Στις 7 Ιουνίου ξεκινούν εφέτος οι πανελλαδικές εξετασεις για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ των υποψηφίων των Γενικών Λυκειων, ενώ για εκείνους των Επαγγελματικών οι εξετάσεις ξεκινούν μια ημέρα νωρίτερα, στις 6 του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας επίσημα που έσωσε και στη δημοσιότητα το προγραμμα της εξεταστικής διαδικασίας:

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να έπονται των απολυτηρίων.
- Με τη διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο μπορει να δοθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους/ες δεν μπορέσουν να προαχθούν. Με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων.
- Με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο στη φετινή σχολική χρονιά αυξάνεται ο διδακτικός χρόνια (μαθήματα έως τέλος Μαΐου) κσι εισάγεται Θεματική Εβδομάδα, συνθετικές και δημιουργικές εργασίες.
Ανάλογες αλλαγές μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σήμερα σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης.