Τον αριθμό των εισακτέων στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, που ακολουθούν και εφέτος την πολιτική «αύξηση στα τμήματα της επαρχίας, μείωση στις σχολές υψηλού ενδιαφέροντος των αστικών κέντρων», ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι θέσεις των εισακτέων είναι περίπου 70.000 πανελλαδικά, τις οποίες και θα διεκδικήσουν γύρω στα 100.000 άτομα απο όλες τις κατηγορίες.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 έχουμε 42850 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26640 στα ΤΕΙ, δηλαδή συνολικά έχουμε 69490 εισακτέους στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είχαμε 43855 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26130 στα ΤΕΙ. Δηλαδή είχαμε συνολικά 69985 εισακτέους.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας προαναγγέλει ότι μελετάει την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών μεταξύ τμημάτων των Ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης «ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών και φοιτητριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Εφέτος στα μηχανογραφικά που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα τμήμαα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, θα περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα Τουρισμού, ένα στον Πειραιά και ένα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ Τουρισμού που επαναλειτουργεί, και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

Χρσηιμοποιώντας ως επιχείρημα «τον αριθμό των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα» το υπουργείο Παιδείας αναφέρει μειώσεις στα τμήματα (πχ Ιατρικής, Βιολογίας, Μηχανικών κ.ο.κ ), και παράλληλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε τμήματα στα οποία κατευθύνονται μαθητές ή μαθήτριες της Θεωρητικής κατεύθυνσης.

Δείτε τον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτατα και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα