Κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την δουλειά τους, το μέλλον τους και τα παιδιά τους. Όμως οι περισσότεροι δηλώνουν αποφασισμένοι να τα βάλουν με όλα και όλους προκειμένου να επιβιώσουν.

Νέοι άνθρωποι με διάθεση για δουλειά και δημιουργία που κλείνουν μέσα σε ένα μικρό καφέ τα όνειρά τους για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και άνθρωποι με δεκάδες χρόνια προϋπηρεσίας, ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφενείων, παλεύουν, αγωνιούν, φοβούνται, απελπίζονται, αλλά επιμένουν να δίνουν την μάχη με την ελπίδα να τα καταφέρουν.

Οι ιδιοκτήτες καφέ στον Πειραιά, μιλούν για τις νέες αυξήσεις στην τιμή του καφέ, για τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και για τον τζίρο των καταστημάτων τους, τα οποία λόγω του χαμηλού κόστους του προϊόντος επιβιώνουν, όμως δεν ξέρουν μέχρι πότε…

Η αύξηση στην τιμή του καφέ δεν έχει φτάσει ακόμη στην τσέπη του καταναλωτή καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καφέ έχουν ακόμη αποθέματα με την παλαιά τιμή. Από τις επόμενες ημέρες όμως οι Έλληνες θα πληρώνουν ακριβότερο τον καφέ τους ακριβότερο καθώς η αύξηση θα φτάσει έως και 4 ευρώ το κιλό και σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά της τιμής θα είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Κάποιοι από τους επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι θα τα καταφέρουν να απορροφήσουν κι αυτή την αύξηση – ήδη έχουν προηγηθεί άλλες τρεις το τελευταίο χρονικό διάστημα – προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους πελάτες τους κάνοντας οι ίδιοι και οι οικογένειές τους νέες θυσίες στο βωμό της επιβίωσης.

Πολλοί είναι όμως και εκείνοι που πια… σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δηλώνουν ότι «δεν πάει» άλλο, γι’ αυτό και δεν θα μπορέσουν να μην περάσουν την αύξηση στην τιμή του καφέ που θα πωλείται από το κατάστημά τους.

Γούναρης Μάριος: «Θα αγοράζουμε τον καφέ πιο ακριβά από μια τηλεόραση»

 Αυτή ήταν η πρώτη φράση που είπε στα parapolitika.gr, ο κύριος Γούναρης Μάριος, ιδιοκτήτης του café “Freddopolitan” στον Πειραιά ερωτηθείς για την αύξηση στον καφέ. Ακόμα δεν έχουν κάνει τις αλλαγές στον τιμοκατάλογο τους καθώς υπάρχουν αποθέματα καφέ που έχουν αγοραστεί με τις προηγούμενες τιμές. Ωστόσο όταν χρειαστεί να αγοράσουν τον καινούργιο καφέ οι αλλαγή στις τιμές θα είναι αναπόφευκτη.

«Απορροφήσαμε όλες τις προηγούμενες αλλαγές και κρατήσαμε σταθερά την τιμή του καφέ αλλά τώρα δεν θα τα καταφέρουμε. Θα πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές για να επιβιώσουμε καθώς δεν μιλάμε για μια μικρή αύξηση αλλά για αισθητά μεγάλα νούμερα. Από ότι μας έχουν πληροφορήσει η τιμή του Νες θα ανέρχεται στα 4 ευρώ το κιλό, του εσπρέσο θα είναι 3 ευρώ το κιλό ενώ ο ελληνικός θα είναι… χρυσός αφού θα είναι ο πιο ακριβός καφές από όλους» λέει στα parapolitika.gr και προσθέτει «με τα νέα δεδομένα μια οικονομική τηλεόραση θα είναι πιο φτηνή από τον καφέ που αγοράζουμε εμείς. Το πακέτο νες για τα μαγαζιά θα αγγίξει τα 80 ευρώ!»

Νίκος Μπούζος: « Ο κόσμος ρωτάει για τις αυξήσεις συνεχώς»

 

Ο Νίκος Μπούζος είναι ένας νέος άνθρωπος που από το 2009 διατηρεί το δικό του καφέ «Have a nice day» στον Πειραιά, παλεύοντας μέσα από σκληρή προσωπική δουλειά και μαζί με τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του να κρατήσει όχι μόνο την επιχείρησή του ζωντανή αλλά και ικανοποιημένους τους πελάτες του. «Δεν ξέρω πόσοι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε την αύξηση.

