Στη Σαμοθράκη και στη Θάσο μεταβαίνει σήμερα και αύριο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παρακολουθήσουν προγραμματισμένες ασκήσεις των τοπικών Εθνοφυλάκων, την ίδια ώρα που η Άγκυρα έχει στείλει από το πρωί το ερευνητικό της σκάφος «Τσεσμέ» στην περιοχή για έρευνες στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ ακτών της δυτικής Λήμνου και ανατολικών ακτών του Αγίου Όρους.

Πιο συγκεκριμένα. Σήμερα το πρωί αναχώρησαν με δύο ελικόπτερα Huey ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή αντιστοίχως, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Εθνοφυλάκων του κάθε νησιού. Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ως «Έτος Εθνοφυλακής και Εφεδρείας».

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα με χθεσινή NAVTEX (298/17), παρανόμως εκδοθείσα από αυτήν, δέσμευσε από σήμερα 13 και έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου θαλάσσια περιοχή στα διεθνή ύδατα του βορείου Αιγαίου, αλλά εντός του FIR Αθηνών, στέλνοντας σήμερα από το πρωί το «Τσεσμέ» στην περιοχή για «έρευνες».

Ταυτοχρόνως, έχει «κρατήσει» το άλλο ερευνητικό της σκάφος, το «Πίρι Ρέϊς» εντός τουρκικού λιμένος στα ανατολικά της Ρόδου προφανώς ως «εφεδρεία προκλήσεων»!