και στο σταθμό του μετρό Maelbeek στις Βρυξέλλες σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πυκνοί καπνοί έβγαιναν από το κτίριο του μετρό Maelbeek, ενώ εικόνες έδειχναν επίσης επιβάτες να απομακρύνονται από τις γραμμές του μετρό μέσα σε τούνελ και κοντά στο σταθμό του μετρό, Schuman. Αρκετοί φαίνεται ότι υπέστησαν εγκαύματα. 

Καρέ - καρέ το χτύπημα στο μετρό των Βρυξελλών

Η Eurocontrol ανακοίνωνει ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο έχει 23 εκατ. επιβάτες το χρόνο, κλείνει μέχρι νεωτέρας. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. Ολα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

2 Απριλίου: «Βόμβα» Wikileaks: Όλοι οι διάλογοι Τόμσεν - Βελκουλέσκου

Τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας «φωτιά» στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση

Εκεί αναφέρονται στην τακτική του ΔΝΤ να πιέσει την Ευρωζώνη να δεχθεί τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα του 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ, στην παράλληλη ελάφρυνση του χρέους, στο να απειλήσουν τη Γερμανία με αποχώρηση από το πρόγραμμα και να καθυστερήσουν την αξιολόγηση ώς τον Ιούλιο ώστε να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστότητα και να κινδυνεύσει με χρεοκοπία (καθώς λήγουν ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ), ούτως ώστε να υποχρεωθούν όλες οι πλευρές να αποδεχθούν τον συμβιβασμό που θα προτείνει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν περιγράφει και τη συζήτηση που πρόκειται να γίνει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Οπως αναφέρει, ο ίδιος θα δηλώσει στο Eurogroup ότι «δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ και πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μειώσουν τον στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ». Και προσθέτει πως «δεν θα το κάνουν αυτό. Βάλτε περισσότερα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό».

17 Απριλίου: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 43ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και έκτο συνεχόμενο από το 2010 όταν και ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Ευάγγελος Μαρινάκης.

Οι ερυθρόλευκοι παίζοντας πολύ καλά στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους, κατέκτησαν ένα από τα πιο εύκολα πρωταθλήματα. Μάλιστα μέσα στη χρονιά νίκησαν όλα τα ντέρμπυ στο γήπεδο Καραισκάκη. Ακόμη παρέμειναν αήττητοι για 21 αγώνες στο πρωτάθλημα (από τον Αύγουστο μέχρι και τον Ιανουάριο). Στους πρωταγωνιστές της χρονιάς για τους ερυθρόλευκους ο Ρομπέρτο,  ο Κώστας Φορτούνης και ο Μπράουν Ιντέγε.

19 Απριλίου: Εφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα δίνοντας μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γεράσιμος Αρσένης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Άμυνας και Παιδείας, ενώ υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα του ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984) και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000). Υπήρξε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1985-2004, 2006-2007) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου .

20 Απριλίου: Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, πέθανε σε  ηλικία 79 ετών.

Ο  δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στην παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.

21 Απριλίου: Έφυγε ο θρυλικός Πρινς σε ηλικία 57 ετών

Εφυγε από τη ζωή, στα 57 του χρόνια, ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, Prince.

Ο θρυλικός σταρ, απεβίωσε μέσα στην έπαυλή του στη Μινεσότα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Prince Rogers Nelson.

Το άψυχο σώμα του καλλιτέχνη βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο ασανσέρ του σπιτιού του, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των αρχών, με τα αίτια του θανάτου του να ερευνώνται.

Όπως αναφέρει η έκθεση του σερίφη, Τζιμ Όλσον:

Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Prince, Yvette Noel-Schure, η οποία ανέφερε: «Με θλίψη επιβεβαιώνω ότι ο θρυλικός τραγουδιστής, που υπήρξε είδωλο, Prince Rogers Nelson, πέθανε στην έπαυλή του στο Paisley Park σήμερα το πρωί στην ηλικία των 57 ετών. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του».

9 Μαιου: Eurogroup: Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Στο τέλος του προγράμματος το 2018 ή το 2019 και εφόσον υπάρξει πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.΄

Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση. Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο μηχανισμός αυτός θα καθιστά ξεκάθαρο το ποιος θα κάνει τι και πότε όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις. «Δεν ζητάμε μέτρα εκ των προτέρων. Έχουμε εγκαταλείψει αυτην τη λογική και έχουμε προσχωρήσει στην ελληνική θέση», ανέφερε και προσέθεσε: «Πρέπει να υπάρχουν σε όλο το φάσμα περικοπές και σημειώσαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πιο ισορροπημένο πακέτο και γι’ αυτό να υπάρχει πρόβλεψη και για συμπλήρωσή του με έσοδα. Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Έτσι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία εκ των προτέρων. Με αυτό τον τρόπο ενισχύσαμε την ελληνική πρόταση, αλλά ξεκινήσαμε από την ελληνική πρόταση».