Πολλοί λίγοι και ίσως για κάποιο χρονικό διάστημα. Η αύξηση θα περάσει και στην τσέπη του καταναλωτή, ο οποίος από τώρα συνεχώς ρωτάει για τις αυξήσεις. Ακόμη κι αυτά τα επιπλέον λεπτά που θα προστεθούν στην τιμή του καφέ, ο κόσμος τα μετράει, όπως όλοι μας» λέει στα parapolitika.gr κ. Μπούζος. «Από το 2009 που έχω την επιχείρηση ο καφές πήρε τρεις αυξήσεις. Τις απορροφήσαμε και τις τρεις. Αυτή τη φορά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε ή αν θα «γονατίσουμε», γιατί αυξάνονται συνεχώς τα πάντα και οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές».

Κύριος Γιάννης: «Δεν θα αυξήσω την τιμή, δεν χρωστάει τίποτα ο κοσμάκης»

 

Ο κύριος Γιάννης στα 62 του χρόνια παλεύει να κρατήσει την επιχείρηση του παρά τις αντιξοότητες που καλείται να αντιμετωπίσει. Τα προβλήματα πολλά και το κράτος του δίνει λίγα ακόμα όπως ο ίδιος παραδέχεται. Για 47 χρόνια διατηρεί μόνος του ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο στην οδό Ιάσωνος στον Πειραιά και καθ όλη την διάρκεια αυτών των ετών είδε δεκάδες αλλαγές στις τιμές και στην φορολογία, όμως με τα τελευταία μέτρα οι επιχειρήσεις «γονάτισαν» όπως ομολογεί.

«Η αύξηση του καφέ είναι γεγονός. Αλλά εγώ δεν θα αυξήσω τις τιμές μου. Ο κόσμος εκεί έξω δεν έχει λεφτά, πρέπει να παλέψει με την ανεργία, την αναδουλειά, τις μειώσεις. Θα το πάρω πάνω μου και αυτό όπως και όλες τις προηγούμενες αλλαγές. Εγώ δουλεύω μόνος μου, δεν έχω υπάλληλο γιατί δεν μπορώ να τον πληρώσω, παίρνω δανικά για να πληρώσω το ΤΕΒΕ, αλλά την αύξηση θα την απορροφήσω. Δεν χρωστάει τίποτα ο κοσμάκης. Αυτοί θα μας κάνουν να πούμε το Δεσπότη… Παναγιώτη, αλλά θα παραμείνουμε άνθρωποι» λέει στα parapolitika.gr ο κύριος Γιάννης φανερά απογοητευμένος.

Θοδωρής Τάπτας: «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ίδια τιμή»

 

«Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Ξέρουμε ότι όλοι, όπως κι εμείς τα βγάζουμε δύσκολα πέρα. Θα προσπαθήσουμε η αύξηση να μην περάσει στην τσέπη του πελάτη μας. Θα το παλέψουμε κι όσο αντέξουμε. Είμαστε εξαντλημένοι ήδη αλλά τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα μειώσουμε τον τζίρο μας ακόμη περισσότερο και ή θα επιβιώσουμε ή θα τελειώσουμε», λέει στα parapolitika.gr ο κ. Θοδωρής Τάπτας, ιδιοκτήτες του καφέ Fresh code στον Πειραιά.

Εδώ και χρόνια ο κ. Τάπτας παλεύει να κρατήσει την επιχείρησή του με πολύ προσωπική δουλειά από τον ίδιο. Στις νέες αυξήσεις ο κ. Τάπτας θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο για τους πελάτες του, αν και όπως αναφέρει οι δουλειές είναι πεσμένες, παρά το γεγονός ότι ο καφές είναι ένα προϊόν που οι Έλληνες αγοράζουν. Ακόμη όμως και σ’ αυτό τώρα πια αρχίζουν να το σκέφτονται».

«Δεν κουνιέται φύλλο για τα τσιγάρα»

Η κ. Ειρήνη ιδιοκτήτρια περιπτέρου, μιλάει στα parapolitika.gr για την αύξηση στις τιμές των τσιγάρων. «Δεν κουνιέται φύλλο. Ούτε πριν είχαμε δουλειά, ούτε και τώρα με την αύξηση. Και το χειρότερο; Έρχεται κι άλλη αύξηση στα τσιγάρα», αναφέρει η κ. Ειρήνη, το περίπτερο της οποίας θεωρείται ότι βρίσκεται σε προνομιακό χώρο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. «Προχθές, που έκανε επίθεση μια κυρία επειδή αυξήθηκαν τα τσιγάρα, λες και φταίω εγώ. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση, όπως και όλοι μας. Η επιβίωσή μας γίνεται καθημερινά και πιο δύσκολη».