Την ανάγκη ενισχύσεως της Συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς και στην απαίτηση ανταποκρίσεως της δομής διοικήσεως στο ταχέως εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον ζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ κατά την τοποθέτησή του στις εργασίες της 176ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο ομολόγων του, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα (17-18 Ιανουαρίου) στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του ο Έλληνας Αρχηγός, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στην απαίτηση ανταποκρίσεως της δομής διοικήσεως της του ΝΑΤΟ στο δυναμικώς εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, καθώς η δομή διοικήσεως αποτελεί το θεμέλιο της συνοχής της Συμμαχίας. Επίσης ο Ναύαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενισχύσεως της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητός της, καθώς «διαθέτει το πλεονέκτημα δημιουργίας αυξημένων κινήτρων σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αυτές προκλήσεις ασφαλείας και κατά συνέπεια παρέχει την δυνατότητα συμπληρωματικότητας δράσεων και ειδικών συνεργασιών».

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην 176η Σύνοδο αφορούσαν:

• Στην προετοιμασία των προσεχών συνόδων του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο υπουργών Αμύνης και κορυφής.

• Στην εξέταση του ευρύτερου περιβάλλοντος ασφαλείας της Συμμαχίας.

• Στην προαγωγή της διαλειτουργικότητος του ΝΑΤΟ.

• Στην εξέλιξη της επιχείρησης “Resolute Support”.

• Στην εξέταση της περιοχικής συμμαχικής συνεργασίας με τις χώρες-μέλη του «Μεσογειακού Διαλόγου» καθώς και στην προοπτική της αμφίπλευρης στρατιωτικής συνεργασίας που θα πρέπει να αναπτυχθεί.

• Στην ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ουκρανία και στην Γεωργία.

• Χαιρέτισε την συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες του «Μεσογειακού Διαλόγου», επισημαίνοντας ότι παρέχει την δυνατότητα αναπτύξεως συνεργειών και ενιαίων δράσεων στην αντιμετώπιση κοινών απειλών.

Τέλος, στο περιθώριο της συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, τον επικεφαλής της Ελληνικής Μονίμου Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ Σπύρο Λαμπρίδη, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανό Στρατηγό Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας Γάλλο Πτέραρχο Denis Mercier, καθώς και τον Τσέχο Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Στρατηγό Petr Pavel.