Σαφή παρέμβαση υπέρ της εφεδρείας και των εφέδρων και συγχαρητήρια προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων αντιστοίχως, για την απόφασή τους να ανακηρύξουν το 2017, ως «Έτος αφιερωμένο στον Εθνοφύλακα και στον Έφεδρο» και κατ’ επέκταση στην Εφεδρεία, πραγματοποίηση με σχόλιό του στις προσωπικές του σελίδες στο facebook και στο twitter, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Ό ίδιος με αιχμηρό σχόλιο χαρακτήρισε ως «αναλφάβητους», όσους προέβαλαν αντιρρήσεις και κωλυσιεργίες στο παρελθόν στις προσπάθειες που έγιναν για τη σύνδεση εφέδρων με συγκεκριμένες ο καθένας τους μονάδες για όλη τη διάρκεια που αυτοί θα βρίσκονται στην ενεργό εφεδρεία, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα ο Στρατηγός Μ.Κωσταράκος έγραψε τα εξής: «2017 Έτος Εφεδρείας Εθνοφυλακής. Συγχαρητήρια στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την ανακήρυξη του 2017 σαν έτος αφιερωμένο στην Εφεδρεία, στην Εθνοφυλακή και στον Έφεδρο. Ελπίζω να υπάρξουν αξιόλογες πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την κατάσταση της εφεδρικής μας δύναμης. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εφέδρων που εκτός από τη συγκρότηση ενεργών και αξιόλογων συλλόγων, εκπαιδεύονται ατομικά και μετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό σε ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Και παλαιότερα είχε διατυπωθεί η ιδέα για μόνιμη εφεδρική σύνθεση των ενεργών μονάδων κατά το πρότυπο του Ισραήλ. Η μόνιμη σύνδεση των εφέδρων με μια Μονάδα για όλη την διάρκεια της ‘θητείας’ τους ως εφέδρων, αυξάνει κατακόρυφα τους χρόνους επάνδρωσης, αντίδρασης, οργάνωσης και εξοικείωσης με το χώρο και το υλικό και εξασφαλίζει ψυχική επαφή, πνεύμα Μονάδος και αφοσίωση στην Μοναδα και στους λοιπούς συναδέλφους. Ελπίζω οι αντιρρήσεις και οι κωλυσιεργίες που πρόβαλαν στο παρελθόν οι διάφοροι "αναλφάβητοι" να έχουν ξεπεραστεί και να έχουν αναδειχθεί πληρέστερες και μοντέρνες out of the box ιδέες για καλύτερη προσέγγιση.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στρατηγός Κωσταράκος, ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, υπήρξε ο πρώτος και ο μόνος ως σήμερα Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος παρακολουθούσε και απένειμε διακρίσεις σε αγώνες Εφέδρων και Εφεδρικών Συλλόγων, όπως π.χ. στην άσκηση των Εφέδρων «Μακεδονομάχος 2015» κλπ, ενδεικτικό και αυτό του ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει για τον κρίσιμο αυτό θεσμό του στρατεύματος.