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη των μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, η οποία εν συνεχεία αποτυπώθηκε και στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Όπως τόνισε, βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. «Σε κάποιο βαθμό στο μέλλον υποθέτουμε ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να το συζητήσουμε», είπε

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ότι αφορά στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της ρύθμισης του χρέους σημείωσε ότι υπάρχει χώρος για κάποιους χειρισμούς σε ότι αφορά στο κόστος δανεισμού. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν θα περιλαμβάνουν κούρεμα ή επιβαρύνσεις για τους άλλους προϋπολογισμούς των κρατών. Ο ίδιος σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. «Σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο κατά το οποίο ο ESM θα καταφέρει να προχωρήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης», είπε , αναγνωρίζοντας πως «η ρευστότητα στην Ελλάδα στενεύει».

24 Μαιου: Επιχείρηση σκούπα στην Ειδομένη

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Το κλίμα είναι ήρεμο ενώ πολλά λεωφορεία βρίσκονται σε αναμονή για την μεταφορά των προσφύγων και ελικόπτερο πετά πάνω από τον καταυλισμό. Προτεραιότητα δίνεται στο άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς τη χρήση βίας. Σημειώνεται ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος δημοσιογράφων στον χώρο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης απέδωσε την απόφαση στην αστυνομία. Πρόκειται για «τοπικό» θέμα, είπε, προσθέτοντας ότι η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία στο χώρο.

27  - 28 Μαιου: Διήμερη επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χώρα της ΕΕ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Συνάντηση Παυλόπουλου - Πούτιν

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχεται θερμά στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν ο χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία μεγάλη και φίλη χώρα.

Σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο επισήμανε ότι η επίσκεψή του θα κορυφωθεί με την προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος, που είναι η κοιτίδα της ορθοδοξίας, οι αρχές της οποίας μπορούν να εμπνεύσουν τους ηγέτες ως προς την εμπέδωση του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ειρήνης στη λήψη των αποφάσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε.Ε. ώστε να δοθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στη Συρία και να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο το μεταναστευτικό και το ISIS.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη χώρα μας επιστέγασμα και κορύφωση της ειλικρινούς και διαχρονικής φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε πεζός από το Προεδρικό Μέγαρο προς το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς επίσης και της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα σκαλιά της εισόδου του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και τον καλωσόρισε θερμά, για να κατευθυνθούν εν συνεχεία στο πρωθυπουργικό Γραφείο και να ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, επικεντρώθηκε α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων και της προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό, β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του  Αφιερωματικού Έτους 2016.

Στη συνέχεια οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών και ακολούθησαν δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντριμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.

Προσκυνηματική επίσκεψη του Πούτιν στο Άγιον Όρος

Κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Δάφνης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έφτασε οδικώς στις Καρυές του Αγίου Όρους, από όπου ξεκίνησε η προσκυνηματική επίσκεψή του.

Η επίσημη υποδοχή του Ρώσου προέδρου έγινε στον Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη. Εκεί τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Πρωτάρχου, ενώ ακολούθησε το καλωσόρισμα του Προέδρου της Ρωσίας από την ιερά κοινότητα στο Αρχονταρίκι.

Εκεί τον κ. Πούτιν υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και κατά μήκος της διαδρομής και στο Άγιον Όρος, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ελέγχονται τα πάντα.

31 Μαίου: Πρωταθλητής στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Ολυμπιακός

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από 20 χρόνια οι ερυθρόλευκοι του Γιάννη Σφαιρόπουλου με μεγάλο πρωταγωνιστή των τελικών τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ελλάδας, και μάλιστα μέσα στην έδρα του αιωνίου του αντιπάλου Παναθηναικού. Οι λάτρεις της πορτοκαλί μπάλας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, με τον Βασίλη Σπανούλη να σκοράρει το νικητήριο τρίποντο των Πειραιωτών μπροστά στον ηγέτη του ΠΑΟ Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος σταμάτησε την πλούσια καριέρα του.

