∆ ιατεθειµένος να τελειώσει τους «πειρατές» ταξιτζήδες της Uber και των υπόλοιπων εταιρειώνπλατφορµών, που απολαµβάνουν σηµαντικά κέρδη στη χώρα µας και τα εξάγουν στο εξωτερικό, εµφανίζεται ο υφυπουργός Υποδοµών και ∆ικτύων, Νίκος Μαυραγάνης.

Πολύ σύντοµα αναµένεται να φέρει νόµο στη Βουλή που θα απαγορεύει σε όλες αυτές τις εταιρείες του εξωτερικού να δραστηριοποιούνται στη χώρα µας χωρίς να έχουν φορολογική έδρα την Ελλάδα. Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες της στήλης, στον σχετικό νόµο, που θα έρθει σε περίπου 10 ηµέρες για διαβούλευση, θα αναφέρεται ρητά και κατηγορηµατικά ότι η φορολογική έδρα της επιχείρησης θα πρέπει να είναι η χώρα µας, από τη στιγµή που οι υπηρεσίες που παρέχει και η κύρια δραστηριότητά της βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να αποτραπεί η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, χωρίς να εισρέει ούτε ένα ευρώ φόρος στα ταµεία του κράτους, ενώ την ίδια ώρα οι αµοιβές των «πειρατών» ταξιτζήδων καταβάλλονται σε λογαριασµούς τρίτων χωρών, χωρίς να υπόκεινται σε φορολόγηση. Παρότι η Uber έχει ανοιχτά δικαστικά µέτωπα σχεδόν σε όλο τον κόσµο (Αµβούργο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Σεούλ, Σιάτλ, Χιούστον, Σικάγο κ.α.), συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της παγκοσµίως. Ποια είναι η Uber;

Ο διαµεσολαβητής ανάµεσα σε οδηγούς και υποψήφιους επιβάτες. Και, φυσικά, δεν πρόκειται για το παραδοσιακό ταξί, που όλοι γνωρίζουµε, αλλά για µια νέα υπηρεσία, µε την οποία ο κάθε κάτοχος ιδιωτικού αυτοκινήτου µπορεί να γίνει Uber οδηγός και να εξυπηρετεί, έναντι αµοιβής φυσικά, επιβάτες. Αρκεί µόνο το κατέβασµα της εφαρµογής και η εγγραφή του οδηγού.