Το φως της δημοσιότητας, είδε μέρος της απόρρητης έκθεσης της CIA, για τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εξαιτίας των γεγονότων του Σισμίκ, το 1987. Μετά τη δημοσιοποίηση της απόρρητης έκθεσης έχουν προκληθεί αντιδράσεις και σχόλια, ειδικότερα όσον αφορά το συμπέρασμα ότι η «συμφωνημένη» στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο, δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκδόθηκε το 1988. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό με το Σισμίκ οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Σύμφωνα με την έκθεση του στρατιωτικού αναλυτή, Χάρι Ντινέλα, η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων ήταν δεδομένο ότι θα ανατραπεί μέσα σε μία δεκαετία, -δηλαδή μέχρι το 2000-, καθώς η Ελλάδα δεν διέθετε και φυσικά δεν διαθέτει, τη δυναμική για να ακολουθήσει την Τουρκία σε επίπεδο εξοπλισμών. 

Παράλληλα στην έκθεση υπάρχει και το θέμα της Κύπρου. Ο Χάρι Ντινέλα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών, καθώς η Ελλάδα να αναγκάζεται να ακολουθεί μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στη γειτονική χώρα.