 

Ιούνιος

 

4 Ιουνίου: Σαρωτικές αλλαγές στη Παιδεία προαναγγέλλει ο Φίλης για το 2016

Τετράμηνα περιγραφικής αξιολόγησης, και όχι τρίμηνα βαθμών στα Γυμνάσια, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αυγή".

 "Η βασική παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι ο δραστικός περιορισμός των μαθημάτων που θα εξετάζονται στη λήξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να παραταθεί ο χρόνος διδασκαλίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαϊου", τόνισε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε:

"Πρέπει να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και ο τρόπος διδασκαλίας. Ως πρώτο βήμα θα δούμε, λοιπόν, το Σεπτέμβριο έναν εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης. Ο εξορθολογισμός αυτός θα μειώσει την έκταση της ύλης, ώστε να είναι εφικτή η εμβάθυνση στα σημαντικά της σημεία και, κυρίως, να είναι εφικτή η διδασκαλία με ενεργητική συμμετοχή των παιδιών".

Ο υπουργός καθησυχάζει γονείς και μαθητές, τονίζοντας ότι για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση "δεν θα αλλάξει τίποτα για τη χρονιά που έρχεται. Όποια ριζική αλλαγή θα γίνει, θα αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια μπροστά τους μέχρι την αποφοίτηση από το Λύκειο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αιφνιδιάσουμε γονείς και μαθητές".

Μιλώντας για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Φίλης είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει το καλοκαίρι αφορά στην οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας, το δεύτερο την καθιέρωση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας και του πιστοποιητικού ικανότητας χρήσης υπολογιστών, το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στα σχολεία του εξωτερικού και το τέταρτο το Ταμείο Ερευνας και Καινοτομίας που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων.

23 Ιουνίου – Brexit

Η Μεγάλη Βρετανία αποφασίζει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η 23η Ιουνίου αποτελεί πλέον μία ημερομηνία σταθμό για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Το 51,9% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, των αγορών και των εταιρειών στοιχημάτων που μέχρι και την τελευταία στιγμή υποστήριζαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της παραμονής. Οι κάτοικοι της της Αγγλίας ψηφίζουν υπέρ του Brexit σε αντίθεση με Ιρλανδούς και Σκωτσέζους που στηρίζουν συντριπτικά την παραμονή.Την επόμενη μέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον έξω από την Downing Street ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία οπού τον διαδέχεται η Τερέσα Μέι. Το πολιτικό σκηνικό στη Γηραιά Αλβιώνα άλλαξε εν μέρει με έναν από τους ηγέτες του Brexit, τον Νάιτζελ Φάρατζ να αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και τον Μπόρις Τζόνσον να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τερέσα Μέι, έχοντας αποσυρθεί νωρίτερα από την κούρσα για τη διαδοχή του Ντείβιντ Κάμερον στο Συντηρητικό κόμμα.

Μέχρι σήμερα η υπόθεση της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

 

Ιούλιος

1η Ιουλίου: Στην Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το μισό υπουργικό συμβούλιο μεταβαίνουν στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα. Σε μια εξ αυτών τόνισε ότι η Ελλάδα γίνεται πύλη της Κίνας στην Ευρώπη. Ακόμη επισκέφθηκε το τεχνολογικό πάρκο της Huawei. Παράλληλα, επισκέφτηκε το Σινικό τείχος, όπου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το αρχαίο μνημείο.

3 Ιουλίου: Αυτοκτονεί ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης

Ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης, έβαλε αιφνίδιο τέλος στη ζωή του. Τον άτυχο επιχειρηματία βρήκε νεκρό στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής ο οικιακός βοηθός του και στη συνέχεια ο γαμπρός του. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του 84χρονου συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της Jet oil, απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Ο Κυριάκος Μαμιμάκης αυτοπυροβολήθηκε στον αριστερό κρόταφο με περίστροφο το οποίο κατείχε νόμιμα, στο γραφείο του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στον Διόνυσο. Το όπλο βρέθηκε δίπλα του. Αρχικά, ο 84χρονος πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον τοίχο του γραφείου και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του.

Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικιακός βοηθός, υπήκοος Φιλιππίνων, ο οποίος όπως είπε, άκουσε δύο πυροβολισμούς και όταν έτρεξε στο γραφείο αντίκρισε το τραγικό θέαμα. Αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό τού αυτόχειρα, που μένει στο ισόγειο του σπιτιού και ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία. Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι δεν βρέθηκε σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν έχουν αμφιβολία πως σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Jet Oil. 

14 Ιουλίου: Τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας - 84 νεκροί και 140 τραυματίες

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε πάνω από τη Γαλλία.  Ένα φορτηγό  έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος στη Νίκαια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 84  άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 140. Δράστης της επίθεσης ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ κάτοικος Νίκαιας.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα» δήλωσε στο διάγγελμά του ο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής διπλωματίας τα θύματα ήταν υπήκοοι 19 χωρών: της Αλγερίας, της Γερμανίας, της Αρμενίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Εσθονίας, των ΗΠΑ, της Γεωργίας, του Καζακστάν, της Μαδαγασκάρης, του Μαρόκου, της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας, της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας. Ο εισαγγελέας του Παρισιού σε δηλώσεις του είπε ότι ο μακελάρης σχεδίαζε πέντε μήνες το χτύπημα έχοντας τη βοήθεια τουλάχιστον 5 ατόμων.

15 Ιουλίου - Τουρκικό πραξικόπημα

Στις 15 Ιουλίου μία είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Απόπειρα πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται στην Αλικαρνασσό. Φωτογραφίες με άρματα μάχης και στρατιώτες στους δρόμους της πόλης άρχισαν να εμφανίζονται στο  διαδίκτυο και η παγωμάρα έκανε την εμφάνισή της στις πρωτεύουσες του πλανήτη.

Λίγες μόλις ώρες αργότερα η τουρκική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους με αποτέλεσμα η προσπάθεια να αποτυγχάνει και οι στρατιώτες να πέφτουν στα χέρια των πολιτών. Το πραξικόπημα έχει αποτύχει, ο Ταγίπ Ερντογάν βγάζει διάγγελμα μέσω iPhone και Facetime και η προσπάθεια ανάκτησης της εξουσίας ξεκινάει. Ξηλώνονται από τις θέσεις τους χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί και πολίτες από κάθε λογής θέση στον δημόσιο βίο, Ο Ερντογάν κάνει προγραφές για να στερεωθεί ακόμα περισσότερο στην εξουσία, με αυτές να συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.

Από την απόπειρα για το πραξικόπημα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και Ελλάδα. Αμέσως οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Μυστικές Υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο ενώ το ίδιο βράδυ ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

Τελικά τα ξημερώματα του Σαββάτου ένα ελικόπτερο με 8 Τούρκους αξιωματικούς προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Ακόμα και σήμερα οι αξιωματικοί δεν έχουν εκδοθεί στη γειτονική χώρα, παρά το αίτημα της τελευταίας.

Στις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε το πραξικόπημα δεν έπεσε ποτέ φως και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση να πέσει αφού ο Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει σε απόλυτο βαθμό την κατάσταση στη γειτονική χώρα και στρέφει το ενδιαφέρον εκεί που θέλει ο ίδιος, στοχοποιώντας σταθερά τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο που βρίσκεται από πίσω.

22 Ιουλίου: Ιρανογερμανός σκοτώνει εννέα ανθρώπους σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός εισβάλλει σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο και σκορπά το θάνατο. Από τα πυρά του νεαρού σκοτώνονται εννέα άτομα και τραυμάτισε άλλους 16. Μετά από αυτό έθεσε τέλος στη ζωή του. Τα κίνητρα του δράστη σύμφωνα με τη Γερμανική αστυνομία ήταν άγνωστα.

26 Ιουλίου: Ένας ιερέας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ομηρίας σε γαλλική εκκλησία στη Νορμανδία. Οι δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή.  Οι δράστες του έκοψαν το λαιμό, ενώ οι ίδιοι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς, αφού πρώτα δήλωσαν πίστη στο Isis.

Αύγουστος

Ολυμπιακοί Αγώνες  - Στα «ύψη» η ελληνική σημαία

Οι ελληνικές επιτυχίες στους Ολυμπιακούς του Ρίο ήταν σημαντικές, με την Άννα Κορακάκη, τον Λευτέρη Πετρούνια, ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Κατερίνα Στεφανίδη, καθώς οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος.

 

16 Αυγούστου: Ταχύπλοο σκορπά το θάνατο στην Αίγινα

Ένα ταχύπλοο, εμβολίζει τουριστικό σκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πέρδικα – Μονή. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 4 νεκροί ανάμεσα στους οποίους και ένα πεντάχρονο παιδί και αρκετοί τραυματίες.

23 Αυγούστου: Πεθαίνει ο Ανδρέας Μπάρκουλης

Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου Ανδρέας Μπάρκουλης, "έφυγε" από τη ζωή στα 80 του χρόνια μετά από χρόνια προβλήματα υγείας στις 23 Αυγούστου. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα.

Η πορεία του ήταν αξιόλογη και πολλά υποσχόμενη στο θέατρο ως το 1973, όταν μία υπόθεση με ναρκωτικά τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και το 1974 έφυγε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε με το τραγούδι και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1983, αφοσιώθηκε στο ποιοτικό θέατρο, ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία σπουδαίους ρόλους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80. Προβλήματα υγείας, όμως, τον απομάκρυναν σχετικά νωρίς από το θέατρο, ενώ συνέχισε με σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση τη δεκαετία του '90.

23 Αυγούστου: 290 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό στο Αματρίτσε της Ιταλίας

290 νεκρούς άφησε πίσω του ο εγκέλαδος στο Αματρίτσε της Ιταλίας. Η σεισμική δόνηση 6 βαθμών Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά. Οι κηδείες των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν στο Αματρίτσε αν και η αρχική απόφαση ήταν η ταφή να πραγματοποιηθεί στο Ριέτι.

31 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου: Διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ο οποίος μονοπώλησε για αρκετό καιρό τη δημοσιότητα, ολοκληρώθηκε μετά από εβδομήντα ώρες, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Το συνολικό τίμημα για το ελληνικό δημόσιο ανήλθε στα 246 εκατ. Ευρώ.

Κατά σειρά οι άδειες δόθηκαν σε ΣΚΑΪ, Ι. Καλογρίτσα, AΝΤ1 και Β. Μαρινάκη. Πρώτος πήρε άδεια ο ΣΚΑΪ, ενώ η δημοπρασία για την 3η και 4η άδεια είχαν την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από όλες.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, παρέπεμπε σε…Big brother Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες έπρεπε να  παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν επιτρεπόταν η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, δεν τους επιτρεπόταν η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Μάλιστα στην αίθουσα των υποψηφίων βρισκόταν  μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις. Από την άλλη πλευρά την ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης των τεσσάρων υπερθεματιστών, ο Γιάννης Καλογρίτσας, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη διαδικασία, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για 48ωρη παράταση προκειμένου να πληρώσει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια. Έτσι λοιπόν τη θέση του, κατέλαβε ο πρώτος επιλαχόντας που ήταν ο Ιβάν Σαββίδης.

Αμέσως μετά, ακολούθησαν πέντε συνεδριάσεις του ΣτΕ για να διαπιστωθεί εάν είναι συνταγματικός ή όχι ο διαγωνισμός. Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην ημερομηνία «κλειδί» της 26ης Οκτωβρίου όπου ο διαγωνισμός κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Σεπτέμβριος

4 Σεπτεμβρίου: Πεθαίνει με υποβοηθούμενη ευθανασία ο Αλέξανδρος Βέλιος

Πεθαίνει με υποβοηθούμενη ευθανασία ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος.

Ο δημοσιογράφος έδωσε άνιση μάχη με τον καρκίνο ενώ η επιθυμία του ήταν να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Μάλιστα λίγο πριν πεθάνει διάβασε ένα γράμμα που εξηγούσε τους λόγους του θανάτου του και το ανήρτησε στο youtube.

22 Σεπτεμβρίου: Έντονη διαμάχη Φίλη - εκκλησίας για τα θρησκευτικά

Η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την Εκκλησία με αφορμή το ρόλο των Θρησκευτικών έχει και νέο επεισόδιο. Ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη διερωτήθηκε για τη στάση της Εκκλησίας σε Χούντα και Κατοχή. Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση  μαζί με έναν τόμο που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδας με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή».

Η κόντρα του υπουργού με την Εκκλησία θα συνεχιστεί και στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου ο κ. Φίλης θα «πληρώσει» το μάρμαρο της κόντρας και θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Οκτώβριος

10 Οκτωβρίου: Το Eurogroup παγώνει την υποδόση των 2,8 δισ.

Το Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του βάζει «πάγο» στην εκταμίευση της υποδόσης των 2.8 δις για την Ελλάδα. Παρ όλα αυτά, ανοίγει τη «στρόφιγγα» και δίνει στη χώρα μας 1,1 δις ευρώ. Το υπόλοιπο μέρος δόθηκε στο τέλος Οκτωβρίου.

 

23 Οκτωβρίου: Wikileaks: Ομπάμα και Κλίντον έπεισαν τον Τσίπρα για το 3ο Μνημόνιο.

Τα Wikileaks, φέρνουν στη δημοσιότητα email που αφορούν τις παρεμβάσεις του Μπάρακ Ομπάμα και του Μπιλ Κλίντον έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να βάλει την υπογραφή του στο 3ο Μνημόνιο.

31 Οκτωβρίου: Έλληνες επιστήμονες άνοιξαν για πρώτη φορά τον Πανάγιο Τάφο

Έλληνες επιστήμονες με υπεύθυνη την καθηγήτρια του ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου, ύστερα από αιώνες άνοιξαν για πρώτη φορά τον Πανάγιο Τάφο στο πλαίσιο των εργασιών που έχουν ξεκινήσει για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου είναι εντυπωσιακές.

Νοέμβριος

4 Νοεμβρίου: Ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός

Aνακοινώθηκε από την κυβέρνηση ο ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς σε θέσεις – κλειδιά τοποθέτησε νέα πρόσωπα. Στα επί μέρους του ανασχηματισμού είναι η αποχώρηση του Νίκου Φίλη –πλήρωσε το «μάρμαρο» της κόντρας του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το μάθημα των Θρησκευτικών και η μη τοποθέτησή του σε άλλο υπουργείο-, καθώς και ο ορισμός του Πάνου Σκουρλέτη –μεγάλος κερδισμένος του ανασχηματισμού μετά την κόντρα του με το Μέγαρο Μαξίμου- στη θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Ωστόσο για άλλη μια φορά, το υπουργικό μέλη αριθμεί αρκετά πρόσωπα καθώς οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί είναι 47. Στους «τυχερούς» του ανασχηματισμού συγκαταλέγονται οι ΑΝΕΛ καθώς θα έχουν πέντε υπουργούς.  Παράλληλα η κυβέρνηση διαθέτει και τη νεότερη υπουργό. Ο λόγος, για την νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία είναι μόλις 31 ετών. Παράλληλα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος διευθυντής του πολιτικού γραφείο του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

11 Νοεμβρίου: Φεύγει από τη ζωή ο Λέοναρντ Κοέν

Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο λογοτέχνης της ροκ μουσικής Λέοναρντ Κοέν. Τα τραγούδια του συνδύασαν θρησκευτικές απεικονήσεις με θέματα τη λύτρωση και την σεξουαλική επιθυμία και του έφεραν την αναγνώριση των κριτικών και των ακροατών του.

Το πιο γνωστό τραγούδι του, "Hallelujah", στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.

8 Νοεμβρίου - Εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Η 9η Νοεμβρίου για τις ΗΠΑ επιφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου  εξελέγη ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έχοντας ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις 16 Ιουνίου 2015 ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2016, διεκδικώντας το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016 ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων συγκέντρωσε 306 εκλέκτορες έναντι 232 της υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Χίλαρι Κλίντον.

Πίσω από το αποτέλεσμα βέβαι κρύβεται αρκετό παρασκήνιο αφού εκτός από την ανωμαλία του εκλογικού συστήματος λόγω της οποίας η Χίλαρι Κλίντον παρόλο που συγκέντρωσε περίπου 1,300,000 περισσότερες ψήφους έχασε τις πολιτείες με τους υπερεκλέκτορες, δέχεται έντονη σπέκουλα για τον ρόλο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα επηρέασαν το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου θα κάθεται στο οβάλ γραφείο.

15 – 17 Νοεμβρίου: Στην Αθήνα ο Ομπάμα – Τετ α τετ με Παυλόπουλου και Τσίπρα – Επίσκεψη στην Ακρόπολη – Ομιλία στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λίγες μέρες μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ, στην ηγεσία των ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ξεκίνησε από την Αθήνα, την τελευταία του ευρωπαική περιοδεία. Ο Πλανητάρχης έφτασε στην Ελλάδα–ήταν ο τρίτος πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα- όπου έγινε δεκτός με όλες τις τιμές στο Ελ. Βενιζέλος.

Τετ α τετ με Παυλόπουλο

Πρώτος εν Ελλάδι σταθμός το προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του εξήρε τη στάση που κράτησε στην προάσπιση της Δημοκρατίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη Συνθήκη της Λωζάνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι Θεωρούμε, δεύτερον, αδιανόητη και απαράδεκτη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης", ενώ αναφορικά με το Σκοπιανό είπε πως "γειτονικό κράτος διεκδικεί όνομα παραχαράζωντας την ιστορία, υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους μέλους". Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα εμφανίστηκε χαρούμενος για την επίσκεψή του στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία ενώ αναφέρθηκε και στη στάση της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού καθώς και στην κρίση που βιώνει η χώρα.

 

Συνάντηση με Τσίπρα

 

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μπάρακ Ομπάμα, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σου και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό πρόεδρο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λέγοντας πως ελπίζουμε οι κόποι του λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα επανάλαβε ξανά ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην συνεισφορά του Μπάρακ Ομπάμα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015.

"ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό" και μάλιστα αναφέρθηκε στις επιρροές των αρχαίων Ελλήνων στους προγενέστερούς του προέδρους των ΗΠΑ, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον ευχαρίστησε αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα. "Ευχαριστώ τον "Αλέξη" για την συνεργασία" ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα.

Ακόμη επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι "Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτιική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της».

Την επόμενη μέρα ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε την Ακρόπολη πραγματοποιώντας το παιδικό του όνειρο, ενώ στη συνέχεια μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα του ιδρύματος πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Για άλλη μια φορά αφιέρωσε μεγάλο μέρος του λόγου του στη Δημοκρατία, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως«Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης το μέλλον μας θα είναι λαμπρό»

20 Νοεμβρίου: Πεθαίνει ο Κωστής Στεφανόπουλος

Πέθανε στις ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από τις 17/11/2016 «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια».

Η ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου κατά την επίσκεψη Κλίντον

Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.
Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).
Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Δεκέμβριος

1 Δεκεμβρίου: Κυπριακό: Αποφασίζεται η Διάσκεψη της Γενεύης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιτζί μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, για το εδαφικό, αποφάσισαν να έχουν εκ νέου συνάντηση το διήμερο 9-11 Ιανουαρίου, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα υπάρξει Διασκεψη για το Κυπριακό. Σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη των συζητήσεων έπαιξαν η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ η Κυπριακή πλευρά, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, φέρει ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι ασκούνται πιέσεις για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Γενεύη με αφορμή όλες τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό ζήτημα.

4 Δεκεμβρίου: Συντριπτική νίκη του ΟΧΙ – Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι – Νέος πρωθυπουργός ο Πάολο Τζεντιλονι

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα. Με βάση την  τελική καταμέτρηση των ψήφων που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτό, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΟΧΙ 59,11%

ΝΑΙ 40,89%

Ποσοστό συμμετοχής 65,47%.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οδήγησε στην παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πάολο Τζεντιλόνι

5 Δεκεμβρίου: Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρα για μείωση του ελληνικού χρέους στο 20% το 2060

Το κρίσιμο Eurogroup, ολοκληρώθηκε με… «λευκό» καπνό για την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, άναψαν το «πράσινο» φως  για λήψη μέτρων τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση 20% του ελληνικού χρέους το… 2060.

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις επίσημες ανακοινώσεις χαρακτήρισε την απόφαση ως «εθνική επιτυχία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το χρέος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός, όπως επισημαίνουν, εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων.

8 Δεκεμβρίου: Eξαγγελίες τσίπρα – 13η σύνταξη και αναστολή φπα σε νησιά

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup,  αποφάσισε να προχώρησε σε παροχές προς τον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα εξήγγειλε επίδομα (13η σύνταξη) σε 1.600.000 συνταξιούχους, ενώ ανακοίνωσε και την αναστολή του ΦΠΑ σε νησιά που που έχουν πάρει στις «πλάτες» τους το βάρος του προσφυγικού. Εν τέλει στις 15 Δεκεμβρίου, η 13η σύνταξη με τη μορφή τροπολογίας ψηφίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΧΑ, ΑΝΕΛ, παρών ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ενώ απείχε το Ποτάμι. Παράλληλα στις 21 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα η τροπολογία με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Ωστόσο οι εξαγγελίες Τσίπρα, προσέκρουσαν στους δανειστές οι οποίοι πιάστηκαν στον «ύπνο».

Ενδεικτικό είναι ότι και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο αναγνώρισε το λάθος της μη ενημέρωσης των … Θεσμών.

Μάλιστα ανήμερα των Χριστουγέννων έγινε γνωστό ότι στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσακαλώτος στους θεσμούς ανέφερε ότι «η  κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει» και «η επιστολή απλώς επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις».

