Πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας θα παρουσιαστεί στο σύστημα μετά το 2018 -αν δεν αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας των δύο υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων-, αφού μετά το 2020 θα λειτουργήσει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Κι αυτό γιατί οι δύο μονάδες του Αμύνταιου (συνολικής ισχύος 600MW) καθώς και της Καρδιάς (1200MW) έχουν ήδη μπει σε τροχιά μειωμένης λειτουργίας με απώτερο στόχο την οριστική απόσυρση αλλά λόγω των ενεργειακών αναγκών του συστήματος εξαντλούν. Οι εν λόγω μονάδες έχουν μόνο 17.500 ώρες λειτουργίας ή 3 μήνες το χρόνος μέχρι το 2023 αλλά λόγω των αναγκών του συστήματος, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν σε πλήρη ισχύ και να «ξόδεψαν» σημαντικό αριθμό ωρών, από το ήδη μικρό απόθεμα των 17,5 χιλιάδων ωρών που μπορούν να λειτουργήσουν στο διάστημα 2016 – 2023 ( περίπου 2200 ώρες το χρόνο, που ισοδυναμεί με λειτουργία περίπου 3 μήνες ανά έτος).

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για αύξηση των ωρών σε 32 χιλιάδες ώρες που θα ισοδυναμούσε τουλάχιστον με διετή παράταση του χρόνου λειτουργίας της Καρδιάς και του Αμύνταιου που υπεβλήθη το 2015 απορρίφθηκε και σήμερα η ΔΕΗ έχει επανέλθει με νέο αίτημα, το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση να υποστηρίξει ενώπιον της Κομισιόν. Εάν οι αρμόδιες αρχές της Κομισιόν δώσουν το πράσινο φως τότε οι δύο μονάδες θα παραμείνουν σε λειτουργία για δύο ακόμη χρόνια.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης «υπάρχει σαφές ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας και ασφάλειας εφοδιασμού, το οποίο θα επιδεινωθεί εφόσον αποσυρθούν οι δύο μονάδες. Ιδιαίτερα για το διάστημα 2018 – 2020 που μεσολαβεί μεταξύ της προβλεπόμενης απόσυρσης των μονάδων της Καρδιάς και του Αμύνταιου με την παράδοση της μονάδας της Πτολεμαΐδας, υπάρχει σαφές πρόβλημα που πρέπει να συνυπολογιστεί στο αίτημα που έχουμε υποβάλει στην Κομισιόν».

Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ στήριξε με δικό της κόστος την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιώτες παραγωγοί απέφυγαν να το κάνουν . Ταυτόχρονα χειραγωγούσαν τις τιμές του συστήματος με αποτέλεσμα να αυξηθεί η οριακή τιμή και να κερδίζουν πουλώντας ακριβότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες ενέργειας ανταποκρίθηκε στο αίτημα να λειτουργήσει τον σταθμό Κομοτηνής και τον Σταθμό ΛΑΥΡΙΟΥ με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο κάτι που της κόστισε 35 εκ. ευρώ. Αντίθετα άλλοι παραγωγοί που τους ανατέθηκε να λειτουργήσουν τις μονάδες τους με πετρέλαιο το απέφυγαν και στην αρχή είπαν οτι θέλει 10 μέρες μετά πάλι 10 μέρες και μετά 3 μήνες. Αυτό είναι χλευασμός στις αρχές. «Άλλος παραγωγός», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, «λειτούργησε τη μονάδα του με πετρέλαιο και έκανε προσφορές λίγο πάνω από τα υδροηλεκτρικά, έμπαιναν τα υδροηλεκτρικά εξαντλούνταν τα νερά και μετά έμπαινε , αν έμπαινε , η μονάδα του και ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν δέχτηκαν να λειτουργήσουν μονάδες με πετρέλαιο όπως τους ζητήθηκε φρόντισαν να κερδίσουν από την έκτακτη κατάσταση.»

Πώς όμως χειραγωγούσαν την αγορά;

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, «Οι τρίτοι παραγωγοί εφάρμοσαν μια επιθετική πολιτική προσφορών. Έκαναν παρακράτηση ισχύος. Δηλαδή προσέφεραν χαμηλά τα 2/3 της ισχύος τους και το 1/3 σε πολύ ψηλές τιμές με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν πολύ ψηλά την οριακή τιμή συστήματος με αποτέλεσμα να πουλάνε ακριβά στο σύστημα Και αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη. Δηλαδή στην ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ σήκωσε το βάρος και οι τρίτοι την είδαν σαν ευκαιρία να βγάλουν κέρδη, ενώ εισπράττουν και από τα ΑΔΙ 90 εκατ. και αγοράζουν και φτηνά μέσω ΝΟΜΕ».

Ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος και δήλωσε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στους διαχειριστές και στη ΡΑΕ καθώς η ΔΕΗ υπέστη ζημιές από την υπόθεση αυτή. Όπως είπε ενημέρωσε τις αρχές με την ελπίδα ότι με το μετασχηματισμό της αγοράς δεν θα επαναληφθούν τέτοιες τακτικές.

Προχωρούν οι θυγατρικές στη λιανική και η κοινοπραξία με τους Κινέζους.

Η ΔΕΗ προχωρά το σχέδιο δημιουργία θυγατρικών στη λιανική, και άμεσα θα ανατεθεί στη συμβουλευτική Price Waterhouse Coopers ή Ernst Young η διαδικασία της συγκρότησής τους και πώλησής του με την προσδοκία η λύση αυτή να επιτύχει την ομαλή αλλαγή στα μερίδια της λιανικής.

Ταυτόχρονα μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ του επικεφαλής κινέζικης επενδυτικής τράπεζας, ο οποίος θα εξετάσει τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας με την κινέζικη CMEC για την δημιουργία της μονάδας Μελίτη2. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση του κινέζου πρέσβη στην περιοχή της Μελίτης από τον Πρόεδρο της εταιρείας ενώ μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Εγκρίθηκε το δάνειο των 200 εκ. ευρώ

Ηδη εγκρίθηκε από 3 συστημένες τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς) το δάνειο των 200 εκ. ευρώ προς της ΔΕΗ και τις επόμενες μέρες αναμένεται η έγκριση και από την Eurobank. Η εταιρεία θα εισπράξει 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ενώ σε διαδικασία ρύθμισης βρίσκονται ακόμη 65 -70 εκατ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Επίσης από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ περιμένει την είσπραξη 131 εκ. (93,8 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) από την διαδικασία επιστροφής κεφαλαίου, ενώ μέσα στο έτος θα εισπραχθούν επίσης 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στη State Grid καθώς επίσης και τα έσοδα από την πώληση στο Δημόσιο του 25% της εταιρείας. Όπως αποκάλυψε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΗ τον επόμενο μήνα έχει να αποπληρώσει την πρώτη μεγάλη ομολογιακή πληρωμή 100 εκατ. ευρώ και ακολουθεί τον Απρίλιο η αποπληρωμή 400 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία όμως, δεν έχει αποπληρώσει τις οφειλές προς το ΛΑΓΗΕ, δίνοντας έτσι αφορμή στους ιδιώτες προμηθευτές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν και οι ίδιοι να μην αποβληθούν από την αγορά σε περίπτωση που δεν καταβάλουν τη χρέωση.

Πηγή:ependisinews.gr