Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΟΑ) των συναρμοδίων Υπουργών Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών για την κατάταξη 1000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) το 2017 για την κάλυψη των υφισταμένων και πολύ έντονων επιχειρησιακών αναγκών των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως στις 21 Φεβρουαρίου 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 και εντεύθεν, ελέω Μνημονίου, δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), ενώ το ίδιο διάστημα έχουν φύγει από το Στράτευμα για διάφορους λόγους (παραίτηση, συνταξιοδότηση, μη ανανέωση συμβάσεως κλπ) δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοί τους. Το πρόβλημα αυτό της «γηράνσεως» των ΕΠΟΠ, ειδικώς στις Ειδικές Δυνάμεις, λόγω της φύσεως των Μονάδων και των αποστολών τους είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς Μνημονιακές απαιτήσεις απαγορεύουν κάθε είδους προσλήψεις στο Δημόσιο, ακόμα και στις ΕΔ, και με τον τρόπο αυτό ελπίζεται να «μπαλωθεί» το μείζον αυτό θέμα.

Βάσει της υπογραφείσης αποφάσεως των δύο συναρμοδίων υπουργών, οι 1000 νέοι ΟΒΑ θα έχουν δυνατότητα παραμονής στο στράτευμα έως 3 (2+1) χρόνια για την κάλυψη αναγκών μαχίμων μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατανέμονται ως εξής:

-- 600 για το Στρατό Ξηράς.
-- 200 για το Πολεμικό Ναυτικό.
-- 200 για την Πολεμική Αεροπορία.
Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα εκδοθούν οι σχετικές
προκηρύξεις, με μέριμνα των αντίστοιχων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,
όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι σχετικές διαδικασίες και προϋποθέσεις, και οι οποίες θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των Γενικών Επιτελείων.

Συμφώνως με τα ως τώρα ισχύοντα, οι 1.000 ΟΒΑ θα πληρώνονται με τον βασικό κατώτερο μισθό του ΕΠΟΠ-Στρατιώτη και προηγουμένως θα πρέπει είτε να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία είτε να την έχουν ολοκληρώσει ως ένα χρόνο νωρίτερα.