19 Δεκεμβρίου: 22χρονος αστυνομικός δολοφονεί τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα

Ο 22χρονος Μεβλούτ Αντιμτας δολοφόνησε εν ψυχρώ σε έκθεση φωτογραφίας, τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα.Είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο δράστης ο οποίος είχε «πάνω» του ταυτότητα αστυνομικού και πριν προχωρήσει στη δολοφονία φώναξε: «Μην ξεχάσετε το Χαλέπι, μην ξεχάσετε τη Συρία". Τις επόμενες ώρες υπήρξε συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν για το τραγικό συμβάν.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, "ο Πούτιν σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας".

Η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν προμελετημένη και ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, δήλωσε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ.

"Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η δολοφονία είχε στόχο να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία", είπε ο Γκιοκτσέκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Η κηδεία του Αντρέι Καρλόφ τελέστηκε στη Μόσχα παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

19 Δεκεμβρίου: Νέο χτύπημα του isis στο Βερολίνο

 H Ευρώπη συγκλονίζεται για άλλη μια φορά από τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στο Βερολίνο. Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 50. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο ISIS. Αρχικά οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα ο οποίος αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχε σχέση με την επίθεση. Εν τω μεταξύ οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Τέσσερις μέρες αργότερα ο μακελάρης εντοπίζεται στο Μιλάνο όπου σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς. Όπως έγινε γνωστό ο δράστης ήταν 22 ετών και ονομαζόταν Ανίς Αμρί.  

25 Δεκεμβρίου: Πτώση ρωσικού αεροσκάφους στο Σότσι – Όλοι οι επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους

Ρωσικό αεροσκάφος Τουπόλεφ συνετρίβη στο Σότσι, δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του. Το μοιραίο αεροσκάφος, μετέφερε την διάσημη χορωδία του ρωσικού στρατού Ensemble Alexandrov για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

Το σήμα του χάθηκε δύο λεπτά αφότου έφυγε από το αεροδρόμιο του Αντλέρ (05:40 τοπική ώρα, 04:40 ώρα Ελλάδος) και βρισκόταν πάνω από την Μαύρη Θάλασσα. Οι Ρωσικές αρχές  απέκλεισαν το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης και εστίοασαν  στο ενδεχόμενο βλάβης ή ανθρώπινου λάθους. Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε από το Ρώσο πρωθυπουργό τη διενέργεια έρευνας που θα φωτίσει τα αίτια της πτώσης του Τουπόλεφ.

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου έγινε γνωστό από το Ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα τμήμα της ουράς του μοιραίου αεροσκάφους  Μετά το τραγικό συμβάν οι Ρωσικές αρχές αποφάσισαν Τη διακοπή των πτήσεων όλων των αεροσκαφών τύπου TU-154 μέχρι την εξακρίβωση των αιτίων της πτώσης.

25 Δεκεμβρίου: Πεθαίνει ο George Michael

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο θρύλος της ποπ μουσικής George Michael και ερμηνευτής του «Last Christmas», πέθανε στα 53 του. Ο θάνατός του προήλθε από καρδιακή ανεπάρκεια

Αν και είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, ο Τζορτζ Μάικλ ετοίμαζε ένα καινούργιο άλμπουμ σε συνεργασία με τον βρετανό μουσικό παραγωγό Naughty Boy. Η δημοφιλία του είχε μειωθεί τη δεκαετία του 1990, αλλά επέστρεψε το 2004 με το άλμπουμ "Patience", που κατέλαβε την πρώτη θέση των πωλήσεων στη Βρετανία.

Ο τραγουδιστής κατά τη διάρκεια της ζωής του, πέρασε φάσεις όπου αντιμετώπισε προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στο παρελθόν. Μάλιστα του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων εβδομάδων το 2010, όταν έπεσε με το Range Rover του πάνω σε ένα κατάστημα στο βόρειο Λονδίνο υπό την επήρεια κάνναβης. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε βρεθεί λιπόθυμος μέσα στη Mercedes του κι ομολόγησε πως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, αλλά απέφυγε τη φυλάκιση συμφωνώντας να προσφέρει 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Του είχε απαγορευτεί να οδηγεί για δυο χρόνια.

Ο Τζορτζ Μάικλ πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους τις τέσσερις δεκαετίες που μεσουράνησε στη σκηνή της ποπ μουσικής, τα 20 ήδη με τον πρώτο δίσκο της σόλο καριέρας του, που είχε τίτλο "Faith" (1987). Το τελευταίο του άλμπουμ, με τίτλο "Symphonica" (2014), έγινε χρυσό στη Βρετανία.