Τέσσερις Τούρκοι και ένας (κατά πληροφορίες) Αφγανός, οι οποίοι επέβαιναν σε ελαστική λέμβο που «έπιασε» σε ακτή της νησίδος Παναγιάς του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών συνελήφθησαν από τους στρατιώτες του εκεί ευρισκόμενου επιτηριτικού φυλακίου Παναγιάς, του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών, οι οποίοι τους είχαν εγκαίρως εντοπίσει και τους ανέμεναν, συμφώνως με πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Οι τέσσερις εκ των πέντε δήλωσαν στους στρατιώτες ότι είναι Τούρκοι πολίτες, κουρδικής καταγωγής και πως προτίθενται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, καθώς – όπως υποστήριξαν – «κινδυνεύει η ζωή τους».

Αμέσως το προσωπικό του Φυλακίου Παναγιάς ενημέρωσε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σκάφος του οποίου κατέπλευσε στη νησίδα και τους παρέλαβε, για να τους παραδώσει και αυτό με τη σειρά του στην ΕΛΑΣ για τα …περαιτέρω.

Όπως έγινε γνωστό οι πέντε αυτοί συμπεριλαμβάνονται στους 58 που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν χθες στη Χίο, συμφώνως με σχετικό ενημερωτικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου όμως το περιστατικό με τους πέντε οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από έλληνες στρατιώτες επί της ακτής της νησίδος Παναγιάς, το Λιμενικό Σώμα το παρουσιάζει με διαφορετικό τρόπο σημειώνοντας επί λέξει: «Ειδικότερα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Οινουσσών ν. Χίου, μία (01) πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου»

Επειδή είναι απολύτως βέβαιο ότι ο εντοπισμός και η σύλληψή τους έγινε ΕΠΙ της ακτής της νησίδος Παναγιά, μάλλον «κάτι άλλο» θα θέλει να εννοήσει η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι οι πέντε αναμένεται να δικαστούν την Πέμπτη αντιμετωπίζοντας το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα, γεγονός που αποκλείει την άποψη του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι διασώθηκαν στη θάλασσα, ενώ κατά την ακρόασή τους στο δικαστήριο, αναμένεται να υποβάλλουν όλοι τους αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου.