Τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα από την Παρασκευή.

Το χιόνι, ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, έχουν αναδείξει την αδυναμία οργάνωσης του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να μεριμνήσει για τους πολίτες που απειλούνται από την σφοδρή κακοκαιρία.

Είναι ενδεικτικό πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή εξ αιτίας του χιονιά και του ψύχους.

Ένας 77χρονος, που για ώρες είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, αν και εντοπίστηκε ζωντανός, κατέληξε τελικά στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία.

Στην Κομοτηνή, μία 78χρονη διακομίσθηκε νεκρή, αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο της πόλης, από εισπνοή αναθυμιάσεων, καθώς είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί για να προστατευθεί από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αναθυμιάσεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της.

Την ίδια στιγμή, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και πρωτίστως σε αυτό της Μόριας στη Λέσβο, πρόσφυγες ζουν σε σκηνές που έχουν "καλυφθεί" με χιόνι αδυνατώντας να ζεσταθούν. 

Εικόνες από τη Μόρια μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος, παρόλο που πριν από λίγες μέρες ο Γιάννης Μουζάλας δήλωνε πως "όλοι οι πρόσφυγες είναι προστατευμένοι από το κρύο".

Κομισιόν: "Δική σας ευθύνη η προστασία των προσφύγων"

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση των hot spots της Ελλάδας επιρρίπτει η Κομισιόν, σημειώνοντας πως τα μέτρα για την προστασία των προσφύγων από το χιόνι και το ψύχος είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η Επιτροπή γνωρίζει πως η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής είναι ανυποστήρικτη και πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι, πως η ευθύνη διασφάλισης επαρκών συνθηκών διαβίωσης είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών και η Επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου η Νατάσα Μπερτό.

Πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή είναι να συνεχίσει να «ασκεί πολιτική πίεση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με χρηματική και τεχνική υποστήριξη». Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διοχετεύει χρηματική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές, μέσω των ανθρωπιστικών της καναλιών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες για τα προβλήματα που προκαλεί ο χειμώνας.

Χωρίς ρεύμα για μέρες Αλόννησος-Σκόπελος, λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό στην Κύμη

Στην Αλόννησο το 60% του νησιού δεν έχει ρεύμα για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν απελπιστεί, ενώ ίδιο είναι το σκηνικό και στην Σκόπελο.

 Το απόγευμα της Κυριακής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη σφοδρή χιονόπτωση. 

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι πως κάτοικοι στην Κύμη δηλώνουν πως λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό, καθώς το δίκτυο ύδρευσης είναι παγωμένο!

Με την απόφασή του αυτήν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενεργοποιεί τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αλωνάρη- Οκτανιά.

Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, στη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, και τη Φωκίδα δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα και όλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτοί με εξαίρεση μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

Ωστόσο, σε ολόκληρη την Περιφέρεια οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι εφοδιασμένοι πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα αν πρόκειται να κινηθούν σε περιοχές όπου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Πάγος έσπασε παρμπρίζ αυτοκινήτων στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, η εθνική οδός Αθηνών - Πατρών έμεινε κλειστή στο 175ο χλμ. στο ρεύμα προς Αθήνα και στο 172ο χλμ. στο ρεύμα προς Πάτρα για αρκετές ώρες, προκαλώντας χάος στην εθνική οδό τη στιγμή που εκατοντάδες αυτοκίνητα κατευθύνονταν ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, πάγοι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα σπάζοντας παρμπρίζ.