Με δύο ρητά, ένα του Μεγάλου Ναπολέοντος και ένα του Αρχαίου Έλληνος Αγάθωνος, «σφραγίστηκε» η σημερινή τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) από τον απερχόμενο Αρχηγό Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, ο οποίος ανέλαβε ήδη τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΑ, στον νεοπροαχθέντα Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη, που πραγματοποιήθηκε στην 110 ΠΜ.

«Μη ξεχνάτε τη ρήση του Μεγάλου Ναπολέοντα, ”Ένας στρατός λιονταριών που διοικείται από ελάφι, δεν είναι ποτέ στρατός λιονταριών”» τόνισε στην τελευταία Ημερήσια Διαταγή του ως Αρχηγός ΑΤΑ ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ.Χριστοδούλου, ενώ λίγο αργότερα ο νέος Αρχηγός Αντιπτέραρχος (Ι) Γ.Μπλιούμης «απάντησε» στη δική του Η.Δ. με το γνωστό ρητό του Αγάθωνος ότι ο Ηγέτης «Ανθρώπων άρχει, Κατά νόμους άρχει, Ούκ αεί άρχει». .

Στη τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ.Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Ελάσσονος κ.κ. Χαρίτων, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ανώτατοι αξιωματικοί της ΠΑ, οι Διοικητές των Μονάδων του ΑΤΑ, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και ΑΤΑ, αντιπροσωπείες Ενώσεων Αποστράτων, προσωπικό της ΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών θρησκευτικών και πολιτειακών Αρχών.

Σε δήλωσή του ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Παραδίδουν δύο άξιοι Αρχηγοί. Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, που πλέον αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΠΑ, ως Αρχηγός ΓΕΑ, παραδίδει στο νέο Αρχηγό του ΑΤΑ, ο οποίος είναι ένας από τους άριστους αξιωματικούς, που είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσει την αποστολή του, μαζί με όλο το προσωπικό, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό, κατά άριστο τρόπο, όπως έπραξε και ο Αρχηγός της ΠΑ».

Ο απερχόμενος Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ημερήσια Διαταγή του στους στόχους του που είχε θέσει και υλοποιήθηκαν, που ήταν: «Η πλήρης αξιοποίηση του banker Δίας, η εκτέλεση της άσκησης Ηνίοχος το περασμένο έτος με συμμετοχή ξένων πολεμικών αεροποριών, η συμμετοχή για πρώτη φορά ξένων εκπαιδευόμενων στην μεικτή σειρά ΣΟΤ, οι μελέτες για την αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού, η αναθεώρηση του συνόλου των θεσμικών κειμένων του Αρχηγείου…». 

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός Αντιπτέραρχος (Ι) Μπλιούμης στη δική του πρώτη Η.Δ. αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο δικό του όραμα διοικήσεως ως εξής:

«Όραμα μας, είναι μια ισχυρή και ευέλικτη Τακτική Αεροπορία, που θα λειτουργεί ως πανίσχυρη δύναμη αποτροπής, ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά, στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Βασικοί μας στόχοι, για την επίτευξη του οράματος μας, θα είναι:

• Η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε υψηλά επίπεδα

• Η αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών μας συστημάτων και μέσων

• Η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο έδαφος και στον αέρα

• Η ασφάλεια των Πτήσεων και Εδάφους, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη ως προς τα όριά της. Εφησυχασμός, χαλαρότητα και αδιαφορία είναι έννοιες που δε συνάδουν με το χώρο μας

• Η βελτίωση των χώρων και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού, με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας».

Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός ΑΤΑ

Ο νέος Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης γεννήθηκε στην Ελασσόνα, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1979 και το 1983 ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Εκπαιδευτών Εδάφους (ΣΠΑ/ΣΕΕ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α), του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ), του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΔΣΗΠ). Έχει συμπληρώσει πάνω από 3.200 ώρες πτήσεως, πετώντας με αεροσκάφη: T-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-4E και F-16C/D.

Συμφώνως με το επίσημο βιογραφικό του ο Αντιπτέραρχος (Ι) Μπλιούμης έχει τοποθετηθεί στις ακόλουθες μονάδες και υπηρεσίες ως εξής:

• Μάρτιος 2015: Διευθυντής του Κλάδου Πολιτικής και Σχεδίασης του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ΄ΚΛ)

• Απρίλιος 2014 – Μάρτιος 2015: Επιτελάρχης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)

• Απρίλιος 2013 – Απρίλιος 2014: Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α΄ΚΛ)

• Αύγουστος 2012 – Απρίλιος 2013: Διοικητής της 110ΠΜ

• Μάρτιος 2011 – Αύγουστος 2012: Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Σχεδίασης – Επιχειρήσεων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α1)

• Ιούλιος 2010 – Μάρτιος 2011: Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Σχεδίασης – Επιχειρήσεων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α1)

• Ιούλιος 2008 – Ιούλιος 2010: Υποδιοικητής της 110ΠΜ

• Οκτώβριος 2007 – Ιούλιος 2008: Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων – Εκπαίδευσης του ΕΚΑΕ

• Δεκέμβριος 2004 – Οκτώβριος 2007: Επιτελής στο NATO Allied Command Transformation Headquarters, ΗΠΑ

• Ιούλιος 2004 – Δεκέμβριος 2004: Επιτελής στο ΑΤΑ

• Μάρτιος 2002 – Ιούλιος 2004: Διοικητής της 110ΠΜ/346Μ

• Ιούλιος 1998 – Μάρτιος 2002: Επιτελής στη Διεύθυνση Αεράμυνας – Επιβίωσης του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α4)

• Αύγουστος 1996 – Ιούλιος 1998: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 111ΠΜ/330Μ

• Ιανουάριος 1990 – Αύγουστος 1996: 111ΠΜ/330Μ σε αεροσκάφη F-16 Block 30

• Νοέμβριος 1983 – Ιανουάριος 1990: 110ΠΜ/337ΜΠΚ σε αεροσκάφη F-4E

• Ιούνιος 1983 – Νοέμβριος 1983: 117ΠΜ/Σμήνος Μετεκπαίδευσης σε αεροσκάφη F-4E

Λ.Σ.Μ.