Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του νέου Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ στην Αίγυπτο, που πραγματοποιήθηκε από 29 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2017, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του ομολόγου του Αρχηγού των Ναυτικών Δυνάμεων της Αιγύπτου, Υποναυάρχου Ahmed Khaled Hassan.

Η επίσκεψη αυτή με τη σπουδαία στρατηγική σημασία του Έλληνος Αρχηγού ΓΕΝ στη φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο, είναι η πρώτη του με το νέο του θεσμικό ρόλο ως Αρχηγού και φυσικά λόγω χρόνου είχε προετοιμαστεί από τον προκάτοχό του Αρχηγό Ναύαρχο ε.α.Γιώργο Γιακουμάκη ΠΝ, και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Αίγυπτο, ο Αρχηγός ΓΕΝ συζήτησε με τον ομόλογό του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών και συναντήθηκε με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Αντιστράτηγο Mahmoud Hegazi.

Συμφώνως με πληροφορίες της ιστοσελίδος μας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών των μονάδων των Στόλων των δύο χωρών, με συνεκπαιδεύσεις προσωπικού και μέσων, χρησιμοποίηση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης από προσωπικό των Αιγυπτιακών πλοίων, προτού συμμετάσχουν σε κάποια διεθνή αποστολή, συνεργασία στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στη θάλασσα, προστασίες θαλάσσιων εγκαταστάσεων σε ΑΟΖ κ.λπ.

Στο πλαίσιο της ενημερώσεως του Αντιναυάρχου Τσούνη επί των εξελίξεων και των δραστηριοτήτων του Ναυτικού της Αιγύπτου, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Αλεξανδρείας, πολεμικά πλοία του Αιγυπτιακού Στόλου, το Ναυτικό Κολλέγιο, και τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού της Αιγύπτου.

Επιπροσθέτως, όπως ήδη έχουμε σημειώσει με ξεχωριστή είδηση στην ιστοσελίδα μας στις 2 Φεβρουαρίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ κατά την παραμονή του στην Αλεξάνδρεια, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’, ενώ στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, Εμμανουήλ Κακαβελάκης. Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο, Μιχαήλ Διάμεση καθώς και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου Χρήστο Καβαλή.