Συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος για τον ιό της γρίπης των πτηνών.  Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, για να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά. Το ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε σε σε βουβόκυκνο (Cygnus olor) στο Δέλτα του Έβρου.

 Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση «απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λ.π.): σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

 Επισημαίνεται ότι τα πουλερικά αυτά πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, με τα όποια ανοίγματα να καλύπτονται από καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

 Μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς και λίμνες να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

 Το ίδιο ισχύει και για τα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

 Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρά το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.