Λευκό πέπλο έχει τυλίξει όλη τη χώρα από το κύμα κακοκαιρία που μπορεί να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του εδώ και αρκετά 24ωρα, όμως από το απόγευμα της Δευτέρας έδειξε τα… δόντια του.

Από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, το λεκανοπέδιο της Αττικής, μέχρι και τα νησιά είναι ντυμένα στα λευκά αφού η χιονόπτωση τις τελευταίες ώρες ήταν πυκνή και συνεχής.

Δείτε ακόμη: "Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία;

Λόγω του χιονιά και του παγετού, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τρίτη, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στο Λεκανοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών, όπου θα ισχύσουν ελάχιστες εξαιρέσεις για να διευκολυνθούν οι γονείς, κυρίως μικρών παιδιών.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Αδαμόπουλο ανέφερε πως «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και όσα έχουν σημειωθεί καταγράφονται κυρίως στα στενά».

Δείτε εδώ εντυπωσιακές εικόνες από την χιονισμένη Αθήνα και τον Πειραιά

Το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό σε όλη την Αττική, ενώ περισσότερα προβλήματα έχουν σημειωθεί στις γειτονιές του Πειραιά και κυρίως στην Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι και την περιοχή του Περάματος, ενώ τα περισσότερα προβλήματα στην Αττική σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στον περιφερειακό στον Καρέα, στην Κατεχάκη, λίγο πιο πάνω από το στρατιωτικό νοσοκομείο (όπου έκλεισε για 25 λεπτά ο δρόμος από την Τροχαία). Το πρόβλημα όμως δεν κράτησε παραπάνω αφού τρία μηχανήματα έφθασαν άμεσα και μετά από λίγο έδωσαν ξανά τον δρόμο στην κυκλοφορία.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κος Καραμέρος «έχει δοθεί αλάτι από την περιφέρεια σε όλα τα νοσοκομεία και στην πλειοψηφία φαίνεται να είναι καθαρά και οι χώροι προσβάσιμοι, εκτός από τις περιπτώσεις που οι υπεύθυνοι δεν ήταν ιδιαίτερα προνοητικοί και δεν έριξαν αλάτι από χθες».

Κατά τα άλλα, στις περιοχές που μέρες πριν είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα ανήκει η Κύμη Ευβοίας, όπου όπως έκανε γνωστό – στην ίδια εκπομπή – ο αντιδήμαρχος, Αλέξανδρος Θεοδώρου, γίνεται προσπάθεια να καθαριστούν εκ νέου οι δρόμοι μετά το νέο χιόνι που έπεσε τη νύχτα.
Είπε, μάλιστα, πως αρκετές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα ενώ διανέμονται τρόφιμα σε κατοίκους.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο Δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, είπε πως η κατάσταση στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πως έγινε προσπάθεια κάποιοι από τους πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία κάνοντας λόγο για 1.000 ανθρώπους που βρίσκονται χωρίς σκηνές στη Μόρια.

Μάλιστα, ανέφερε πως ακόμη και «οι σκηνές που κάηκαν πριν λίγο καιρό ήταν δύσκολο να αντικατασταθούν γρήγορα» και παρομοίασε τα ελληνικά νησιά με ένα είδος…. γκρίζας ζώνης λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Για δύσκολη νύχτα και λίγο καλύτερα μέρα σήμερα έκανε λόγο στα Παραπολιτικά 90,1 ο συντονιστής πεδίου Γιατρών του Κόσμους Μόριας-Καρά Τεπέ, Δημήτρης Παπανδρέου.

«Έχουν λιώσει τα χιόνια πάνω στις σκηνές. Υπάρχει δυστυχώς κόσμος που είναι ακόμη στις σκηνές. Υπάρχουν σκηνές που είναι της Ύπατης Αρμοστείας που είναι μεγάλες και υπάρχουν και οι μικρές που προσπαθούν να τις μονώσουν με διάφορους τρόπους και να τις ζεστάνουν με πρόχειρα μέσα. Όπως καταλαβαίνεται οι διαβίωση σε σκηνή υπό τέτοιες συνθήκες είναι τουλάχιστον παρά πολύ δύσκολη».

«Στο Καρά τεΠΕ είναι περίπου στα 980 άτομα και στη Μόρια μιλάμε για 3000 άτομα με τα περισσότερα, αν όχι τα μισά εξ αυτών να είναι σε πρόχειρα καταλύματα και σε σκηνές πρόχειρες. Δυστυχώς υπάρχουν και παιδιά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβή αριθμό. Είναι δύσκολη η καταμέτρηση άλλωστε. Γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις συνεχώς. Φεύγουν άνθρωποι ή επιστρέφουν. Δυστυχώς δεν είναι εφικτό». Ανέφερε στα Παραπολιτικά 90,1.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Σκόπελο με τον δήμαρχο του νησιού Χρήστο Βασιλούδη, να κάνει λόγο για «εγκλωβισμένες οικογένειες σε εξοχικές κατοικίες, σε απομακρυσμένα μέρη ή σε περιοχές σε μεγαλύτερο ύψος», ενώ όπως είπε υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες που δεν έχουν καν προλάβει να επισκεφτούν οι τοπικές αρχές". 

Δείτε εδώ "Snowboard στα... στενά της Σκοπέλου, σκι στο… κέντρο της Λάρισας"

Στα «θετικά» είναι πως με το ρεύμα και το νερό υπάρχουν μερικές κατά τόπους διακοπές χωρίς όμως να έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, μίλησε επίσης στα Παραπολιτικά 90,1 για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ώρες τα νησιά. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε «τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λέσβο, Ικαρία και βόρια Χίο και κυρίως στο οδικό δίκτυο».

«Βέβαια από το μεσημέρι της Τρίτης το φαινόμενο θα είναι πιο ήπιο άρα και η περιφέρεια θα μπορέσει να κάνει καλύτερα το έργο της» ανέφερε στην εκπομπή του Δημήτρη Γιαγτζόγλου η κα Καλογήρου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε όλα τα νησιά εκτός από τη Σάμο..